Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Εις μνήμην αποταμίευσης

του Σωτήρη Ξενάκη
Την «Παγκόσμια μέρα αποταμίευσης» που γιορτάζουμε σήμερα- θεωρητικώς και στην Ελλάδα- την θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια. Μαθητής Δημοτικού, έγραφα κάθε χρόνο τέτοια μέρα έκθεση με το ίδιο ακριβώς θέμα : «η αξία της αποταμίευσης». Αν και ήμουν καλός στην έκθεση, βραβείο - από εκείνα που δίνανε στο καλύτερο κείμενο- δεν είχα πάρει ποτέ. Κάποιες χρονιές μόνο μοίραζαν σε όλους μας από ένα μεταλλικό κουμπαρά με τα κλειδιά του. Έπαιρνα κι εγώ κι έβαζα μέσα κέρματα. Για λίγες μέρες όμως μόνο. Η αποταμίευση γενικώς δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου.

Έβλεπα χθες ένα ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ που μας θύμιζε ότι σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης . Και η ρεπόρτερ εξηγούσε πόσο σημαντική είναι ειδικά για τους μικρότερους. Ταυτόχρονα μας ενημέρωνε ότι στις Ελληνικές τράπεζες, οι καταθέσεις μειώνονται σταθερά το τελευταίο διάστημα. Οι Έλληνες αποσύρουν τα χρήματα τους είτε για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα αφού οι δουλειές λιγοστεύουν, είτε για να τα τοποθετήσουν σε προορισμούς που εκτιμούν ότι είναι ασφαλέστεροι. To μέσο επίπεδο καταθέσεων αγγίζει τα επίπεδα χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ.

Στα σπίτια των περισσότερων από τους σημερινούς μαθητές Δημοτικού, η λέξη «αποταμίευση» έχει καιρό να ακουστεί. Ακούγεται κυρίως η λέξη «επιβίωση». Σήμερα μάλλον θα γράψουν έκθεση γι αυτήν.

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: