Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Έτσι θα ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαβάζει βιβλία!

Τα βιβλία και η ανάγνωση καλλιεργούν το πνεύμα ενός παιδιού, ανοίγουν νέους ορίζοντες και μπορεί να γίνει μία από τις αγαπημένες τους συνήθειες!
Για κάθε παιδί όσο μεγαλώνει ξεκινάει μία μεγάλη περιπέτεια εξερεύνησης των πάντων! Έχει απορίες για ότι υπάρχει και κινείται γύρω του και σας βομβαρδίζει με τις εκατοντάδες ερωτήσεις του! Τώρα λοιπόν είναι και η κατάλληλη περίοδος για να αγαπήσει το διάβασμα!
Διαβάζετε του παραμύθια όσο ακόμα είναι μωρό
Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε να διαβάζετε στο μικρό σας, τόσο πιο εύκολα θα αγαπήσει τα βιβλία. Η ώρα του παραμυθιού είναι η αγαπημένη για πολλά παιδιά. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί ή κάποια ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας περάστε λίγο χρόνο αφιερωμένο στην ανάγνωση.
Επιλέξτε σωστά βιβλία για την ηλικία του
Είναι πολύ σημαντικό τα βιβλία που επιλέγετε για το παιδί σας να είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Οι ανάγκες ενός παιδιού, είναι πολύ διαφορετικές ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται και πρέπει

πάντα αυτό που διαβάζει ή που του διαβάζετε να του κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον!
Γίνετε μέλος της ιστορίας!
Η ανάγνωση ενός βιβλίου ή ενός παραμυθιού γίνεται πιο απολαυστική όταν εσείς και το παιδί σας παίζετε κάποιους αντίστοιχους ρόλους!
Διαλέξτε βιβλία με εικόνες!
Τα παιδιά λατρεύουν τα βιβλία με τις εικόνες. Μπορούν να τα κοιτάνε με τις ώρες και να φτιάχνουν τα δικά τους σενάρια! Αφήστε το ελεύθερα!
Γίνετε σωστό πρότυπο
Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά απορροφούν ότι βιώνουν καθημερινά σαν σφουγγάρι. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να βλέπει και εσάς να διαβάζετε και να απολαμβάνετε την ανάγνωση!
Κάντε υπομονή αν διαβάζει αργά!
Είναι λογικό ένα μικρό παιδί να μην μπορεί να διαβάσει γρήγορα. Επιπλέον όμως ένα βιβλίο για αυτό είναι κάτι άγνωστο και ιδανικό για εξερεύνηση! Ακόμα και αν ασχολείται για εβδομάδες με ένα συγκεκριμένο βιβλίο, μην του το πάρετε αλλά βοηθήστε το και απολαύστε το μαζί για ακόμα μία φορά!
Μην ξεχνάτε να ρωτάτε την άποψή του!
Όσο μεγαλώνει και αναπτύσσει την προσωπικότητά του, αποκτά τη δική του άποψη και τα δικά του γούστα. Ρωτήστε το λοιπόν τι θέλει να διαβάσει και να είστε σίγουροι ότι θα το απολαύσει περισσότερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: