Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Κέντρα Δημιουργικής απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) Δήμου Αλεξάνδρειας

Γράφει η Αργυρούλα Παρασχοπούλου

 Τα παιδιά είναι αθώα, ευάλωτα, εξαρτημένα, περίεργα, ενεργητικά και γεμάτα ελπίδα.
Το μέλλον τους πρέπει να διαμορφώνεται μέσα σε αρμονία και συνεργασία.
Η ζωή τους πρέπει να ωριμάζει ενώ θα διευρύνονται οι προοπτικές τους και θα αποκτούν νέες εμπειρίες.
Η παιδική ηλικία πρέπει να είναι περίοδος χαράς και ειρήνης, παιχνιδιού, μάθησης και ανάπτυξης διότι τα παιδιά είναι οι αυριανοί επενδυτές κάθε κοινωνίας.
Τις τελευταίες δεκαετίες οι εξελίξεις δείχνουν ότι η άποψη των παιδιών και το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων για τα παιδιά είναι περισσότερο ορατά στις πολιτικές διοικητικές διαδικασίες και στην  καθημερινή ζωή.
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) που θεσμοθετήθηκαν στη χώρα μας το 2000, εξασφαλίζουν εξωσχολική απασχόληση τις απογευματινές ώρες, σε χιλιάδες παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς τους.
Ειδικότερα, στην Περιφέρεια τα Κ.Δ.Α.Π. αποτελούν πηγή ζωής για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς εξοικειώνουν τα παιδιά με στοιχεία του σύγχρονου πολιτιστικού γίγνεσθαι.
Παράλληλα, αποτελούν σημαντική κρατική προνοιακή δομή για τη στήριξη της οικογένειας και κυρίως της εργαζόμενης μητέρας εναρμονίζοντας τον οικογενειακό με τον επαγγελματικό βίο.
Σκοπός των Κ.Δ.Α.Π. είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου, η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων.
Έτσι λοιπόν το παιδί, παραμένοντας για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας πέραν του σχολικού ωραρίου σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και δημιουργικό, είναι σίγουρο ότι θα αξιοποιήσει σωστά τον ελεύθερο χρόνο του, θα ανοιχτούν νέοι ορίζοντες μέσα από το παιχνίδι, το τραγούδι, την ζωγραφική, την συζήτηση αλλά παράλληλα θα βοηθηθεί και η εργαζόμενη μητέρα.
Ο τότε Δήμος Πλατέος, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης, στα τέλη του 2004, με πρόταση που κατέθεσε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας, εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Κράτος και προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία Κ.Δ.Α.Π. στο Τοπικό Διαμέρισμα Κορυφής. Τον Αύγουστο του 2005, μετά από ριζική ανακαίνιση του πρώτου ορόφου του δημοτικού καταστήματος Κορυφής όπου στεγάζεται η δομή, την αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού (έπιπλα, computers, παιχνίδια, κλπ) και την πρόσληψη του προσωπικού, ξεκίνησε τη λειτουργία του, δίνοντας τη δυνατότητα σε δεκάδες παιδιά της Κορυφής και των γειτονικών οικισμών να βρουν μία φιλόξενη εστία για να παίξουν, να ψυχαγωγηθούν, να αποκτήσουν γνώσεις. 
Στα παιδιά παρέχεται ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, όπως:
Χειροτεχνίες και κατασκευές: Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πηλό, χαρτοκατασκευές, ζυμαροκατασκευές, μακέτες, κολάζ, πάζλ και διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια. 
Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών: Στο εργαστήριο πληροφορικής τα παιδιά εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες  μέσω εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων,  παιχνιδιών μνήμης και σκέψης αλλά και πάζλ. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από το παιχνίδι χωρίς να αισθάνονται ότι το κάνουν από αγγαρεία.
Παράλληλα λόγω της δυνατότητας πρόσβασης στο Internet, μπορούν να βοηθηθούν στις σχολικές τους εργασίες.
Φυσική Αγωγή: Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του γυμναστηρίου, τα παιδιά αθλούνται μέσα από ομαδικά παιχνίδια (όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρό, βόλεϊ, πινγκ-πονγκ, σχοινάκι, κ.ά.) 
Ζωγραφική: Στο μάθημα της ζωγραφικής, τα παιδιά πειραματίζονται με διάφορα υλικά από την φύση, όπως: πέτρες, κοχύλια, ξύλα, άμμο, κ.ά. Επίσης με τα κατάλληλα χρώματα ζωγραφίζουν πάνω σε ύφασμα, πέτρα, γυαλί και γύψο.
Παραδοσιακοί χοροί: Μέσα από τον χορό, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παράδοση αλλά συγχρόνως αθλούνται και μαθαίνουν να λειτουργούν σαν μια ομάδα.
Εκδηλώσεις: Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται  Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές εκθέσεις με κατασκευές και χειροτεχνίες φτιαγμένες από τα ίδια τα παιδιά, τα έσοδα των οποίων διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές: Στα 5 χρόνια λειτουργίας του το Κ.Δ.Α.Π. πραγματοποίησε 2 εκδρομές στην WaterLand της Θεσσαλονίκης και μία εκδρομή σε έκθεση ζωγραφικής στη Βέροια.

Το προσωπικό του ΚΔΑΠ Κορυφής: 
Γιώργος Κουϊμτζίδης (γυμναστική) 
Θεανώ Μίχου (πληροφορική) 
Νατάσα Δισερή (υποστηρικτικές εργασίες) 
Αργυρούλα Παρασχοπούλου (ζωγραφική)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23330 53600 

Ο τότε Δήμος Αλεξάνδρειας άρχισε να λειτουργεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών τον Φεβρουάριο του 2005 και μέχρι σήμερα έχουν απασχοληθεί σταδιακά πάρα πολλά παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους σε συνδυασμό με την ευχαρίστηση.
Προσεγγίζοντας λοιπόν τις τέχνες και την τεχνολογία από μικρή ηλικία, ελεύθερα και με δημιουργικό τρόπο, αναπτύσσεται η κριτική και δημιουργική ικανότητα αλλά και το πνεύμα συνεργασίας.
Παράλληλα όμως παρέχεται στην εργαζόμενη μητέρα η δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τον χρόνο που της είναι απαραίτητος για την κάλυψη των οικογενειακών της υποχρεώσεων, απασχολώντας με ασφάλεια και δημιουργικό τρόπο τα παιδιά της.
Στο Κ.Δ.Α.Π. λειτουργούν μία αίθουσα εικαστικών και μία αίθουσα υπολογιστών.
Δραστηριότητες:
Βασικές γνώσεις Η/Υ
Ζωγραφική μέσω Η/Υ
Διάφορα παιχνίδια με τη χρήση Internet
Κατασκευή πήλινων αντικειμένων και ζωγραφική πάνω σε διάφορα υλικά (ξύλο, γυαλί, πέτρα, ύφασμα, χαρτόνι)
Κατασκευές με γύψο, κολάζ,χειροτεχνίες
Επιτραπέζια παιχνίδια, ανάγνωση βιβλίων και δύο φορές την εβδομάδα προβολή DVD

Το προσωπικό του Κ.Δ.Α.Π Αλεξάνδρειας:
Μαρία Παναγιωτίδου (παιδαγωγός)
Πόπη Μερίτα (παιδαγωγός)
Δήμητρα Κωνσταντινίδου (βοηθητικές εργασίες)
Νίκος Γκουτάντσης (γλυπτική)
Αργυρούλα Παρασχοπούλου (ζωγραφική)
Χώρος υλοποίησης του προγράμματος:  
3o Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23330 53211

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η δημιουργική απασχόληση έχει σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κοινωνικότητας και των δεξιοτήτων των παιδιών.
Σε γενικές γραμμές, η φιλοσοφία των Κ.Δ.Α.Π. είναι να συμπληρώσουν και να διευρύνουν τους στόχους του σχολείου, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση όχι τόσο στο γνωσιολογικό επίπεδο, όσο στη διαμόρφωση μιας ολόπλευρης προσωπικότητας με κύρια χαρακτηριστικά την ανάπτυξη της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Έτσι λοιπόν αξιοποιείται δημιουργικά ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζεται και ελεύθερος χρόνος για τους γονείς.
Όλες οι υπηρεσίες των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών παρέχονται δωρεάν.
Με γνώμονα πάντα την αγάπη και τον σεβασμό προς τα παιδιά, πιστεύουμε ότι μέσα από την πάροδο αυτών των χρόνων έχουμε συμβάλλει σημαντικά στην σωστή πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίησή τους.
Και ελπίζουμε – ως διευρυμένος πλέον δήμος Αλεξάνδρειας - να συνεχίζουμε να δίνουμε  την ίδια αγάπη και φροντίδα στα παιδιά για πολλά χρόνια ακόμη.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον
και η χαρά της ζωής
                                                    


Δεν υπάρχουν σχόλια: