Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ποδηλατικός γύρος Τρικάλων και Περιχώρων για την προώθηση της ιδέας του Εθελοντισμού


Λίγα λόγια για την ποδηλατοδρομία.

  • Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που σκοπό έχει την προώθηση και την διάδοση της ομαδικότητας και του εθελοντισμού, έννοιες που συντελούν στην ευρύτερη κοινωνική ενεργοποίηση - ευαισθητοποίηση. 
  • Στην ποδηλατοδρομία μπορούν να πάρουν μέρος πολίτες (άντρες και γυναίκες) των Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής, από 10 ετών και πάνω.
  • Για τους ανήλικους είναι απαραίτητη η γραπτή συγκατάθεση (υπεύθυνη δήλωση)  των γονέων 
  • Σημείο συγκέντρωσης, εκκίνησης και τερματισμού: Κοινοτικό κατάστημα Τρικάλων.
  • Η ακριβής διαδρομή θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες.
  • Πριν την έναρξη της ποδηλατοδρομίας θα μοιραστούν μπλουζάκια και καπελάκια στους ποδηλάτες.
  • Τους ποδηλάτες θα συνοδεύει σε όλη τη διαδρομή η Τροχαία, Γιατρός και εθελόντριες οι οποίες θα τους προσφέρουν νερά και αναψυκτικά.
  • Με τον τερματισμό θα κληρωθεί για τους συμμετέχοντες ένα ποδήλατο και 
  • η εκδήλωση θα κλείσει με ''μπουφέ'' που θα στηθεί στον αύλειο χώρο του Κοινοτικού Καταστήματος. 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη μέσα από την οποία οι άνθρωποι αποκτούν  νέες δεξιότητες και βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες στην κοινότητα τους. Ο εθελοντισμός δεν έχει πλαίσια και όρια, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις με βάση τις αξίες, αρχές και την κοινωνικό -οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της κοινωνίας.
Οι εθελοντές προέρχονται από οποιοδήποτε κοινωνικό-οικονομικό στρώμα της κοινωνίας. Αν λάβουμε υπόψη ότι ένας εθελοντής μπορεί να είναι οποιασδήποτε ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, ακαδημαϊκού υπόβαθρου, τότε μπορούμε εύκολα να ισχυριστούμε ότι σχεδόν όλοι οι πολίτες μπορούν να είναι υποψήφιοι εθελοντές.

Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερό του χρόνο ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα..

Εθελοντισμός είναι η μη αμειβόμενη και δίχως επαγγελματική εξέλιξη δραστηριοποίηση των πολιτών που αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα. Δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συμμετοχή.

Η προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας, έχει πολλές μορφές δράσης.

Σε μια κοινωνία που καθημερινά διαπιστώνουμε ότι το ατομικό συμφέρον επικρατεί επί του συλλογικού, όπου το προσωπικό όφελος κυριαρχεί επί του κοινωνικού, ο εθελοντισμός  έρχεται για να προσδώσει στον ατομικισμό τη συλλογική και κοινωνική του διάσταση. Ο εθελοντισμός δίνει νόημα και περιεχόμενο σε πανανθρώπινες αξίες, λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένες, όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά. Συνιστά μια επιμορφωτική λειτουργία η οποία συνδυάζει «το μεράκι του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου».


O εθελοντισμός  αποτελεί την υπέρτατη μορφή κοινωνικής δράσης και προσφοράς που οι σημερινές κοινωνίες πρέπει να αναζητούν και να αναδεικνύουν καθημερινά.
       
Ο εθελοντισμός δεν είναι ζήτημα επιβολής.
 Είναι προσφοράς ψυχής.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πότε θα υπάρχουν νεώτερα για την εκδήλωση?