Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014 ο Πόντος συναντά την Κρήτη στην Αστερούπολη, στο Πλατύ

Η Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου ήταν η τρίτη ημέρα λειτουργίας της Αστερούπολης και οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Πεζόδρομου Πλατέος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το παλιό και το νέο μαζί, έναν συγκερασμό του τρόπου διασκέδασης των παλαιότερων γενιών με μουσική από νεαρά και πολλά υποσχόμενα παιδιά.
Η Αστερούπολη στην προσπάθειά της να προωθήσει όσο μπορεί την παράδοση της χώρας μας και να φέρει κοντά στα μικρά παιδιά το ελληνικό θέατρο σκιών για μια ακόμη χρονιά ενέταξε στο πρόγραμμά της μια παράσταση θεάτρου σκιών. Στη σκηνή της Αστερούπολης βρέθηκε ο καραγκιοζοπαίχτης Δημήτρης Καρόγλου, ο οποίος παρουσίασε στους μικρούς φίλους και επισκέπτες το έργο «Τα γράμματα στον Αϊ Βασίλη».
Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε ένα νεανικό γκρούπ το οποίο και ενθουσίασε όσους είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν νωρίς το βράδυ της Παρασκευής στο Πλατύ. Η “γνωριμία” νέων καλλιτεχνών που κατάγονται, μένουν και δημιουργούν στην περιοχή μας με το ευρύτερο κοινό της είναι και αυτή στο σχεδιασμό της Αστερούπολης.
Έτσι, οι Γιώργος Κολιλέκας, Ανδρονίκη Τερζίδου, Αποστόλης Δεληδήμος, Κώστας Πάτμος – συνοδευόμενοι από τον συνθέτη των τραγουδιών της Αστερούπολης Μάκη Κοζίδη – ανέβηκαν στη
σκηνή και χάρισαν πολύ ωραίες στιγμές σε όλους αυτούς που τους άκουσαν και τραγούδησαν μαζί τους γνωστά τραγούδια Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τους μικρούς μας επισκέπτες, που για μια ακόμη ημέρα μας τίμησαν με την παρουσία τους στο Εργαστήρι του Αη Βασίλη. Έβαλαν όλη τους την τέχνη και κατάφεραν να δημιουργήσουν στολίδια, αγγελάκια, ζωγραφιές, αστεράκια και άλλες χριστουγεννιάτικες κατασκευές, ενθουσιάζοντας με το αποτέλεσμα τους γονείς και τους παππούδες & τις γιαγιάδες τους που υπομονετικά τους αναμένουν έξω από Εργαστήρι.
Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014 ο Πόντος συναντά την Κρήτη, στην Αστερούπολη. Το πρόγραμμα της ημέρας είναι το ακόλουθο:
6.30: Το χορευτικό τμήμα του Ποντιακού συλλόγου Πλατέος “ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ” παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς του Πόντου.
7.30: “Το ζάλο σου τση πέρδικας θυμίζει κοπελιά μου μα και το πάσο στο χορό έκαψε τη καρδιά μου”. Ο σύλλογος Κρητών Βέροιας, μας ταξιδεύει στην Κρήτη με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
9.00: Αναβίωση του ποντιακού εθίμου του καβουρμά. Τα καζάνια βγαίνουν από τη φωτιά και το γλέντι ξεκινά με κρασί, ποντιακή λύρα, νταούλια και πολύ χορό. “Εσείς ντο κι χορεύετε, σεϊρ πα ντο τερείτε… Ελάτε εμπάτε σον χορόν, αρ” όσον ντ” επορείτε…” “Κι θέλω να χολιάσκουμε, πουλόπο μ” να φουμίζω, θέλω πάντα να τραγουδώ και να χελιδονίζω” .
Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων- Παιχνιδιών (Εργαστήρι Αϊ Βασίλη).
5.00-7.00: Παίζουμε δημιουργώντας.
7.00-8.00: Ανάγνωση Παραμυθιού.
8.00-10.00:Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές.





























Δεν υπάρχουν σχόλια: