Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Η αφίσα του 3ου φεστιβάλ Γκάιντας που θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα

Στην αφίσα εικονίζεται ο γκαϊντατζής Αργύρης Ουβαλούδης (Γκίνης)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Αργύριος Ουβαλούδης (Γκίνης) γεννήθηκε το 1908 στην Ανατολική Ρωμυλία και πέθανε στις 7 Ιουλίου 1989 στα Τρίκαλα Ημαθίας.

Το 1924 με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ήρθε στην Ελλάδα από το Μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας και εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα.

Λίγο αργότερα παντρεύτηκε την Λαμπρινή (Μπίνκα) με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά: τον Αστέριο (Τέλης), την Μαρία (Μάρω), την Κυριακούλα (Κυράτσα) και τον Αναστάσιο. Επίσης έχει 7 εγγόνια και 9 δισέγγονα.

Απ' ότι θυμούνται οι παλιότεροι, ο Αργύριος Ουβαλούδης, έπαιζε από πολύ μικρός γκάϊντα γι αυτό και τον φώναζαν και γκαϊντατζή. Ήταν δηλαδή επαγγελματίας μουσικός για την εποχή εκείνη.

Είχε πολύ καλό μουσικό αυτί γι αυτό και του πήγαιναν από όλη την περιοχή τα ξεκούρδιστα όργανα για να τα κουρδίσει.

Πήγαινε σε γάμους, σε πανηγύρια και γενικώς όπου τον καλούσαν και διασκέδαζε τον κόσμο με την γκάϊντα του. Μαζί του πήγαινε και ο Βασίλειος Τατσούδης που έπαιζε καταπληκτικό βιολί.

Αλλά και στο σπίτι, στις γιορτές και στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, ο μπαρμπα Γκίνης έβγαζε την γκάϊντα του και έπαιζε.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω του άσθματος αλλά και των χρόνων που κουβαλούσε στην πλάτη του, δυστυχώς δεν μπορούσε να παίξει.

Με την διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Γκάϊντας στα Τρίκαλα, η φωτογραφία του μπάρμπα Γκίνη με την γκάϊντα στην αφίσα, ξετύλιξε το κουβάρι των αναμνήσεων.

Ίσως μας βλέπει από κει ψηλά που είναι και θαρρώ πως θα χαρεί που θα δει όλους τους γκαϊντατζήδες αντάμα κι ίσως ο ήχος της γκάϊντας να φτάσει μέχρι εκεί πάνω.

Αρχές της 10ετίας του 80.
Ο Αργύρης Ουβαλούδης παίζει γκάιντα σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ'' Τρικάλων, μπροστά στο παλιό Δημοτικό Σχολείο. 
Διακρίνονται στη φωτογραφία: Mίχος Συκούδης - Βαγγέλης Ζαφειρόπουλος - Γιώργος Νταγουλούδης - Γιώργος Παπαμιχαήλ - Βασίλης Παπαμιχαήλ και στη μέση ο γκαϊντατζής Αργύρης Ουβαλούδης  


Στο video που ακολουθεί γκάιντα παίζει 
ο Αργύρης Ουβαλούδης απο τα Τρίκαλα


"Από τη Θράκη του Ορφέα & του Διονυσου"
Σκοποί και τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης)
Συλλογή τραγουδιών -κείμενα ,επιμέλεια έκδοσης -παραγωγής Γιάννης Πραντσίδης
Σκοπός απο τραγούδι ''του τραπεζιού'' και χορός ''τσέστος", τύπου "ζωναράδικου" 

Δεν υπάρχουν σχόλια: