Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Αποκριάτικη γιορτή στο Νηπιαγωγείο Τρικάλων

Μας το έστειλαν το Σάββατο τα παιδιά και η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Τρικάλων κ. Αγγελική Ταρασιάδου και το δημοσιεύουμε με κάποια καθυστέρηση

<<Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στο νηπιαγωγείο μας, στα πλαίσια της αποκριάτικης γιορτούλας μας αναβιώσαμε διάφορα αποκριάτικα έθιμα. Καλέσαμε τον παππού Γιώργο Προβατίδη και παίξαμε τη Χάσκα, τον Αλευρομούρη και τέλος χορέψαμε το Γαϊτανάκι.

Το έθιμο της «Χάσκας» το επιβάλει η σαρακοστιανή επιταγή που λέει: «με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς και με αβγό ανοίγει πάλι το βράδυ της Ανάστασης» υπενθυμίζοντας τη νηστεία που πρέπει να τηρηθεί στο μεσοδιάστημα αυτό.

Σύμφωνα με την παράδοση, την τελευταία μέρα της αποκριάς, ο γηραιότερος της φαμίλιας παίρνει ένα ξύλινο μακρύ κοντάρι στο οποίο στη μία άκρη κρατάει και στην άλλη δένει μία κλωστή στην άλλη άκρη της οποίας δένει ένα βρασμένο και ξεφλουδισμένο αυγό!

Ολόκληρη η φαμίλια κάθετε οκλαδόν σε κύκλο γύρω από τον παππού ο οποίος γυρνάει γύρω από τον εαυτό του, κουνώντας σαν εκκρεμές το αυγό μπροστά στα στόματα των μελών της οικογένειας. Με αυτό τον τρόπο ο καθένας απ’ αυτούς προσπαθεί να πιάσει το αβγό με τα δόντια. Όποιος το καταφέρει, λένε ότι είναι τυχερός!

Ο Αλευρομούρης είναι ένα αστείο έθιμο στο οποίο ΄΄αλευρωνόμαστε΄΄. Βουτάμε το πρόσωπο μας στο αλεύρι και προσπαθούμε μόνο με το στόμα να πιάσουμε τον αποκριάτικο χαλβά ή την καραμέλα που είναι κρυμμένη στο αλεύρι.


Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της αποκριάς. Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο!

Τα παιδιά διασκέδασαν και γέλασαν πολύ!>>
Ταρασιάδου Αγγελική










Δεν υπάρχουν σχόλια: