Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
                    Αλεξάνδρεια, 28 Μαΐου 2012
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας ζητά με έγγραφό του από τον ΕΛΓΑ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Την άμεση αποστολή κλιμακίων γεωπόνων του ΕΛΓΑ για τη διαπίστωση της έκτασης των μεγάλων καταστροφών που υπέστησαν οι γεωργικές καλλιέργειες από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και την εξατομίκευση των ζημιών στους πληγέντες παραγωγούς του δήμου Αλεξάνδρειας, ζητά ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδης με έγγραφο που έστειλε την Δευτέρα 28 Μαΐου στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεόδωρο Σαρρή.

Η έκταση των ζημιών είναι πολύ μεγάλη σε όλες τις γεωργικές καλλιέργειες του δήμου Αλεξάνδρειας, ενώ σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στη Δημοτική Ενότητα Μελίκης, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική λόγω υπερχείλισης των χειμάρρων. Σημειώνεται ότι το 65% της καλλιεργούμενης έκτασης του νομού Ημαθίας βρίσκεται στην περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας, όπου εντοπίζεται ο κύριος όγκος της γεωργικής παραγωγής του νομού (το 65% των αροτραίων καλλιεργειών κυρίως βαμβακιού και το 35% των δενδρωδών καλλιεργειών).

Στο έγγραφο του δημάρχου Αλεξάνδρειας, που κοινοποιήθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην ΠΑΣΕΓΕΣ, στον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ημαθίας-Πέλλας και στον διευθυντή αγροτικής οικονομίας της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας, αναφέρονται τα εξής:

«Τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών που συνοδεύτηκαν από έντονες βροχοπτώσεις, τόσο σε βροχομετρικό ύψος όσο και σε διάρκεια, είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση χειμάρρων και αποστραγγιστικών τάφρων και την εισροή των νερών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με καταστροφικές συνέπειες για τις γεωργικές καλλιέργειες του Δήμου μας. Τονίζουμε ότι οι προκληθείσες ζημίες είναι τεράστιες, ενώ το εύρος και το ύψος αυτών θα μπορεί να διαπιστωθεί με ακρίβεια όταν υποχωρήσουν τα νερά και ανέβουν οι θερμοκρασίες.

Ειδικότερα, μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στη Δημοτική Ενότητα Μελίκης, λόγω της υπερχείλισης του χειμάρρου «Κρασοπούλι» και άλλων στραγγιστικών τάφρων (τάφρος Αγκαθιάς, κ.ά.), με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα με πολυετείς καλλιέργειες (ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, κεράσια, βερίκοκα, κυδώνια, δαμάσκηνα) αλλά και ετήσιες καλλιέργειες (κηπευτικά, καπνά, βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτηρά) να έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή – φαινόμενο που παρουσιάζεται πιο έντονα στη Δημοτική Κοινότητα Μελίκης και στην Τοπική Κοινότητα Νεοκάστρου.

Αντίστοιχες ζημιές προκλήθηκαν και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας (Αλεξάνδρειας, Πλατέος και Αντιγονιδών) λόγω ανόδου της στάθμης του ποταμού Λουδία που είναι ο κύριος αποδέκτης όλων σχεδόν των στραγγιστικών τάφρων που είχε σαν αποτέλεσμα την υπερχείλιση αυτών και την κάλυψη με νερό των αγρών, κυρίως βαμβακιού αλλά και άλλων καλλιεργειών που τις επόμενες μέρες με βεβαιότητα αναμένεται ότι θα ξεραθούν.

Παρά την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, ζητούμε την άμεση αποστολή κλιμακίων γεωπόνων του ΕΛ.Γ.Α. για διαπίστωση των αιτιών των ζημιών και ακολούθως αντικειμενική και δίκαιη εξατομικευμένη εκτίμηση των ζημιών, διότι σε πολλές από τις καλλιέργειες είχε ξεκινήσει η συγκομιδή (αρακάς, βερίκοκα, κεράσια) και σε άλλες (πρώιμα ροδάκινα και νεκταρίνια) θα ξεκινούσε τις επόμενες μέρες όπως και τις επόμενες μέρες, εκτός της παραγωγής, θα ακολουθήσει και καταστροφή φυτικού κεφαλαίου των δενδρωδών καλλιεργειών, λόγω της παραμονής των δένδρων για πολλές μέρες στο νερό.

Τόσο ο ΕΛ.Γ.Α. όσο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, πρέπει, έστω και υπό τις παρούσες άκρως δυσμενείς οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τους πληγέντες και ευρισκόμενους σε μεγάλη απόγνωση παραγωγούς για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητά τους, διότι μετά από αυτό το κατάντημα της πατρίδας μας, η γεωργία και η κτηνοτροφία μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς πυλώνες ανόρθωσης και ανάπτυξης.

Εγκατάλειψη και καταστροφή των αγροτών να είστε σίγουροι ότι θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο..».

Δεν υπάρχουν σχόλια: