Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26- 6- 2011 η εκδήλωση που οργάνωσε το «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΠΟΣ» για να τιμήσει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που το κτίριο αυτό διαδραμάτισε κατά τον Α’ βαλκανικό πόλεμο. Εντοιχίζοντας σε αυτό αναμνηστική πλακέτα η εκδήλωση ξεκίνησε στις 12.00 και παρευρέθησαν εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Ανθόπουλος, αντιπροσωπεία αξιωματικών από το 3ο ΤΑΣ Αλεξάνδρειας, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιάννης Γκιουρτζής, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ Μπάμπης Γκιόνογλου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, ο πρόεδρος του συλλόγου «οι φίλοι του σιδηροδρόμου», ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης πολιτισμού κ . Τ. Παπαδόπουλος και πλήθος κόσμου.
O πρόεδρος του «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ, ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΠΟΣ» κ. Γιώργος Ντελιόπουλος ανοίγοντας την εκδήλωση αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους έδωσε το στίγμα του συλλόγου και ανέλυσε τους λόγους που ώθησαν το σωματείο να εντοιχίσει την συγκεκριμένη πλακέτα στο κτίριο του σταθμού.
Η αναμνηστική πλακέτα στον Σ.Σ. Αλεξάνδρειας |
Στη συνέχεια και μετά τους σύντομους χαιρετισμούς ο Γραμματέας του συλλόγου Δάσκαλος κ. Γρηγόρης Γιοβανόπουλος ανέπτυξε το ιστορικό του κτιρίου καθώς και τον ιδιαίτερο ρόλο του κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο. Συγκεκριμένα μάθαμε πως από τα μέσα του 19ου αιώνα η Οθωμανική αυτοκρατορία προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ανέθεσε σε εταιρεία που ελέγχονταν από την DEUTSCHE BANK την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου που θα διέσχίζε από τη μια ως την άλλη το ευρωπαϊκό τμήμα της Οθ. Αυτοκρατορίας με τις ανάλογες διακλαδώσεις .
Έτσι στις 6 Δεκεμβρίου 1892 ήταν έτοιμο το πρώτο τμήμα των 96 χιλιομέτρων μέχρι Σκύδρα (Βερτεκοπ). Έτσι μπήκε στη ζωή και την ιστορία της περιοχής μας ο σιδηρόδρομος και βέβαια το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού.
Η Αλεξάνδρεια (Γιδάς τότε) που εκείνη την εποχή ήταν ένα χωριό 600 περίπου κατοίκων που με τη βοήθεια του σιδηροδρόμου αρχίζει να προσελκύει ενδιαφέροντα εμπορικά και επιχειρηματικά και αναπτύσσεται ραγδαία .
Στον μακεδονικό αγώνα ο Σταθμός θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μεταφοράς όπλων, πυρομαχικών και αλληλογραφίας. Κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο και μετά την μάχη των Γιαννιτσών έφτασε στο Γιδά ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ ο οποίος εγκαταστάθηκε στο κτίριο του Σ.. Σταθμού.
Από το τηλεγραφείο του σταθμού αυτού ανταλλαχθήκαν σημαντικότατα τηλεγραφήματα μεταξύ του Πρωθυπουργού Βενιζέλου από την Αθήνα και του Αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου που βρισκόταν στο Τοψιν, τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη νεοελληνική ιστορία, έχουν άμεση σχέση με την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και ίσως ήταν ένα ακόμη επεισόδιο του Εθνικού Διχασμού που ταλάνισε τον Ελληνισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου