Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Παρουσίαση του βιβλίου ''Το ορυκτό φως'' της Αρετής Γκανίδου στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσ/νίκης

Έγινε το Σάββατο 7 Μαϊου 2011 στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του βιβλίου «Το ορυκτό φως» της συγχωριανής μας Αρετής Γκανίδου. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα Νίκου Γκάτσου (Περίπτερο 15) και ομιλητής ήταν ο φιλόλογος και ποιητής Θανάσης Μαρκόπουλος (Εκδόσεις Μελάνι).
   
To "Oρυκτό Φως" είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της Αρετής Γκανίδου και αποτελείται από τέσσερις ενότητες:
Στην ενότητα "Ορυκτά" περιλαμβάνονται μορφές, άσημες ή όχι, οι οποίες εξορύσσονται από το σημείο όπου εντυπώνεται η Ιστορία στο άτομο. Με εικόνες. Πρόκειται για αποσπάσματα ενός διαλόγου με την προσωπική και την ευρύτερη Ιστορία. Η Ανατολική Ρωμυλία ως μνημονικό ίχνος που ορίζει ζωές μέχρι σήμερα εμφανίζεται σε αρκετές μορφές.

Στην ενότητα "Φιλοξενία" το θέμα είναι η σχέση με τη ζωή όταν ο Θάνατος φαίνεται να έχει πλησιάσει πολύ.

Η ενότητα "Μικρή βδομάδα" εστιάζει στα Πάθη του Υποκειμένου που συνειδητοποιεί τα σημερινά όρια της Ποίησης και της Τέχνης γενικότερα και αποδέχεται ότι το προσωπικό μαρτύριο μπορεί κάλλιστα να μη συνιστά Τραγωδία, είτε λόγω έλλειψης μεγέθους είτε εξαιτίας της πολυδιάσπασης της σύγχρονης ζωής.

Τέλος η ενότητα "Αδέσποτα" περιλαμβάνει σκόρπια ποιήματα.
 -------------------------------------------------------------------------------
Η Συγγραφέας
Η Αρετή Γκανίδου γεννήθηκε στα Τρίκαλα Ημαθίας το 1960 από αγρότες γονείς. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. στο τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.
Έζησε στη Θεσσαλονίκη ως το 1998, χρονιά που μετακόμισε στο γενέθλιο χωριό.
Εργάζεται στην Β/θμια Εκπαίδευση από το 1986 ως φιλόλογος. Ζει στα Τρίκαλα Ημαθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: