Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

O Δημήτρης Iτούδης στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6

Τεράστια χαρακτήρισε τη φετινή σεζόν του Παναθηναϊκού ο Δημήτρης Ιτούδης, που επισκέφτηκε τα στούντιο του NovaΣΠΟΡ FM 94,6 καλεσμένος του Μιχάλη Λεάνη και του Βασίλη Μοιρώτσου. «Δεν ξέρω αν ήταν η κορυφαία μας χρονιά ή η καλύτερη μέχρι την επόμενη. Ο κ. Ομπράντοβιτς οραματίζεται να ξεπεράσει τη Ρεάλ», τόνισε. Τι είπε για τη μεταμόρφωση του Καλάθη, τα περιθώρια βελτίωσης του Διαμαντίδη, τις διαμαρτυρίες του Ολυμπιακού για τη διαιτησία, αλλά και το ρόλο του στην ομάδα.
Από την αμφισβήτηση, ξανά στην κορυφή
«Αυτή η σεζόν ήταν τεράστια. Ξεκινήσαμε με μεγάλη αμφισβήτηση, κάτι που μας έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε στις δυνατότητες της ομάδας. Λέγαμε πως ίσως μετά την απώλεια τριών σημαντικών παικτών ίσως η ομάδα να μην έχει την κυριαρχία σε μία θέση, αλλά η κυριαρχία μας θα ερχόταν μέσα από την ομαδική δουλειά. Αυτό μεταφράστηκε σε όλες τις νίκες που πήραμε χωρίς σημαντικούς παίκτες. Όπως τον τελευταίο αγώνα με τον Ολυμπιακό, που χάσαμε τον Διαμαντίδη ή στο τέταρτο ματς με την Μπαρτσελόνα που χάσαμε τον Νίκολας με τραυματισμό και τον Διαμαντίδη με φάουλ. Εννοείται πως έχουμε αδυναμίες, αλλά θεωρώ πως δικαιούμαστε να πανηγυρίζουμε γιατί το τέλος της χρονιάς μάς βρίσκει νικητές σε πολλά σημεία. Εγώ οφείλω να πω
ένα μεγάλο ευχαριστώ στους παίκτες, γιατί έβλεπα στα μάτια τους την πίστη. Κάποιοι στάθηκαν πως χάσαμε τρεις πολύ καλούς παίκτες και θεώρησαν πως δεν αντικαταστάθηκαν. Η επιτυχία του Παναθηναϊκού έγκειται στο γεγονός ότι οι αδερφοί Γιαννακόπουλου έφεραν τέτοιους παίκτες. Υπήρχε αμφισβήτηση, γιατί έπρεπε να παντρέψουμε τον ενθουσιασμό του Καλάθη και του Καϊμακόγλου με τους πιο έμπειρους παίκτες μας. Ήρθαμε με τον κύριο Ομπράντοβιτς από το 1998, η ομάδα έχει αλλάξει ρόστερ αρκετές φορές, αλλά έχει παραμείνει στον ίδιο παρανομαστή όσον αφορά στην ομαδική δουλειά. Όλοι βάζουμε το εγώ μας κάτω από την ομάδα και αυτό λειτουργεί καλά από ό,τι φαίνεται. Δεν ξέρω αν η φετινή είναι η καλύτερη χρονιά μας, μία από τις καλύτερες ή η καλύτερη μέχρι την επόμενη. Το σίγουρο είναι πως ήταν πολύ πετυχημένη. Αυτά που βιώσαμε σε όλη τη χρονιά δεν μας φτάνει ένας ραδιοφωνικός χρόνος για να τα αναλύσουμε».
Ο άθλος επί της Μπαρτσελόνα
«Δικαίως ήταν το φαβορί η Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά, αλλά δείξαμε από το πρώτο ματς, έστω κι αν χάσαμε, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και μετά κερδίσαμε τρεις συνεχείς φορές την Μπαρτσελόνα. Ευχαριστούμε τους παίκτες για αυτή την πίστη και αυτή τη συνεργασία».
Η μεταμόρφωση του Νικ Καλάθη
«Μαγικό ραβδάκι δεν υπάρχει. Ο μόνος δρόμος είναι η δουλειά και η εγρήγορση. Ο Νικ μάς έδειξε ότι έχει τα στοιχεία να εξελιχθεί σε πολύ καλό πλέι μέικερ. Η περσινή σεζόν λειτούργησε για να συνειδητοποιήσει πού βρίσκεται. Φέτος κατανόησε τη διαφορά του αμερικανικού με το ευρωπαϊκό μπάσκετ και κατάλαβε ότι θα πρέπει να παίζει διαβάζοντας το παιχνίδι. Πλέον από έναν αθλητή που έτρεχε καλά το γήπεδο, εξελίσσεται σε έναν παίκτη που διαβάζει καλά το ματς. Οι παίκτες που έρχονται στον Παναθηναϊκό, ειδικά στα 20-21 τους χρόνια, θα υποπέσουν και σε λάθη. Ο Νικ στον τελικό είχε 11 ασίστ και δύο λάθη παίζοντας για 42 λεπτά. Πέρασε από πολλές φάσεις και μας έδειξε ότι μπορεί. Δέχτηκε πολλή κριτική, πέρασε από καταστάσεις που έμεινε στον πάγκο και ήταν παροπλισμένος. Οι συμπαίκτες του τον βοήθησαν, τον πήραν από κοντά και είναι ευτύχημα για μας να έχουμε τέτοιους αθλητές. Έπιασαν τον Νικ και του είπαν πως όλα γίνονται για το καλό του. Και αυτός ανταποκρίθηκε. Στα play offs με την Μπαρτσελόνα έπαιξε σχεδόν αλάθητος και είχε σημαντική συμβολή. Πέρασε επιτυχώς το crash test και από εκεί και μετά υπήρξε η εκτόξευση».
Μπορεί και… καλύτερα ο Διαμαντίδης
«Κάθε αθλητής έχει περιθώρια βελτίωσης. Ακόμη και ο Διαμαντίδης. Το ξέρει και ο ίδιος. Όταν ο αρχηγός και ο ηγέτης σου είναι παρών με την ίδια διάθεση κάθε μέρα στην προπόνηση, δείχνει πως γνωρίζει ότι αν επαναπαυτεί στις δάφνες του θα τον ξεπεράσει κάποιος άλλος. Κι επειδή το κάνει ο Διαμαντίδης, τραβά και τους υπόλοιπους και κάνει τη δουλειά μας πιο εύκολη. Αναμφίβολα ».
Όλοι βοήθησαν…
«Στον Καϊμακόγλου από την αρχή της προετοιμασίας είπαμε πως θα πρέπει να περάσει το 80% της αγωνιστικής του συμμετοχής στο ‘3’. Είναι έξυπνος παίκτης και ανταποκρίθηκε. Ήταν ένα επιπλέον όπλο για μας στο χαμηλό ποστ στη σειρά με τον Ολυμπιακό και αιφνιδίασε τον αντίπαλο. Επίσης ο Τσαρτσαρής έπαιξε στο ‘4’ και το ‘5’. Δεν είναι εύκολο να αγωνίζεσαι σε δύο θέσεις. Ο Βουγιούκας μάς βοήθησε πολύ, είναι ένας πολύ καλός δημιουργός για μας κοντά στο καλάθι και φροντίσαμε μέσα από την ομαδική λειτουργία να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές του και να καλύψουμε τις αδυναμίες του, κυρίως στην ταχύτητα των αντιδράσεων στην άμυνα. Ο Μπατίστ είναι πολύ ανταγωνιστικός, πρώτα από όλα με τον εαυτό του, και τείνει να γίνει ένας νέος Μίντλετον. Ο Διαμαντίδης έκανε μία εξαιρετική χρονιά και ήταν κρίμα που δεν αγωνίστηκε στο τελευταίο ματς για να την ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο. Ο Καϊμακόγλου είπε ‘μας έφερε ως εδώ, τώρα πρέπει να του χαρίσουμε εμείς τη νίκη’. Αυτό θα πει ομάδα. Ο Φώτσης ζητά πάντα την μπάλα στις κρίσιμες επιθέσεις. Όλοι οι παίκτες βοήθησαν πολύ και θα αδικήσω κάποιον αν δεν αναφέρω. Το παιχνίδι είναι ζωντανό. Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι, αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να αντιδράσουμε σε κάθε περίσταση και σε κάθε αντιξοότητα. Έρχονται παίκτες από τον πάγκο γιατί ξέρουν πως έχουν μία χρησιμότητα. Στον τραυματισμό του Διαμαντίδη ή του Νίκολας, ή ο προπονητής θα δείξει πανικό ή θα δείξει πως εμπιστεύεται τους άλλους παίκτες του. Αυτό έκανε ο κόουτς Ομπράντοβιτς και δικαιώθηκε. Η ομάδα ξέρει να παίζει και έτσι και αλλιώς».
Πάλι στην κορυφή
«Δεν υπάρχει κορεσμός στους παίκτες του Παναθηναϊκού. Το αύριο περιλαμβάνει για μας περισσότερη προσπάθεια. Σημασία έχει να διατηρείσαι στην κορυφή. Ο Παναθηναϊκός ανανεώνεται και διατηρείται σε αυτό το επίπεδο χάρη στις προσπάθειες που κάνουν οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι. Ο Παναθηναϊκός είναι καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί. Θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην επόμενη μέρα και θα μιλήσουμε. Τώρα είναι λίγο νωρίς. Ο κόουτς Ομπράντοβιτς οραματίζεται να ξεπεράσει τη Ρεάλ Μαδρίτης».

«Έμεινα και δεν μετάνιωσα»
«Η πρόταση που μου είχε κάνει η Ταού ήταν άκρως δελεαστική και τιμητική. Είχα συμβόλαιο και συζήτησα με τους ανθρώπους της ομάδας. Η απόφαση ήταν να παραμείνω στην ομάδα και νομίζω πως ορθώς έπραξα. Δεν το μετανιώνω. Η θέση που έχω, ο τρόπος δουλειάς και η συνεργασία με τον Ομπράντοβιτς είναι πολύ τιμητική. Μου δίνει τη δυνατότητα να φέρω ιδέες στο τραπέζι. Εκτός από το ανθρώπινο στοιχείο, με τη διαφωνία που έχουμε πολλές φορές κερδίζει ο Παναθηναϊκός. Διαφωνούμε σε πολλά στοιχεία, αλλά ο στόχος είναι πάντα κοινός. Είναι δημιουργικές διαφωνίες. Στον Παναθηναϊκό μού έχει δοθεί χώρος να εργαστώ και αυτό είναι πολύ σημαντικό και τιμητικό».
Το χειροκρότημα
«Νομίζω πως στο Final 4 της Βαρκελώνης ήταν η πρώτη φορά μετά από μία εκδήλωση στη Λεωφόρο που άκουσα το όνομά μου από τον κόσμο. Αν μπορούσα κι εγώ να φωνάξω τα ονόματα όλων αυτών των ανθρώπων, θα το έκανα για να τους ανταποδώσω. Η σχέση αυτή έχει χτιστεί με τα χρόνια. Αναμφίβολα βοήθησε ότι κερδίσαμε τίτλους, αλλά με το πέρας του χρόνου έχουν αντιληφθεί πως ο Ομπράντοβιτς και το επιτελείο του θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τους δώσει χαρές. Τους ευχαριστώ για την αναγνώριση».
Τα ερυθρόλευκα παράπονα για τη διαιτησία
«Αυτή η ερώτηση είναι για τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Εμείς χάσαμε ένα τρόπαιο στον τελικό του Κυπέλλου. Η παρουσία μας στην απονομή ήταν ειλικρινής και χειροκροτήσαμε έναν μεγάλο αντίπαλο που κέρδισε δίκαια. Το παιχνίδι αυτό σε μας λειτούργησε πολύ θετικά σε ματς εν όψει των τελικών. Ξέροντας ότι έχουμε χάσει σε τρία ματς στις λεπτομέρειες, είδαμε τα λάθη μας. Στο πρώτο ματς της κανονικής περιόδου ο Διαμαντίδης ήταν άρρωστος και στο ΣΕΦ επιλέξαμε να κυνηγήσουμε τη διαφορά. Δείχνουμε ένα υψηλό επίπεδο και το ίδιο θεωρώ πως κάνει και ο κύριος Ίβκοβιτς στον Ολυμπιακό. Αισθάνομαι τυχερός που με συνδέει φιλία και με τους δύο. Ο αθλητισμός μόνο κέρδος μπορεί να έχει από την παρουσία τους. Η διαιτησία θα κάνει λάθη. Και στον τελικό Κυπέλλου έκανε λάθη. Το θέμα είναι να μη διαμορφώνει αποτέλεσμα. Σε αυτή τη σειρά των play offs υπήρχε αρχή και τέλος. Κερδίσαμε δίκαια στο ΣΕΦ και δεν υπήρχαν κραυγές. Στο δεύτερο ματς περιμέναμε την αντίδραση του Ολυμπιακού και στο τρίτο χάσαμε δίκαια. Το τέλος της σειράς γράφτηκε με την απώλεια του Διαμαντίδη και θεωρώ πως το θέλαμε περισσότερο. Έχουμε δύο πολύ μεγάλες ομάδες στον ελληνικό χώρο, που δίνουν πολλές συγκινήσεις. Νομίζω πως είδαμε από τις καλύτερες σειρές τελικών».
Να δυναμώσουν και οι άλλοι
«Ήταν καλό ότι ο ΠΑΟΚ και ο Άρης γέμισαν τα γήπεδα και αυτό ήταν καλό. Η διαφορά των μπάτζετ είναι τεράστια. Το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται ισχυρό ΠΑΟΚ και Άρη, όπως και την επαρχία. Από τη δική μας πλευρά αυτό το θέλουμε».
Ψηλά η Εθνική
«Θα πρέπει να δούμε το ρόστερ, αλλά και τους άλλους αντιπάλους πώς θα κατέβουν στη διοργάνωση. Μετά θα μπορούμε να μιλήσουμε πολύ πιο συγκεκριμένα. Η Εθνική έχει πάντα ψηλά τον πήχη λόγω της ιστορίας και της ποιότητας των παικτών που διαθέτει».
Ντάλας ή Μαϊάμι;
«Μου αρέσει περισσότερο το στυλ που έχει το Ντάλας. Μου αρέσει να βλέπω καλά παιχνίδια, γιατί προσπαθεί με έναν πιο ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού και πιο ομαδικά από το Μαϊάμι, που-βέβαια-έχει τρεις σούπερ παίκτες και αν παίξουν οι δύο καλά, είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσεις. Ο Νοβίτσκι είναι ένας τεράστιος αθλητής και άνθρωπος. Είναι μία συναρπαστική σειρά αγώνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: