Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΛΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αλεξάνδρεια, 24 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΛΙΚΗ
Χρηματοδοτείται με 6.810.082,97 ευρώ
από το Ε.Π. «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη»
Την ένταξη του έργου «Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Μελίκης Δήμου Αλεξάνδρειας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη», αποφάσισε ο ειδικός γραμματέας υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, μετά τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης επί της πρότασης που είχε καταθέσει, στις 24-3-2011, ο δήμος Αλεξάνδρειας για τη χρηματοδότηση του έργου.

O προϋπολογισμός (επιλέξιμη δημόσια δαπάνη) του έργου ανέρχεται σε 6.810.082,97 ευρώ και η διάρκεια υλοποίησής του έχει οριστεί σε 24 μήνες, που μετρά από την ανάδειξη και εγκατάσταση του ανάδοχου.

«Με την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, δρομολογούμε στη Μελίκη, τον δεύτερο σε πληθυσμιακό μέγεθος οικισμό του δήμου μας μετά την πόλη της Αλεξάνδρειας, την κατασκευή του πλέον σημαντικού έργου υποδομής που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της αποχέτευσης και θα δώσει μια νέα πνοή στη Μελίκη. Στόχος μας, όπως έχω πει και στο παρελθόν, είναι ο δήμος Αλεξάνδρειας να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που παρέχει το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση ζωτικών έργων υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος μας και οι δημότες, ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες συνθήκες όπου το ΕΣΠΑ αποτελεί πλέον την μοναδική, ουσιαστικά, πηγή χρηματοδότησης που έχει απομείνει για την κατασκευή έργων στους δήμους», ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, εξωτερικού δικτύου μεταφοράς των λυμάτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) στον οικισμό της Μελίκης. Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης (με βαρυτικό σύστημα) προβλέπεται να καλύψει συνολικό μήκος 15,8 Km. Το εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς των λυμάτων στην ΕΕΛ περιλαμβάνει ένα αντλιοστάσιο και καταθλιπτικό αγωγό μεταφοράς μήκους 6,3 Km, ενώ η μονάδας επεξεργασίας λυμάτων θα είναι δυναμικότητας 4.006 ισοδύναμων κατοίκων, με πρόβλεψη η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων να γίνεται στον ποταμό Αλιάκμονα.

Στις δαπάνες του έργου περιλαμβάνονται επίσης υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για την πλήρη τεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών του δήμου και της ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας στη διάρκεια της κατασκευής του και την επίβλεψη της εργασίας των εκσκαφών, όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο είχε ενταχθεί, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΥΠΕΚΑ, το έργο της κατασκευής αποχετευτικού δικτύου με σύστημα αναρρόφησης (vacuum) και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο Πλατύ, προϋπολογισμού 9.276,420,27 ευρώ, που αναμένεται να δημοπρατηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: