Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Mε εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου έγινε η αναβίωση του εθίμου ''κόλιαντα 2014'' στα Τρίκαλα

Με φωτιές, άφθονο κρασί, λουκάνικα και άλλα εδέσματα, γκάιντες, ακορντεόν, νταούλι, συμμετοχή του κόσμου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πολύ χορό σε Χριστουγεννιάτικους Μοναστηριώτικους ρυθμούς, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αναβίωσε χθες το βράδυ της Τρίτης 23 Δεκεμβρίου στα Τρίκαλα Ημαθίας το έθιμο ''Κόλιαντα''. Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του αιώνες πριν και έφεραν στο χωριό μας οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Από νωρίς το απόγευμα πλήθος κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται  στην πλατεία ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ'', όπου ο Λαογραφικός Σύλλογος του χωριού είχε φροντίσει από μέρες πριν να δημιουργήσει τις καταλληλότερες συνθήκες για την αναβίωση του εθίμου. Για άλλη μια φορά κοντά στον διοργανωτή ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΎΛΛΟΓΟ, ο Α.Ο. ''ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ'' με τους παράγοντες και όλους τους αθλητές του και το Δ.Σ. του Συλλόγου Αιμοδοσίας.
Παρούσα η Τοπική και Δημοτική αρχή, ενώ στα αξιοσημείωτα της βραδιάς, η πολύ μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας του χωριού, οι πολλοί συνδημότες μας από την ευρύτερη περιοχή, αλλά προπάντων οι πολλοί Τρικαλινοί που κατοικούν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και της Ευρώπης και ήρθαν όπως κάθε χρόνο ειδικά γι' αυτή τη βραδιά.
Στη χθεσινή υπέροχη βραδιά, εκτός από τις φωτιές και τα λαμπιόνια, έλαμψε (αν και δεν έχω μουσικές γνώσεις) και η εκπληκτική ορχήστρα. Σταθερή αξία ο μπαρμπα Δήμος (ακορντεόν-τραγούδι), υπέροχοι ο Στέφανος και ο Γιώργος (γκάιντες), ο Βασίλης (νταούλι)...
καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους ο Κίμων Γ. Τερζίδης (ακορντεόν και τραγούδι) και η Ανδρονίκη Χρ. Τερζίδου (τραγούδι), ξεδιπλώνοντας το πλούσιο μουσικό τους ταλέντο. 



















 










και του χρόνου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: