Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΚΑΡΠΙΑΣ ΣΕ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την αποζημίωση των δενδροκαλλιεργητών μηλιάς, αχλαδιάς και δαμασκηνιάς της περιοχής, λόγω ακαρπίας των οπωρώνων τους εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών του περασμένου μήνα, ζητά ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδης από τον πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) Θεόδωρο Σαρρή.

Στο έγγραφό του, που εστάλη την Τετάρτη 2 Μαΐου και κοινοποιήθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ημαθίας-Πέλλας και στον διευθυντή

αγροτικής οικονομίας της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας αναφέρει τα εξής:

«Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το στάδιο της ανθοφορίας και γονιμοποίησης (υπερβολικές βροχοπτώσεις και αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες) είχαν ως αποτέλεσμα την κακή καρπόδεση στις καλλιέργειες Μηλιάς (ειδικότερα της πράσινης ποικιλίας Granny Smith), Αχλαδιάς και ορισμένων ποικιλιών Δαμασκηνιάς, κυρίως του Δήμου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής όπου καλλιεργούνται τα παραπάνω είδη.

Η κατάσταση έγινε δραματική μετά τα κύματα της καρπόπτωσης των τελευταίων ημερών, φαινόμενο που παρατηρείται αυτό το διάστημα, λόγω της κακής γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα πάρα πολλά κτήματα να παρουσιάζουν στην κυριολεξία το φαινόμενο της πλήρους ακαρπίας.

Είναι γνωστή σε όλους η δυσμενέστατη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελληνική Οικονομία, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πλέον δυσμενής είναι η θέση των δενδροκαλλιεργητών που είναι στα πρόθυρα της πλήρους απόγνωσης και είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους καθώς και συνέχισης των αγροτικών δραστηριοτήτων τους.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε κ. Πρόεδρε να δώσετε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. προκειμένου να προβούν σε άμεση εκτίμηση των ζημιών και σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την αποζημίωση των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών του Δήμου μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: