Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ημερίδα με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία - Κοινωνικές Παρεμβάσεις»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ 
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με φορείς του Δήμου Βέροιας, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία - Κοινωνικές Παρεμβάσεις». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου και είχε ως στόχο την ενημέρωση, αφύπνιση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και γνωστοποίηση των δομών της περιοχής μας που ασχολούνται με το κοινωνικό αυτό φαινόμενο. 

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η Κοινωνική Λειτουργός του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Αλεξάνδρειας κυρία Μπεσιροπούλου Άννα, η οποία αναφέρθηκε εν συντομία στο κοινωνικό φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, τονίζοντας
τον παγκόσμιο, διαχρονικό, διαπολιτισμικό και διαταξικό χαρακτήρα του. Συνέχισε με τα αίτια του φαινομένου και έδωσε το λόγο στους εισηγητές - εκπροσώπους των δομών του γειτονικού Δήμου. 

Για το πως αντιμετωπίζει η κοινωνία την κακοποιημένη γυναίκα, «μύθοι και πραγματικότητα» και τι πρέπει να κάνει μία γυναίκα ως θύμα βίας, αναφέρθηκε η κοινωνική λειτουργός κ. Νατσιοπούλου Χαρούλα από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας. Η ψυχολόγος κ. Τσαπαροπούλου Έφη από την ίδια δομή, έκανε εκτενή αναφορά στις μορφές κακοποίησης και τις φάσεις του κύκλου της βίας καθώς και στο προφίλ του θύτη και στο ρόλο του παρατηρητή. 

Εν συνεχεία, η ψυχολόγος κ. Κακολύρη - Κλίτση Ιωάννα, από το Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «ΈΡΑΣΜΟΣ» αναφέρθηκε στο Νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας, στην παρέμβαση που γίνεται σε όλα τα στάδια, στους ξενώνες - καταφύγια γυναικών και στα θεραπευτικά προγράμματα θυμάτων και θυτών.

Η εισηγήτρια, ψυχολόγος κ. Σκουρού Μαρία από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Κέντρου Αναφοράς του Συλλόγου «Πρωτοβουλία για το Παιδί», αναφέρθηκε στο παιδί ως θύμα και ως μάρτυρας κακοποίησης στο οικογενειακό πλαίσιο. Τέλος, η κοινωνική λειτουργός κ. Νιώπα Θεοδώρα εκ του ιδίου Συλλόγου, έκανε λόγο για την παρέμβαση της πρωτοβουλίας στη δυσλειτουργική οικογένεια και τα προβλήματα - εμπόδια που συναντούν οι ειδικοί στην αντιμετώπισή τους. 

Την Ημερίδα χαιρέτησε ο Δήμαρχος Δημητριάδης Φώτιος, ο οποίος τόνισε την ιδιαιτερότητα της ενδοοικογενειακής βίας στη σύγχρονη κοινωνικοοικονομική κρίση που διανύει ο τόπος μας. Παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μοσχοπούλου Όλγα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Βέροιας κ. Σταυροπούλου Βαρβάρα, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» κ. Σκεντερίδου Νόπη, η αναπληρώτρια προϊσταμένη του ΚΕΔΥ Ημαθίας και σχολική ψυχολόγος κ. Αναγνώστου Ειρήνη. 

Επιπλέον, παρευρέθηκαν διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους φορείς που συμμετείχαν στη διεξαγωγή της Ημερίδας και για την άριστη συνεργασία που είχαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: