Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Το βιβλίο-λεύκωμα ''Γιδάς, Άνθρωποι και Τοπία'' του Γιώργου Ντελιόπουλου

Το βιβλίο-λεύκωμα ''Γιδάς, Άνθρωποι και Τοπία'' είναι ένα πορτρέτο της πορείας της περιοχής Αλεξάνδρειας στο διάβα του χρόνου. Αποτελεί μια πλήρη και εμπεριστατωμένη καταγραφή της τοπικής ιστορίας και είναι καρπός μακροχρόνιας προσπάθειας του φίλου και συνδημότη μας Γιώργου Ντελιόπουλου, εραστή του λαϊκού πολιτισμού και της λαϊκης παράδοσης. 
Η αγάπη του συγγραφέα για τον τόπο του, τους ανθρώπους του χθές, του σήμερα και του αύριο, τον οδήγησε να καταγράψει στο παρόν λεύκωμα την τοπική ιστορία. 

Μέσα σε 320 σελίδες που αναδύουν την αύρα μιας άλλης εποχής, περνάνε μπροστά μας μνήμες και άνθρωποι που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη ζωή της μικρής κοινωνίας, απλοί πολίτες που μεταφέρουν το χρώμα μιας εποχής που έφυγε, αλλά δεν έσβησε στις μνήμες όσων την έζησαν.
Βιογραφικό σημείωμα
O Γιώργος Θ. Ντελιόπουλος γεννήθηκε στο Κεφαλοχώρι (παλιό όνομα Ποζιαρίτες) Ημαθίας, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο.
Το 1968 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αλεξάνδρεια και εργάστηκε στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών. 
Από πολύ νωρίς εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον του για την τοπική και λαϊκή παράδοση, στη διάσωση της οποίας αφοσιώθηκε ολόψυχα.
Επιδόθηκε με πάθος στη συγκέντρωση και σωτηρία λειψάνων, πλέον, από τον καθημερινό βίο των άμεσων προγόνων μας αγροτών, κτηνοτρόφων, τεχνητών. Κατασκεύασε μικρογραφίες παλιών οικοδομημάτων και έκανε δεκάδες εκθέσεις, όχι μόνο στην Αλεξάνδρεια και στα περίχωρα, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στήνοντας έτσι γέφυρες ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα.
Παράλληλα ασχολήθηκε με τη δημοσίευση στον τοπικό τύπο και στον αντίστοιχο της Βέροιας -κάτι που συνεχίζει και σήμερα- αναμνήσεων από τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1940, αλλά και μεταγενέστερα.
Το 1996 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο ''Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΠΟΣ'' με αναφορά σε ποικίλα θέματα, σχετικά με το Ρουμλούκι.
Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Χατζοπούλου και έχει δύο παιδιά, την Κατερίνα και τον Νίκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: