Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Η ομιλία της Αντιπροέδρου του Συλλόγου ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ'' στην έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδος ''

Με μια ιδιαίτερα μεστή ομιλία από την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ'' ξεκίνησαν οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις χθες στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδος. Με το τέλος της Θείας Λειτουργίας και αφού πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει τον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, η κ. Σοφία Μηνούδη ανέδειξε την παρουσία και τον ρόλο του Συλλόγου, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σ΄ αυτή τη μέρα γιορτής για το χωριό και την ευρύτερη περιοχή. Αναφέρθηκε, καταθέτοντας την θέση του Συλλόγου, στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες μέρες και που έθεσαν σε κίνδυνο την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. 
Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία:

''Σας καλωσορίζουμε και φέτος στις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, στο ομώνυμο πανηγύρι της Αγίας Τριάδος.
Το πανηγύρι αυτό κρατά εδώ και πολλά χρόνια. Οι γεροντότεροι ακόμη έχουν αναμνήσεις απ΄αυτό όπου με κάρα προσέρχονταν στο συγκεκριμένο χώρο για προσκύνημα και γλέντι. Έτσι και ο Σύλλογός μας, εδώ και πολλά χρόνια με αυτοσχέδιες ακόμη εξέδρες, ήταν παρών για να συμβάλλει στη διατήρηση του πανηγυριού, προσφέροντας μέσα από χορούς, μουσική και τραγούδια διασκέδαση στους προσκυνητές.

Στην εποχή μας, όπου πολλά παραδοσιακά πράγματα ισοπεδώνονται και δυστυχώς όλο και λιγότεροι νέοι ασχολούνται με τη διατήρηση εθίμων και ηθών, νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη την υποχρέωση να διατηρήσουμε με κάθε δυνατόν τρόπο την παράδοσή μας, την ιστορία μας.

Μπορεί να ακούγεται γραφικό και χιλιοειπωμένο, είναι όμως η πραγματικότητα. Αν αδρανήσουμε, δεν στηρίξουμε και δεν συμβάλλουμε όλοι σε τέτοιες προσπάθειες, τα παιδιά μας θα μεγαλώνουν χωρίς μνήμες, χωρίς ιστορία.

Κι όμως κυρίες και κύριοι,
Ακόμη και εμείς που σαν Σύλλογος προσπαθούμε και πρεσβεύουμε τα παραπάνω, φέτος ειλικρινά βρεθήκαμε σε δεινή θέση λόγω οικονομικών προβλημάτων που έθεσαν σε κίνδυνο την πραγματοποίηση της σημερινής γιορτής.

Αυτή ακριβώς η κατάσταση ήταν και η αιτία για τη δημιουργία μιας παρεξήγησης άνευ προηγουμένου με τον Αιδεσιμότατο του χωριού μας.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας και να ακουστεί δημόσια και η δική μας πλευρά.

Μετά λύπης μας ακούσαμε ότι εκφωνήθηκαν στον ιερό χώρο της Εκκλησίας δυσμενή σχόλια με ανακρίβειες. Ο Σύλλογος ζήτησε την συνδρομή της Εκκλησίας, όχι από δικά της χρήματα αλλά από το σύνολο των εισφορών των πάγκων, με ένα εντελώς συμβολικό ποσό ίσα ίσα για να ανταπεξέλθουμε στα έξοδά μας. Από τη στιγμή που η απάντηση ήταν αρνητική το αποδεχθήκαμε και το θέμα για εμάς έληξε.

Δεν είναι δυνατόν όμως να είμαστε στο επίκεντρο των σχολίων με αναλήθειες και αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές είναι ότι ουδέποτε ο Σύλλογος θέλησε να καρπωθεί χρήματα που ανήκαν σε άλλους, απεναντίας τα μέλη του έχουν σταθεί στην εκκλησία όποτε αυτό τους ζητήθηκε με πράξεις και έργα.

Αυτή είναι η ξεκάθαρη τοποθέτησή μας και είχαμε την ανάγκη να ακούσετε για την όλη κατάσταση με αυτή την ειλικρινή δήλωση.
Θα κλείσω τον χαιρετισμό μας με ευχαριστίες...........''

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ακολούθησαν ευχαριστίες προς:

  • τους φίλους (αναφέρθηκαν ονομαστικά) που βοήθησαν οικονομικά για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, 
  • τον μπαρμπα Δήμο, σταθερή αξία του Συλλόγου εδώ και πολλά χρόνια, 
  • τον χοροδιδάσκαλο κύριο Σαραμανίδη Δήμο για την προσφορά του ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες και
  • όσους προσφέρουν την εθελοντική τους βοήθεια στο Σύλλογο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: