Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Βιβλίο: «Ο Μακιαβέλι πάει σχολείο»

Γράφει η Τζίνα Δαβιλά στο protagon.gr
Ασχολείσθε με την εκπαίδευση; Έχετε μαθητές; Είστε γονείς; Θέλετε να έρχονται τα παιδιά σας χαρούμενα από το σχολείο; Μια λύση υπάρχει: να βρείτε τον κατάλληλο δάσκαλο ή μάλλον τον Δάσκαλο. Αυτόν που θα καταφέρει να περνούν καλά τα παιδιά μαζί του, αυτόν που θα έχει κατακτήσει και την καρδούλα τους. Το θέμα δεν είναι να γεννηθείς αστέρι, αλλά να γίνεις αστέρι ώστε να φτιάξεις και αστέρια. Ο δρόμος; Μονόδρομος, ό,τι δώσεις θα πάρεις στη ζωή και όσο ασχοληθείς, θα ανταμειφθείς. 

Το βιβλίο του Τζώρτζη Μηλιά «Ο Μακιαβέλι πάει σχολείο» από τις εκδόσεις «Ποταμός» κάνει έναν παραλληλισμό, που μοιάζει με παιχνίδι, ανάμεσα στον Νικολό Μακιαβέλι και στο πώς εκείνος πίστευε πως συμπεριφέρεται ο πραγματικός ηγέτης. Ο Μηλιάς είναι - όπως φαίνεται από τη συγγραφή του βιβλίου - από τους δασκάλους που έχουν διάθεση να παίξουν με τις λέξεις. Παραφράζοντας ελαφρώς κάποιες λέξεις από τον οδηγό του ηγέτη, φτιάχνει έναν οδηγό για το δάσκαλο που προτίθεται να δει τον εαυτό του στον καθρέπτη με ευθεία ματιά. Το ζητούμενο είναι η δικαιοσύνη, αλλά πώς αυτή επιτυγχάνεται όταν έχεις να κάνεις με καμιά εικοσαριά πιτσιρικάδες και απέναντι εσένα στο ρόλο του πιο αδύναμου κρίκου, επειδή δεν είσαι αγνός σαν παιδί και επειδή έχεις μια ολόκληρη ομάδα να σε κοιτά απορημένα, αινιγματικά, αποκαθηλωτικά; Γιατί ο καθείς που θα σταθεί απέναντι από τα παιδιά γνωρίζει μέσα του, αν είναι επαρκής ή όχι. Και το επικίνδυνο είναι ότι οι πιτσιρικάδες γνωρίζουν πριν από σένα την όποια ικανότητα ή ανικανότητά σου.

Θυμάμαι όταν πήγαινα στο δημοτικό, λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, οι μαμάδες έφερναν δώρα στους δασκάλους: κουραμπιέδες και μελομακάρονα σπιτικά, γλυκά, στολίδια για το σπίτι, ένα βιβλίο, ένα στυλό, μια κάρτα. Δίχως ίχνος φιλοφρόνησης προς το δάσκαλο, αλλά με διάθεση ευθύνης από την πλευρά του ο καθένας, δώστε του την ευκαιρία να δει πώς θα μπορούσε να ενεργεί ώστε να βοηθήσει τους μαθητές του «να ωριμάσουν ισορροπημένα και να ευτυχήσουν» ή αλλιώς να γίνουν ωραίοι άνθρωποι. Είναι μια πρόταση ώστε να είναι το δυνατό παραγωγικότερος στη θέση και στο ρόλο του. Και αν είστε γονείς και έχετε και την σπάνια χαρά να είστε και πολύτεκνοι, αξίζει, ως άλλος εμπνευσμένος Τζώρτζης Μηλιάς, όπου δάσκαλος αντικαθίστατε με τη λέξη «γονιός». Και λίγο από δω λίγο από κεί, να το δείτε … θα αλλάξει αυτή η ταλαίπωρη κοινωνία.

*Το βιβλίο του Τζώρτζη Μηλιά «Ο Μακιαβέλι πάει σχολείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ποταμός»,αποτελείται από 119 σελίδες, διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα και μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο χρηστικό διακοσμητικό στο χριστουγεννιάτικο – και καθ’όλον το έτος- τραπεζάκι του σαλονιού σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: