Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

20 Φεβρουαρίου / ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. το 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου. Στόχος της είναι η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για τις θεμελιώδεις αξίες όλων των κοινωνιών, όπως την κοινωνική αρμονία, την αλληλεγγύη και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους. Οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν για τη δημιουργία ενός πλαισίου δράσης για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Δεσμεύτηκαν επίσης για την προώθηση της δικαιότερης κατανομής των εισοδημάτων, τη μεγαλύτερη πρόσβαση στους πόρους κεφαλαίων και την ισότητα των ευκαιριών για όλους.

Μια κοινωνία για όλους πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη και στο σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Η τήρηση της ημέρας θα συμβάλει στην περαιτέρω εδραίωση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας, στην εξάλειψη της φτώχειας και στην προώθηση της πλήρους απασχόλησης, της αξιοπρεπούς εργασίας και της ισότητας των φύλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: