Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Γράφει η Μαρία Κιρκιλιανίδου


Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805).

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) το 1966, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Για τον εορτασμό στην Ελλάδα είναι υπεύθυνο το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ - ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Συγγραφείς, εικονογράφοι, εκδότες, παιδιά, βιβλιοθήκες και φορείς για το βιβλίο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δρώμενα, με σκοπό να προάγουν τη σημασία του καλού παιδικού βιβλίου, να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Σήμερα, η παιδική λογοτεχνία είναι ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος επιστημονικός χώρος. Τα παιδικά βιβλία χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται και ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Υπάρχουν παιδικά βιβλία για μικρά παιδιά ή για μεγαλύτερα. Το κατάλληλο παιδικό βιβλίο για κάθε παιδί, μπορεί να εξευρεθεί ανάλογα με το χαρακτήρα του, ώστε να είναι ελκυστικό και να το ωθήσει στη βιβλιοφιλία και στη φιλαναγνωσία.

Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στις μικρές ηλικίες είναι αναγκαίο να στηριχθεί. Σκοπός της είναι η εξοικείωση του μικρού μαθητή με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης του με το λογοτεχνικό βιβλίο. Αυτή η σχέση θα το βοηθήσει να αναπτύξει την κριτική και δημιουργική του σκέψη, να δραστηριοποιήσει τη φαντασία του και την εφευρετικότητά του, να εμπλουτίσει την αισθητική του καλλιέργεια, να καλλιεργήσει τη γλωσσική του έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο, και εν κατακλείδι να συγκροτήσει ολόπλευρα την προσωπικότητά του.

Προαπαιτούμενο για μια σωστή και ολοκληρωμένη παιδεία είναι η αισθητική καλλιέργεια του ατόμου και το σχολείο με όχημα τη Λογοτεχνία μπορεί να συμβάλλει σε αυτό.

Μαρία Κιρκιλιανίδου

Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: