Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ο ερχομός των Ποντίων στα Τρίκαλα Ημαθίας

Με αφορμή την ημέρα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου...
λίγα λόγια για τον ερχομό των Ποντίων στα Τρίκαλα (τα περισσότερα στοιχεία από το εξαιρετικό βιβλίο του Παναγιώτη Μ. Διούδη):
   ....ζούσαν στα προάστια της Πάφρας του Δυτικού Πόντου. Ήρθαν από την Τουρκία το 1924 και εγκαταστάθηκαν στα Λευκόγεια Νευροκοπίου, όπου και έμειναν για 5 χρόνια. Εξ αιτίας όμως κάποιων γεγονότων με τους Βουλγάρους, αναγκάστηκαν να φύγουν και να πάνε στον Κούκο Κατερίνης. Εκεί έμειναν αρκετά χρόνια και το 1941 ήρθαν στα Τρίκαλα Ημαθίας. Ως ακτήμονες πήραν χωράφια και ασχολούνταν με την γεωργία. Τα επώνυμα των οικογενειών που εγκαταστάθηκαν στα Τρίκαλα προερχόμενοι από την Πάφρα του Πόντου, είναι: Γεωργιάδης, Καπαγιαννίδης, Κρίτογλου, Παπαδόπουλος, Ταγκαλίδης, Τυρεκίδης, Φετεινίδης, Χατζηλαζαρίδης.
   Το 1945 ήρθε στα Τρίκαλα η οικογένεια Αθανασιάδη, η οποία προέρχονταν από την Τραπεζούντα του Πόντου και αφού διώχθηκαν από εκεί, πήγαν σε μια πόλη της Ρωσίας, το Κρασουντάρ. Στη συνέχεια ήρθαν στην Ελλάδα, πήγαν πρώτα στην Αθήνα, μετά στον Κούκο Κατερίνης και έπειτα εγκαταστάθηκαν στα Τρίκαλα. 
  Λίγο νωρίτερα, το 1943, είχε έρθει η οικογένεια Τσενεκίδη. Προέρχονταν από την Κερασούντα του Πόντου, ήρθαν αρχικά στον Πειραιά, μετά στην Ήπειρο και στη συνέχεια έζησαν για αρκετά χρόνια στον Κούκο Κατερίνης. Το 1936 πήραν χωράφια ως ακτήμονες στα Τρίκαλα και το 1943 εγκαταστάθηκαν μόνιμα εδώ.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: