Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Παραμονή Χριστουγέννων στο χωριό...όπως τότε στην Ανατολική Ρωμυλία

Αυτή τη στιγμή, βράδυ Τετάρτης, παραμονή Χριστουγέννων, μια παρέα (σάρτα) ανδρών σκορπά το μήνυμα των Χριστουγέννων τραγουδώντας Μοναστηριώτικα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στους δρόμους του χωριού μας. Επισκέπτονται τα σπίτια και αφιερώνουν ένα τραγούδι σε κάθε μέλος της οικογένειας. Αυτό θα συνεχιστεί απ' ότι μας είπαν μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες. 
Μπράβο στον Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ'' που συνεχίζει να κρατάει άσβεστη τη φλόγα της παράδοσης.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Τι είναι οι ''σάρτες''
Τις βραδυνές ώρες ανήμερα των Χριστουγέννων παρέες αγοριών - οι επονομαζόμενες "σάρτες"- που πολλές φορές μπορεί να ξεπερνούσαν και τα 15 άτομα η καθεμιά τους, περιδιάβαιναν τα σοκάκια του χωριού τραγουδώντας τα κάλαντα! Τα σοκάκια αντηχούσαν από νεαρές, δυνατές, αγορίστικες φωνές σκορπώντας το μήνυμα των Χριστουγέννων σε όλο το χωριό! Οι "σάρτες" επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του χωριού. Εκεί γίνονταν μια παρέα με τους νοικοκυραίους και τραγουδούσαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Μετά τα παραδοσιακά κάλαντα που τραγουδούσαν αφιέρωναν και τραγούδια ειδικά για κάθε μέλος της οικογένειας. Έτσι τραγουδούσαν για τον αφέντη (τον άντρα του σπιτιού, το νοικοκύρη), την κυρά (την οικοδέσποινα), το γιο ή την κόρη (ανύπαντροι συνήθως)...
Οι οικοδεσπότες τους φίλευαν όλα τα καλούδια του σπιτικού τους και μαζί γλυκόποτιο κρασί το οποίο επέτεινε και την ευφορία της γιορτινής μέρας !!!
Έτσι τα "παλικάρια" συνέχιζαν μέχρι και τις πρωινές ώρες το τραγούδι τους χωρίς σταματημό !

Από το blog neomonastiriotes.blogspot.gr, που ανήκει στον γιο του αείμνηστου δάσκαλου Μόσχου Τερζίδη, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων από το 1954 έως το 1962.




Δεν υπάρχουν σχόλια: