Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ο Σύλλογος Τρικαλινών Ν. Ελλάδας στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, στην απονομή των βραβείων ''Διαβάζω''

Λάβαμε πριν λίγη ώρα το παρακάτω e-mail από τον Σύλλογο ''Τρικαλινών Νοτίου Ελλάδος και Νήσων''
Η Αρετή Γκανίδου με τη Θεανώ Δίτσα και τη Δήμητρα Αντωνιάδου
στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
<<Στις 06/06/2012 στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την απονομή των Ετήσιων Βραβείων του περιοδικού "Διαβάζω". 
Στην κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας/ποιητής ήταν η φίλη και συγχωριανή μας Αρετή Γκανίδου, με την συλλογή ποιημάτων "ορυκτό φως" εκδόσεις Μελάνι. Ο σύλλογος ''Τρικάλων Ημαθίας Νοτίου Ελλάδος και Νήσων'' παραβρέθηκε στην εκδήλωση των βραβείων με συναισθήματα συγκίνησης, υπερηφάνειας και χαράς για την συγχωριανή μας. 
Ευχόμαστε στην Αρετή να έχει πάντα έμπνευση και να εκδώσει και άλλες ποιητικές συλλογές. Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα/ποιητή δόθηκε στον Γιάννη Δούκα με τη συλλογή ποιημάτων "Στα μέσα σύνορα" εκδόσεις Πόλις. 
Η βραδιά έκλεισε με το αφιέρωμα στο Καβάφη και στην επιρροή που άσκησε στους ξενόγλωσσους ποιητές. Διαβάστηκαν ποιήματα σε ελληνική μετάφραση από τους ποιητές Γιάννη Δάλλα, Κική Δημουλά, Τίτο Πατρίκιο, Κυριάκο Χαραλαμπίδη και Δημήτρη Μαρωνίτη>>.
Πλήθος κόσμου στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την απονομή των βραβείων


Διαβάστε αναλυτικά για την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, όπως δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ. 
Σε μια ξεχωριστή και εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τίτλο «Λογοτεχνική και Ποιητική Συνάντηση στον Κήπο του Μεγάρου - Διαβάζω Ποίηση» το Περιοδικό Διαβάζω απένειμε το βράδυ της Τετάρτης 6 Ιουνίου 2012, για 16η χρονιά, τα Λογοτεχνικά του Βραβεία.
 Για πρώτη φορά τα βραβεία συνοδεύονταν και από εικαστικά έργα, μια ευγενική προσφορά του Μουσείου Φρυσίρα.
 Περισσότερα από 1500 άτομα παρευρέθησαν στην εφετινή εκδήλωση. Ο λόφος στον Κήπο του Μεγάρου είχε κατακλυστεί από κόσμο.
Την είδηση της βραδιάς έδωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννης Μάνος που προανήγγειλε, όταν έλαβε τον λόγο, ότι «σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε ένα Φεστιβάλ Λογοτεχνίας, το οποίο θα πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια, εδώ στους χώρους του Μεγάρου» στο πλαίσιο του νέου ανοίγματος που επιχειρεί το Μέγαρο προς την κοινωνία και κυρίως τη νεότερη γενιά. «Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε το λόγο και τον στοχασμό» συμπλήρωσε. 
Τον θεσμό χαιρέτησε και η υπηρεσιακή Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τατιάνα Καραπαναγιώτη.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν με την ακόλουθη σειρά:
 Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου
Αγγελίδου Μαρία (κείμενο), Στεφανίδη Φωτεινή (εικονογράφηση), Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα, Αερόστατο
 Το βραβείο, το οποίο απένειμε η συγγραφέας, Σοφία Ζαραμπούκα, συνοδεύτηκε από

το έργο της Ελένης Παυλοπούλου για την συγγραφέα και από το έργο της Κατερίνας Χαδουλού για την εικονογράφο αντίστοιχα.
 Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά
Κατσαμά Ελένη, Κοσμοδρόμιο, Πατάκης
 Το βραβείο, το οποίο απένειμε η Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, συνοδεύτηκε από το έργο της Καλλιρρόης Μαρούδα.
 Βραβείο Ποίησης
Γιώργος Μπλάνας, Στασιωτικά 1-50, Γαβριηλίδης
Το βραβείο, το οποίο απένειμε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Παπακώστας, συνοδεύτηκε από το έργο της Μαρίας Γιαννακάκη.
 Ο Γιώργος Μπλάνας μάλιστα αφού ευχαρίστησε την επιτροπή σημείωσε ότι «το ταξικό συμφέρον του ποιητή είναι η γλώσσα του» και προέτρεψε τους νεότερους κυρίως ποιητές να μην αφήσουν την επόμενη κυβέρνηση «σε χλωρό κλαρί» όποια κι αν είναι αυτή εννοώντας πιθανώς ότι η γλώσσα της ποίησης είναι αντικειμενικά απέναντι στην εξουσία.
 Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου - Μελέτη
Δημήτρης Τζιόβας, Ο μύθος της γενιάς του ΄30: Νεοτερικότητα, ελληνικότητα και πολιτισμική ιδεολογία, Πόλις
 Το βραβείο, το οποίο απένειμε ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics, Νίκος Μουζέλης, συνοδεύτηκε από το έργο της Μαριλένας Ζαμπούρα.
 Ο Δημήτρης Τζιόβας δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση και το βραβείο παρέλαβε εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου.
 Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (στη μνήμη του Ηρακλή Παπαλέξη)
Γιώργος Μητάς, Ιστορίες του Χαλ, διηγήματα, Κίχλη
Το βραβείο το οποίο απένειμε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νάσος Βαγενάς, συνοδεύτηκε από το έργο του Μιχάλη Αμάραντου.
 
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή
Γιάννης Δούκας, Στα μέσα σύνορα, Πόλις
Το βραβείο, το οποίο απένειμε η συγγραφέας, Κική Δημουλά, η οποία είχε και τα γενέθλιά της, συνοδεύτηκε από το έργο της Ντανιέλας Σταματιάδη.
 
Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας 
Κώστας Παπαγεωργίου, Το νερό, Κέδρος
Το βραβείο, το οποίο απένειμε ο συγγραφέας, Στρατής Χαβιαράς, συνοδεύτηκε από το έργο του Περικλή Γουλάκου.
 Βραβείο Μυθιστορήματος
Αλέξης Πανσέληνος, Σκοτεινές επιγραφές, Μεταίχμιο
 Το βραβείο, το οποίο απένειμε η συγγραφέας, Ρέα Γαλανάκη, συνοδεύτηκε από το έργο του Θανάση Μακρή.
Ο Αλέξης Πανσέληνος αφού ευχαρίστησε την επιτροπή είπε: «Όπως ξέρετε όλοι που είστε σήμερα εδώ ο μοναδικός τομέας στον οποίο καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα σε αυτή την χώρα είναι η τέχνη. Ελπίζουμε κάποτε να το καταλάβουν και οι κυβερνήσεις μας».
 Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (στη μνήμη του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου)
Το βραβείο απονεμήθηκε στον Γιώργο Χατζόπουλο για το σύνολο του πνευματικού του έργου και την προσφορά του στο χώρο του βιβλίου, από την Εκδότρια του Περιοδικού, Χριστιάνα Μυγδάλη.
 ΝΕΟ Βραβείο στη μνήμη του Νίκου Θέμελη, θεσμοθετημένο από το Δήμο Άνδρου
Θα απονεμηθεί στη συγγραφέα, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη για το βιβλίο της Τρυφερός σύντροφος, Άγρα, μια μυθιστορηματική βιογραφία του Γεώργιου Σκληρού, στην Άνδρο, στις 20 Αυγούστου.
 Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του περιοδικού Διαβάζω Γιάννης Μπασκόζος που τόνισε στην αρχή της εκδήλωσης ότι «η εποχή που επικρατούσε το σύνθημα “μ’ ένα βιβλίο ξεχνιέμαι” έχει περάσει οριστικά. Αυτό το αποδεικνύει η μεγάλη στροφή του αναγνωστικού κοινού στα δοκίμια, τα πολιτικά και οικονομικά βιβλία, αλλά και η στροφή των ίδιων των λογοτεχνών που πλέον αναζητούν τις αιτίες για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Ο συγγραφέας δε χρειάζεται πάντως να υπογράφει τη λίστα κανενός κόμματος με το όνομά του. Οι συγγραφείς είναι παρόντες με τα βιβλία τους» είπε.

Μετά τις 9μμ. παρουσιάστηκε ένα αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη και στην επιρροή που άσκησε στους ξενόγλωσσους ποιητές.
 Δείγματα αυτής της «καβαφογενούς» ποίησης διάβασαν σε ελληνική μετάφραση οι ποιητές Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Κυριακός Χαραλαμπίδης, καθώς και ο Δημήτρης Μαρωνίτης. Συντόνισε ο Νάσος Βαγενάς, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ποιητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: