Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Τα Τρίκαλα την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 στην τηλεοπτική εκπομπή ''Στον τόπο που γεννήθηκα...''

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 στις 12, η εκπομπή ''Στον τόπο που γεννήθηκα'' του τηλεοπτικού σταθμού 4Ε, θα παρουσιάσει τα Τρίκαλα Ημαθίας. 

Μια μικρή γεύση από αυτά που θα δείτε στην εκπομπή, μπορείτε να πάρετε από την αναδημοσίευση της ανάρτησης που κάναμε την επόμενη μέρα των γυρισμάτων.

Πραγματοποιήθηκαν στα Τρίκαλα τα γυρίσματα της εκπομπής ''στον τόπο που γεννήθηκα''

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πραγματοποιήθηκαν στα Τρίκαλα το Σάββατο 21 Μαϊου 2011, τα γυρίσματα της εκπομπής ''στον τόπο που γεννήθηκα'' του τηλεοπτικού σταθμού 4Ε, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Τρικάλων ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ''.
Το συνεργείο του σταθμού, αποτελούμενο από τον δημοσιογράφο Θανάση Κληματσίδα και τον εικονολήπτη Κωνσταντίνο Πιλακούδη, έφτασε στα Τρίκαλα στις 8.00 το πρωί και αμέσως ξεκίνησε το ''οδοιπορικό'' στους δρόμους, με επισκέψεις στα παλιότερα σπίτια και ενδιάμεσους σταθμούς στα σημεία αναφοράς του χωριού.
 Στη νότια είσοδο του χωριού ήταν η πρώτη στάση του τηλεοπτικού συνεργείου, όπου η κάμερα της εκπομπής  κατέγραψε εικόνες από τον μετεωρολογικό σταθμό, το Γυμνάσιο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου οι παράγοντες της ποδοσφαιρικής ομάδας μίλησαν για την πλούσια ιστορία του Α.Ο. ''ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ'', αλλά και της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ Τρικάλων.
Με τη συνοδεία πάντα των ανθρώπων του Λαογραφικού Συλλόγου, αφού επισκέφτηκαν το ιστορικό εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδος, τους Ιερούς Ναούς Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και Αγίου Εφραίμ (στα κοιμητήρια), κατέληξαν στην κεντρική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με τον πάτερ Εφραίμ να κάνει αναφορά στην ιστορία όλων των εκκλησιών.
Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου κ. Στάμου Θεοπίστη τους ξενάγησε στο χώρο του νέου αλλά και του παλιού Δημοτικού Σχολείου, κάνοντας αναφορά στην ιστορία του Δημ. Σχολείου Τρικάλων, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Νηπιαγωγείο, στο ΤΟΕΒ Τρικάλων, στην πλατεία ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ'' και στάση στην κεντρική πλατεία ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ'', όπου η φιλόλογος κ. Καραστογιαννίδου Μαρία, έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία του χωριού.
Ακολούθησε το πιο συγκινητικό ίσως ''κομμάτι'' της ημέρας όταν το συνεργείο επισκέφτηκε το ΚΑΠΗ, όπου είχαν συγκεντρωθεί ορισμένοι από τους γηραιότερους κατοίκους του χωριού και αφηγήθηκαν ιστορίες από τα Τρίκαλα του χτες. 
O Χρήστος Γκανίδης, μίλησε για την ιστορία των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία και το χρονικό της εγκατάστασής τους στα Τρίκαλα. Ο Αντώνης Μανωλόπουλος για τη ζωή στα Τρίκαλα παλιά. Ο Γιώργος Σιμψερής για την ιστορία και τον ''ερχομό'' των Σαρακατσαναίων στα Τρίκαλα. Στην παρέα ο Κυριάκος Παπαμιχαήλ, ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, o Aντώνης Παπαμιχαήλ, ο Αντώνης Τερζίδης, ο Χρήστος Δρομπουλιανούδης, ο Χρήστος Μηνούδης, ο Απόστολος Αποστολόπουλος, ο Σπύρος Τσαμπαλάς, ο Τάσος Ουβαλούδης, ο Χρήστος Τερζίδης, ο Βασίλης Μαυρούδης, ο Κούλης Γαλατσίδας και άλλοι, λίγο νεότεροι, παρακολουθούσαν τους ομιλητές.
Από το ΚΑΠΗ όλοι τους κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας.  Εκεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κυτούδης Μόσχος, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμα αυτό, αναφέρθηκε στην Ιστορία και τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Τον λόγο πήρε η Δημοτική Αρχή, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννη Γκιουρτζή, τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Δημήτριο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Δήμο Κασνακίδη, να απευθύνουν χαιρετισμό και να υπόσχονται την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου σε τέτοιου είδους προσπάθειες. 
Στη συνέχεια οι κυρίες του χωριού παρουσίασαν μπροστά στην κάμερα, η κάθε μια ξεχωριστά, τα παραδοσιακά φαγητά που είχαν ετοιμάσει και τα οποία προσφέρθηκαν στους παρευρισκομένους.
Η χορωδία ενηλίκων γυναικών του Συλλόγου τραγούδησε τραγούδια της ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ'' και η εκδήλωση στην κεντρική πλατεία έκλεισε με μια εκπληκτική παράσταση που έδωσαν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, με τη συνοδεία της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής και την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Δήμου Σαραμανίδη, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα όλων.
Σύντομη επίσκεψη στα Γραφεία του Συλλόγου Αιμοδοσίας ''ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ'' Τρικάλων και τελευταίος σταθμός σ' αυτό το οδοιπορικό της εκπομπής στα Τρίκαλα, το σπίτι του Νικόλα και της Διαμάντως Τερζίδη, όπου η οικοδέσποινα μαζί με την κ. Γεωργία Αρβανιτίδου, μαγείρεψαν και παρουσίασαν μπροστά στην κάμερα ένα παραδοσιακό φαγητό της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Αξίζουν συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου (Μόσχος Κυτούδης - Σοφία Μηνούδη - Μαρία Διούδη - Γιάννης Τσουμάνης - Πάτρα Κυτούδη - Γεωργία Πετράκου - Έλενα Βασιλοπούλου - Δήμος Βελικούδης - Μαρία Ατσικμπάση-Τερζίδου), στον χοροδιδάσκαλο κ. Δήμο Σαραμανίδη, στις κυρίες του χωριού που με μεγάλη προθυμία ετοίμασαν τα παραδοσιακά φαγητά, αλλά και σ' όλους τους συντελεστές αυτής της υπέροχης  εκπομπής, για την επιτυχία της οποίας χρειάστηκε ''πολλή δουλειά'', όχι μόνο σήμερα αλλά και τις προηγούμενες μέρες.





















Δεν υπάρχουν σχόλια: