Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Το νέο Τεχνικό Λύκειο παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας

Σε ριζικές αλλαγές στον τομέα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης προχωρεί το υπουργείο Παιδείας. Η υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε την ενσωμάτωση όλων των τύπων Λυκείου, πλην του Γενικού,σε ένα. Δηλαδή, στο νέο Τεχνικό Λύκειο θα ενσωματωθούν και τα σημερινά Επαγγελματικά Λύκεια και οι σημερινές Επαγγελματικές Σχολές.
     Με το νέο Τεχνολογικό Λύκειο οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγχρόνως προστίθεται μία τάξη, η 4η, στο τεχνολογικό λύκειο που θα είναι ουσιαστικά τάξη ειδίκευσης.
     Οι μαθητές θα επιλέγουν ανά περιφέρεια τις ειδικότητες,
ενώ οι απόφοιτοι της τέταρτης τάξης θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου τρία (στην επτάβαθμη κλίμακα των
επαγγελματικών δικαιωμάτων) ενώ οι απόφοιτοι της τρίτης τάξης του νέου Τεχνολογικού, θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2.
     Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη της ανάπτυξης της τεχνικής εκπαίδευσης η οποία, όπως είπε, αποτελεί μια ισχυρή συνιστώσα για δημιουργική άμιλλα με κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας και προετοιμάζει τους νέους για την είσοδό τους στην ενεργό επαγγελματική και κοινωνική ζωή του τόπου. Γι αυτό η σύνδεσή της με το εργασιακό και αναπτυξιακό περιβάλλον είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε.
     Σύμφωνα με το νέο Τεχνολογικό Λύκειο, οι μαθητές τελειώνοντας την πρώτη τάξη θα μπορούν εάν θέλουν να συνεχίσουν στο Γενικό Λύκειο, αλλά εάν επιθυμούν να συνεχίσουν τις τεχνολογικές σπουδές θα πάνε στη β΄τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου. Τελειώνοντας την β΄τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου μπορούν να πάνε στην τρίτη τάξη του Τεχνολογικού, να πάρουν το απολυτήριο επιπέδου 2 και να συνεχίσουν στην τέταρτη τάξη που θα είναι τάξη ειδίκευσης. Μετά την απόφοιτησή τους και από την τέταρτη τάξη θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις πιστοποίησης για επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου τρία ή να πάνε στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις, με κριτήρια που θέτουν τα ίδια τα Τεχνολογικά Ιδρυματα.
     Εάν, όμως, τελειώνοντας την δευτέρα τάξη του Τεχνολογικού Λυκείου θελήσουν να σπουδάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, τότε θα εγγραφούν στην τρίτη τάξη, στην οποία θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και μέσω των πανελληνίων εξετάσεων μπορούν να κατευθυνθούν στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Πάντως, αυτή η τελευταία επιλογή θεωρείται δύσκολη, καθώς δεν αναμένεται να είναι πολλοί οι μαθητές που θα επιλέξουν αυτή την δίοδο

Δεν υπάρχουν σχόλια: