Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Σε εννέα ασθενείς έδωσε ζωή 59χρονη δωρήτρια οργάνων

«Γέφυρα ζωής» για εννέα ασθενείς στήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, με αφετηρία το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» μετά τη δωρεά οργάνων από 59χρονη γυναίκα από την Αθήνα που έχασε τη δική της μάχη, ύστερα από εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία.
Η επιχείρηση που στήθηκε ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας και καταγράφεται ως μία από τις αποτελεσματικότερες κινητοποιήσεις στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων.

Η άτυχη ασθενής νοσηλευόταν επί μία εβδομάδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και, όταν διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατός της, η οικογένειά της αποφάσισε να δωρίσει ζωτικά όργανά της, προκειμένου να κερδίσουν τη δική τους μάχη άλλοι πάσχοντες.

Ακολούθησε μια μαραθώνια επιχείρηση για τη λήψη οργάνων, υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος καθόρισε και την επιλογή των ληπτών.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ρώμης μεταφέρθηκαν η καρδιά και οι δύο πνεύμονες, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμοι 'Έλληνες λήπτες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε και μεταμοσχεύθηκε άμεσα το ήπαρ.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας και στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθήνας, αντίστοιχα, μεταμοσχεύθηκαν οι δύο νεφροί και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γιώργος Γεννηματάς» μεταμοσχεύθηκαν οι δύο κερατοειδείς και τμήμα δέρματος της 59χρονης δότριας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: