Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Η εποχή των ενθεογόνων - γράφει η Αννίτα Τερζίδου

Εξαρτήσεις. Συνηθισμένο κρούσμα και μάστιγα του 21ου αιώνα. Εξαρτήσεις από ουσίες, από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαρτήσεις από ανθρώπους και πρόσωπα. Εξαρτήσεις οικονομικές, εξαρτήσεις από φόβους, τζογοεξαρτήσεις είναι μερικές από τις κατηγορίες που συναντώνται σήμερα. Η εποχή, επιτάσσει εξαρτήσεις που στόχο έχουν τον εξανδραποδισμό και την καταστρατήγηση των ποιοτικών θέλω του κάθε ατόμου. Επικρατεί αποσταθεροποίηση, αλλαγή χαρακτήρα και υποδούλωση.
Η ελευθερία, αυτό το υπέρτατο αγαθό καταστρατηγείται και η εξάρτηση καθορίζει την διάθεση μας ή η πορεία μας Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα τέλειο ον, και γέννημα της φύσης που ακολουθεί πολλούς και διάφορους δρόμους είτε ελεύθερους και ανεξάρτητους είτε καθοδικούς και σκοτεινούς.
Το θέμα ή η φάση αν θέλετε, της εξάρτησης αφορά βασικά τις εξαρτησιογόνες ουσίες που είναι ευρύτατα διαδεδομένες, ελεγκτικό δημιούργημα όχι μόνο για τον υπόκοσμο αλλά και για τον λαμπερό χώρο του θεάματος, ενώ κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Δεν είναι σπάνια η χρήση τους, μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων τα οποία εξαρτώνται από ουσίες για να φέρουν εις πέρας μεγάλες συμφωνίες με εταιρείες ή άλλες οικονομικές συμφωνίες. Είναι εκείνοι που καταρρέουν από το στρές μπροστά σε τέτοιες διαδικασίες και χρειάζονται το παραμύθι της εξάρτησης.
Έχουμε λησμονήσει πως ο άνθρωπος διαθέτει τεράστιες ψυχικές δυνάμεις και είναι ο κυρίαρχος στην θεωρία της εξέλιξης. Διαθέτει έναν καταπληκτικό οργανισμό και ο νούς του τον κάνει ξεχωριστό εμπρός στα άλλα είδη. «Η Βιολογία σου δίνει το μυαλό η ζωή το μετατρέπει σε νου» όπως είπε κάποτε ο ελληνικής καταγωγής νομπελίστας Jeffrey Eugenidis. Είναι ευρύ το φάσμα των αποτελεσμάτων που φέρει η κάθε ουσία στον ανθρώπινο οργανισμό με τις εντός εισαγωγικών ευεργετικές επιδράσεις τους στην λήψη αποφάσεων, την λίμπιντο ή την αυτοπεποίθηση. Μεταμορφώνουν τον απλό θνητό σε αθάνατο. Τον δειλό και ρίψασπιν, σε ατρόμητο και γενναίο.
Παλαιότερα, ο άνθρωπος είχε ανάγκη από δόξα, από αναγνώριση από νίκη και αλλαγή, για να νιώσει αθάνατος. Ήταν άλλο το ναρκωτικό, που άλλαζε τους ανθρώπους γεννούσε ικανούς πολεμιστές και κατακτητές. Ήταν η διάσωση της πατρίδας, η διαφύλαξη της γενιάς, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Υπήρχε ο άνθρωπος που επικαλούνταν και επίτασσε όλες του τις δυνάμεις, ψυχικές και σωματικές για να φέρει εις πέρας δύσκολα έργα και πολεμικές επιχειρήσεις Ο άνθρωπος που πίστευε στους Θεούς ή τον έναν και μοναδικό Θεό αντλώντας δύναμη από την πίστη του. Δεν χρειαζόταν σκευάσματα που γεννούν ψευδαισθήσεις για να κρατηθεί. Δεν χρειαζόταν εξαρτησιογόνες ουσίες. Τα ενθεογόνα ήταν εκείνες οι ουσίες που χρησιμοποιούνταν μόνο σε μυστήρια και διαδικασίες τέτοιες, που περιλάμβαναν την συνειδητή κατά ένα μέρος αντίληψη του υπάρχοντος Θεού μέσα από τον άνθρωπο όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες. Ποια είναι η σημερινή ανάγκη ενθεογονίας; Η ίδια η ύπαρξη ενός μέγιστου εξωτερικού θεού όπως είναι ο πλούτος και τα παρελκόμενα του, που σε κάνουν in, δημιουργούν υπερεξουσίες χωρίς ηθική και λοιπά επιτάσσει την γένεση με κάθε μέσον ενός εσωτερικού θεού στον κάθε άνθρωπο Κι αυτό το μέσον υπάρχει. Η λέξη «εν-θεο-γονο» (εν, Θεός, γενέσθαι), σημαίνει «το μέσο που γεννά/παράγει/σχηματίζει (σ’ ένα άτομο) το θείο συναίσθημα».
Και κάπως έτσι ανακαλύπτεται ο Θεός στη σύγχρονη ψυχή του επιχειρηματία, του στάρ, του μοδάτου και εκκεντρικού αθλητή...
Τερζίδου Αννίτα 
Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: