Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

8 Ιουνίου του 1972: Η συγκλονιστική φωτογραφία με το κορίτσι που έζησε τη φρίκη των ναπάλμ στο Βιετνάμ

Σαράντα χρόνια μετά, ας θυμηθούμε την ιστορία της μικρούλας Κιμ Φουκ, της Βιετναμέζας-σύμβολο ενός παράλογου πολέμου.
Ήταν 8 Ιουνίου του 1972 όταν η εννιάχρονη Κιμ έτρεχε γυμνή μαζί με άλλα παιδάκια κλαίγοντας με λυγμούς, για να αποφύγει τις ναπάλμ των Αμερικανών οι οποίοι βομβάρδιζαν το χωριό της στο Βιετνάμ.

Ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Associated Press Νικ Ουτ (Nick Ut) έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκεται έξω από το χωριό και να παίρνει φωτογραφίες, όταν είδε τα αεροπλάνα να προσεγγίζουν και να ρίχνουν τις βόμβες. Σε λίγο όλοι (άμαχοι ως επί το πλείστον) έτρεχαν έντρομοι στους δρόμους και φώναζαν «βοήθεια». Ανάμεσα τους και το εννιάχρονο κορίτσι που έτρεχε γυμνό κλαίγοντας γοερά. Τα ρούχα της είχαν καεί από τη βόμβα που έπεσε κοντά της.

Η ασπρόμαυρη αυτή φωτογραφία, μέσω της οποίας αποτυπώθηκε η φρίκη του πολέμου στο Βιετνάμ και με την οποία ο φωτορεπόρτερ κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, έκανε τότε το γύρο του κόσμου και άλλαξε τη στάση της πλειοψηφίας των Αμερικανών απέναντι στον πόλεμο, αφού ο «εχθρός» απεικονιζόταν πλέον στο απελπισμένο πρόσωπο της μικρής Κιμ Φουκ.
Σήμερα η Κιμ ζει στον Καναδά, έχει αποκτήσει οικογένεια και είναι πρέσβειρα Καλής Θέλησης στην Ουνέσκο.
«Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία, αλλά με την αγάπη μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον».

Υ.Γ. Αυτό που έκανε φοβερή εντύπωση τότε είναι ότι, σύμφωνα με τον ίδιο το φωτορεπόρτερ Νικ Ουτ, στην αρχή τα διεθνή πρακτορεία τύπου δεν ήθελαν τη φωτογραφία του, γιατί το κορίτσι απεικονιζόταν γυμνό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: