Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

«ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ

Δελτίο Τύπου Δήμου Αλεξάνδρειας 
 Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για παιδιά ηλικίας 5-15 ετών
Ξεκίνησε και συνεχίζεται η καλοκαιρινή καμπάνια εκδηλώσεων με τίτλο «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη», για παιδιά 5-15 ετών, από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πλατέος. Η μεγάλη συμμετοχή κι ο ενθουσιασμός των παιδιών, η θέληση των γονέων τους και το μεράκι των εθελοντών, ήταν εμφανείς και στις τρεις εκδηλώσεις που έγιναν μέχρι σήμερα.Την Τρίτη 17 Ιουλίου 2012, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Γνωρίζω το χωριό μου, γνωρίζω το Πλατύ», τα παιδιά, με τις φωτογραφικές μηχανές τους, συνοδεία εθελοντών και γονέων, ξεκίνησαν από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη για μια «διαπολιτιστική και ιστορική διαδρομή» στο χωριό τους. Πρώτη στάση ήταν στον Σύλλογο Καππαδοκών «Ο Βαρασσός» όπου και γνώρισαν την καταγωγή και την ιστορία των πρώτων εποίκων από την περιοχή των Φαράσων της Καππαδοκίας. Ξεναγήθηκαν στο χώρο του Συλλόγου από την εμψυχώτρια κα Μιράντα Μουρβετίδου και τους έγινε επίδειξη παραδοσιακών Φαρασιώτικων στολών, καθώς και του Συλλόγου Ποντίων «Οι Κομνηνοί». Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Πλατέος, όπου γνώρισαν την ιστορία του (κατασκευάστηκε από Αυστριακούς στα μέσα της δεκαετίας του 1890), είδαν το χώρο του παλιού ταχυδρομείου και φωτογράφισαν το κτίριο της πρώην Κοινότητας του χωριού.
Στην περιοχή του Σιδ. Σταθμού βρίσκεται και το μνημείο πεσόντων από τη μάχη του Καρά Ασμάκ (ποταμού Λουδία), της απελευθέρωσης της περιοχής από τον Τουρκικό ζυγό – αξιοθέατο που την παρουσία του και την ιστορία του αγνοούσε το σύνολο των παιδιών. H μεγάλη παρέα κατόπιν κινήθηκε στο χώρο του πρώην Δημαρχείου, όπου  το 1924 είχαν εγκατασταθεί σε πρόχειρες παράγκες οι πρώτοι έποικοι από την Καππαδοκία, φωτογράφισε παλιά σπίτια του εποικισμού και γνώρισε την ιστορία από την πρώτη εκκλησία του Πλατέος, που παραχώρησε τη θέση της στον σύγχρονο Ιερό Ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου.
Την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012, τα παιδιά, χωρισμένα σε δύο ομάδες των είκοσι ατόμων, παρακολούθησαν στο χώρο της βιβλιοθήκης ένα συγκινητικό βίντεο με θέμα τα αδέσποτα ζώα κι έλαβαν μέρος σε συζήτηση με θέμα τη φροντίδα τους. Στη συνέχεια, η εμψυχώτρια κα Ζωή Αναστασιάδου έκανε ανάγνωση του βιβλίου «Ο Τραμ» του Κωνσταντίνου Μάγου (εκδόσεις Πατάκη), με θέμα τη ζωή ενός αδέσποτου σκύλου που βρίσκει φιλοξενία και θαλπωρή στο σταθμό του Τραμ, μοίρασε σταυρόλεξα στα παιδιά να συμπληρώσουν και τους έκανε ερωτήσεις σχετικές με το βιβλίο και τα αδέσποτα ζωάκια. Τέλος, οι μικροί μας φίλοι ζωγράφισαν τον Τραμ και τους φίλους του, ακούγοντας ραπ μουσική με θέμα τη ζωή ενός αδέσποτου σκύλου σε στίχους του Νίκου Μαλλιάτση – Ράζου.
Την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Γνωρίζω το χωριό μου, γνωρίζω το Πλατύ», πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των παιδιών που μετείχαν στη διαπολιτιστική και ιστορική βόλτα στο χωριό. Χωρισμένα σε ομάδες, τα παιδιά δημιούργησαν τον «διαπολιτιστικό χάρτη» του χωριού: Άλλα επέλεγαν κι εκτύπωναν τις φωτογραφίες από την πρώτη συνάντηση, άλλα αναλάμβαναν το κόψιμό τους και μια μεγάλη ομάδα έκανε το σχεδιασμό του χάρτη εντόπισε τα σημεία που επισκεφθήκαμε στην πρώτη συνάντηση και κόλλησε τις φωτογραφίες που τράβηξαν τα παιδιά. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας τεράστιος καμβάς μήκους δύο μέτρων, όπου ακολουθώντας τα πατήματα που ζωγράφισαν τα παιδιά, ο αναγνώστης γνωρίζει την ιστορία του χωριού και την καταγωγή των κατοίκων του. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα παιδιά ψυχαγωγήθηκαν με σύγχρονα μουσικά ακούσματα, κάποια μάλιστα τραγούδησαν και χόρεψαν στους ρυθμούς τους. Στο τέλος, όλα τα παιδιά φωτογραφήθηκαν με το δημιούργημά τους και μέσα και έξω από το χώρο της Βιβλιοθήκης.
Οι δημιουργικές εκδηλώσεις συνεχίζονται στο χώρο της Βιβλιοθήκης Πλατέος, ο αριθμός των θέσεων όμως είναι περιορισμένος. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή στο τηλ. 23330-53844 και στην υπεύθυνη της καλοκαιρινής καμπάνιας, κα Φωτεινή Τσιμπλίδου (email: platylibrary@gmail.com).  Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα βρείτε στη διεύθυνση: http://tinyurl.com/platylib  
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πλατέος ευχαριστεί θερμά τις κυρίες Μουρβετίδου Μιράντα, Αναστασιάδου Ζωή, Τοπουζίδου Κυριακή, Κιρτικίδου Έφη, Αδάλογλου Ξένια και τον κύριο Μελέτη Σωτήρη για την εθελοντική συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, όπως επίσης και τους χορηγούς, το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών Τσιαπανίτη και τα καταστήματα παιχνιδιών Bimbo και Bambino, που προσφέρουν δώρα για τη βράβευση των παιδιών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: