Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Προσωρινή καλλιέργεια έτους 2011-2012

Σύμφωνα με τον Ν. 4061/2012 (ΦΕΚ 66Α/22-03-2012) που αφορά τη διαχείρηση και προστασία των ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταργείται μεταξύ άλλων, η διαδικασία προσωρινής καλλιέργειας που ίσχυε μέχρι τώρα με την υπ΄αριθμ. 95/1975 Π.Υ.Σ., με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ολοκλήρωσής της για την καλλιεργητική περίοδο 2011-2012.
    Κατόπιν τούτου, κανένας καλλιεργητής δεν πρέπει να προχωρήσει σε καλλιεργητικές διαδικασίες στις προς εκμίσθωση εκτάσεις, διαφορετικά διακινδυνεύει την λήψη όλων των προβλεπομένων μέτρων σε βάρος του, αφού θεωρείται αυθαιρέτως καταλαβών την εν λόγω έκταση.

---------------------------------------------------------------------------------
    Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε ο παραπάνω Νόμος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά τον τρόπο διάθεσης των αγροτεμαχίων καταργώντας τη διαδικασία της προσωρινής καλλιέργειας στο έλος Κλειδίου και άλλες περιοχές, ο αναπλ. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με παράγοντες του Υπουργείου και εκ των υστέρων απέστειλαν στον Υπουργό την ακόλουθη επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ,
Με το άρθρο 37 του Ν.4061/2012, παρ.ΙΣΤ, καταργείται το άρθρο 2 του Ν.138/75 με το οποίο είχε κυρωθεί και είχε ισχύ η 95/75 Π.Υ.Σ. Ωστόσο, σε Περιφερειακές Ενότητες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκμίσθωσης εκτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βάσει της προτέρας νομοθεσίας.
Για παράδειγμα στην Ημαθία, η διαδικασία βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο και αναμένεται μόνο η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη για την εκμίσθωση των τεμαχίων.
Αντιλαμβάνεστε ότι η αναστάτωση όχι μόνο στις υπηρεσίες αλλά ιδίως στους ακτήμονες καλλιεργητές είναι μεγάλη και ζημιογόνα, δεδομένου ότι η αλλαγή αυτή επέρχεται εν μέσω της περιόδου.
Κατόπιν τούτων, σας ζητούμε να επιληφθείτε προσωπικά του θέματος ώστε η εφαρμογή του νόμου να γίνει μετά το τέλος της φετινής καλλιεργητικής περιόδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: