Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Τέλος αποστακτικής περιόδου

Έληξε και φέτος η αποστακτική περίοδος που ξεκίνησε στις 1 Οκτωβρίου. Όπως κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες, έτσι και φέτος λειτούργησαν τα παραδοσιακά αποστακτήρια (καζάνια) για την παρασκευή τσίπουρου, των συγχωριανών μας Γιώργου Καναλίδη,  Ζήση Συκούδη και Γιάννη Τσουμάνη (στο Πλατύ), οι οποίοι έχουν μετατρέψει την εμπειρία και γνώση (που πάει αρκετά πίσω στο βάθος του χρόνου), σε σύγχρονες μονάδες απόσταξης, που παράγουν τσίπουρο υψηλής ποιότητας και απόλυτης ασφάλειας.
Και επειδή η διαδικασία για την παρασκευή τσίπουρου είναι χρονοβόρα, ο χώρος των αποστακτηρίων μετατρέπονταν σε χαρούμενα στέκια εργασίας και ψυχαγωγίας. Εκεί έβρισκες για δύο μήνες τη θαλπωρή και την εγκαρδιότητα της φιλικής συνάθροισης. Καθημερινά οι παραγωγοί και οι καλεσμένοι τους απολάμβαναν την φιλοξενία των ιδιοκτητών, τους μεζέδες και το πολύ καλό τσίπουρο. Τα γλέντια, αυθόρμητα ή οργανωμένα, δεν έλειπαν ποτέ.  
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από επίσκεψή μας στα αποστακτήρια.









Δεν υπάρχουν σχόλια: