Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Πτώση βάσεων, «σφαγή» σε Θετική και Τεχνολογική κατεύθυνση

Σε όλα τα επιστημονικά πεδία η εικόνα που έδωσαν οι υποψήφιοι των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι χειρότερη από την αντίστοιχη περυσινή. Το γεγονός αυτό «σπρώχνει» τις βάσεις προς τα κάτω σε όλο το φάσμα των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, κυρίως σε εκείνα της περιφέρειας. Το υπουργείο Παιδείας πάντως δεν έδωσε ακόμη τα στοιχεία σχετικά με τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης του κάθε υποψηφίου, ο οποίος και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, ειδικά στη Φυσική και τα Μαθηματικά σημειώθηκε εφέτος «πανωλεθρία». Είναι χαρακτηριστικό το ότι στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 τα γραπτά υποψηφίων που έλαβαν βαθμούς κάτω από τη βάση έφτασαν το 75%. Αντίστοιχα οι αριστούχοι υποδιπλασιάστηκαν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ στο μισό μειώθηκαν και οι επιδόσεις των υποψηφίων στην κλίμακα από 15 έως 20.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

- Στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας το 20,44% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση φέτος, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 24.09%.

- Στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής παιδείας το 43,71% έγραψε κάτω από τη βάση εφέτος (36,26% πέρυσι).

- Στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης το 72,53% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση εφέτος (61.33% πέρυσι).

- Στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 το 75,17% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση (61,32% πέρυσι).

- Στη Φυσική Θετικής Κατεύθυνσης το 41,2% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση (23,69% πέρυσι).

- Στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης το 39,21% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση εφέτος (25,39 % πέρυσι).

- Στα Αρχαία Θεωρητικής Κατεύθυνσης κάτω από τη βάση έγραψε το 48,89% εφέτος (49% πέρυσι).

- Ακόμη, στη Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης εφέτος έγραψε άριστα (18-20) το 19,91% των μαθητών ενώ πέρυσι 43,43%.

Στα Λατινικά οι αριστούχοι από 17,4% μειώθηκαν εφέτος σε 16,2%.

Ωστόσο, σε 5 μαθήματα (Ιστορία και Φυσική Γενικής Παιδείας, Λογοτεχνία Θεωρητικής, Αρχές Οργάνωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ανάπτυξη Εφαρμογών Τεχνολογικής) τα άριστα ήταν εφέτος περισσότερα από πέρυσι.

Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο
Μικρή κάμψη θα έχουν οι Νομικές, οι Παιδαγωγικές και οι Ψυχολογίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στις κεντρικές σχολές η πτώση των βάσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια.

2ο επιστημονικό πεδίο
Οι σχολές των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας και της Πληροφορικής στα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν μια πτώση που μπορεί να φτάσει τα 400 ή τα 500 μόρια. Οι πτώσεις των βάσεων στα περιφερειακά τμήματα όλων των σχολών του 2ου επιστημονικού πεδίου μπορεί να ξεπεράσουν τα 800 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο
Μικρή πτώση από 50 έως 250 μόρια αναμένεται να παρουσιάσουν οι Ιατρικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιπες Ιατρικές της περιφέρειας είναι πιθανόν να κινηθούν πτωτικά κάτω από τα 18.700 μόρια. Οι τελευταίες σχολές του πεδίου θα κινηθούν γύρω στα 11.500 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο
Οι σχολές υψηλής ζήτησης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση της τάξεως των 400 μορίων. Οι πτώσεις αυτές θα είναι μεγαλύτερες στα Πολυτεχνικά τμήματα της περιφέρειας και σε πολλές περιπτώσεις θα υπερβαίνουν τα 700 μόρια. Πάντως, τμήματα όπως οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και οι Πολιτικοί Μηχανικοί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα έχουν πτώση της τάξεως των 200 με 300 μορίων.

5ο επιστημονικό πεδίο
Αισθητή θα είναι η πτώση στα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου, δηλαδή τις Οικονομικές σχολές του. Σε περιφερειακά τμήματα (Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικής Επιστήμης και Λογιστικής) η πτώση των βάσεων μπορεί να φτάσει και τα 1.000 μόρια.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι λόγω της κατάργησης των μετεγγραφών από την εφετινή χρονιά και της ακόλουθης μείωσης του αριθμού εισακτέων σε κάποιες σχολές, η πτώση των βάσεων δεν θα είναι εντυπωσιακή σε όλα τα τμήματα. Ειδικά στις κεντρικές πόλεις πανεπιστημιακά και τεχνολογικά τμήματα αναμένεται να «κρατήσουν» τις δυνάμεις τους.

Στις εξετάσεις προσήλθε εφέτος το 98,37% των υποψηφίων, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι καθώς το 2010 είχε προσέλθει το 98,4%. Αντίστοιχα, αναβαθμολογήθηκαν 36.538 γραπτά, ενώ πέρυσι είχαν αναβαθμολογηθεί 40.089 γραπτά.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: