Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


 H ανάγκη δημιουργίας Ιατρείων και Κοινωνικών Φαρμακείων σε όλη τη χώρα, με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων Ελλήνων πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα, ήταν το κυριότερο συμπέρασμα των εργασιών του 8ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνέδριου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), με θέμα «Η πρόληψη και η Κοινωνική Μέριμνα στην Τοπική Κοινωνία και ο Ρόλος του Ενιαίου Φορέα Υγείας», που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 6-7 Ιουλίου 2012 στην Αλεξανδρούπολη.

Στο συνέδριο, που έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, παραβρέθηκαν 15 δήμαρχοι και περισσότεροι από 80 άλλοι αιρετοί εκπρόσωποι από 45 δήμους-μέλη του Δικτύου, γιατροί, υγειονομικοί, καθώς και πλήθος κόσμου από την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή. Τον δήμο Αλεξάνδρειας εκπροσώπησε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Όλγα Μοσχοπούλου.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα και τη σοβαρότητα που χαρακτηρίζει το έργο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της αλλαγής προτύπων και συμπεριφορών του τοπικού πληθυσμού, ώστε να υιοθετήσουν υγιεινούς τρόπους διαβίωσης και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά παραδείγματα της παιδικής παχυσαρκίας και του καπνίσματος των νέων.

Η θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε στο πλαίσιο δομών και πόρων που χρειάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αναβάθμιση ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας, με κεντρική

στόχευση τη διατήρηση της υγείας των πολιτών και όχι τη θεραπεία των ασθενών. Επίσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκαν διεξοδικά δράσεις και προγράμματα πρόληψης που έλαβαν χώρα σε δήμους-μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ καθώς και επιστημονικά θέματα προληπτικής ιατρικής και ενημέρωσης πολιτών, όπως εμβολιασμοί, καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, ακράτεια, κ.ά.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία του κράτους. Γι αυτό, πρέπει να αποκτήσει δυνατότητες πόρων άμεσα από τους πολίτες, προκειμένου να μπορέσει να επιτελέσει το σπουδαίο έργο της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας στις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε το διττό ρόλο που διαδραματίζει σήμερα το Διαδημοτικό Δίκτυο σε συνεργασία με τους δήμους-μέλη του, τόσο στην προαγωγή της υγείας και την κοινωνική μέριμνα όσο και στην προαγωγή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. «Πρωταρχικός άξονας», ανέφερε, «πρέπει να είναι η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους ιατρικούς συλλόγους και τοπικούς φορείς, ώστε να στελεχωθούν και να εξοπλισθούν άμεσα δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κοινωνικά φαρμακεία σε κάθε Δήμο. Μπορούμε όλοι μαζί, σε κάθε τοπική κοινωνία να ενώσουμε τις δυνάμεις και να προασπίσουμε τους πολίτες μας στην κοινωνική μέριμνα και φροντίδα».

Επίσης, ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Δήμοι εν μέσω οικονομικής κρίσης, κυρίως όσον αφορά την πρόληψη των τοπικών πληθυσμών αλλά και την πρωτοβάθμια περίθαλψη των οικονομικά ασθενών και ανασφάλιστων πολιτών και ζήτησε την αλλαγή του τρόπου είσπραξης της άμεσης φορολογίας των πολιτών και των επιχειρήσεων. «Τα έσοδα από τη φορολογία των πολιτών να πηγαίνουν κατ’ αρχήν στους δήμους και αφού καλυφθούν όλες οι δαπάνες των κοινωνικών και άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, τότε να αποδίδεται το υπόλοιπο της φορολογίας στο κράτος», τόνισε.

Βασικός ομιλητής στο συνέδριο ήταν ο Κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Καθηγητής οικονομικών της Υγείας, κ. Γιάννης Κυριόπουλος, ο οποίος ανέλυσε το οικονομικό μοντέλο με βάση το οποίο πρέπει να κινηθεί ο δημόσιος τομέας ώστε να υπάρξει ισότητα στην πρόσβαση και αποτελεσματικότητα στη διάθεση των πόρων.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου συνόψισε ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των ΟΤΑ για τη συμμετοχή τους στις τράπεζες εργασιών, τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, το Διαδημοτικό Δίκτυο, ως πυλώνας δικτύωσης όλων των δήμων μελών όχι μόνο σε επίπεδο εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ, συνοδευόμενοι από τον αντιδήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Παναγιώτη Ζητάκη, επισκέφθηκαν το κοινωνικό φαρμακείο του δήμου Αλεξανδρούπολης, στο οποίο δώρισαν φαρμακευτικό, υγειονομικό υλικό και βρεφικά γάλατα για τη στήριξη των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: