Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για το κλείσιμο του Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων


         ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

                       Αλεξάνδρεια 05 Αυγούστου 2011

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΤΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Αντιτίθεται ο δήμος Αλεξάνδρειας στο κλείσιμο του Γεωργικού Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων Ημαθίας, που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια στην ομώνυμη τοπική κοινότητα του δήμου Αλεξάνδρειας.

Την κατάργηση του Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων αποφάσισε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών, με στόχο την περιστολή των δημοσίων δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η απομάκρυνση του εξοπλισμού και η μετάθεση του μοναδικού υπαλλήλου που υπηρετεί σήμερα στον Μετεωρολογικό Σταθμό.

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, που πληροφορήθηκε το γεγονός από επιστολή της κ. Παρασκευής Κάρλου, πρώην προϊσταμένης του Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα (24/7) σε τοπικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, έθεσε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος, αναφέρθηκε στο έργο και στις υπηρεσίες που παρέχει ο Μετεωρολογικός Σταθμός Τρικάλων, εξήρε τη συμβολή και την πολυετή προσφορά του στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, σημείωσε ότι είναι ο μοναδικός Μετεωρολογικός Σταθμός αυτού του είδους (Γεωργικός) που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα και πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να εκδοθεί υπόμνημα-ψήφισμα προς τους αρμοδίους, στο οποίο να διατυπώνεται η έντονη διαμαρτυρία του δήμου Αλεξάνδρειας στην απόφαση κατάργησης του Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων, η ισχυρή επιθυμία του δήμου για τη συνέχιση της λειτουργίας του, με τη δέσμευση, όπως είπε ο δήμαρχος, «να αναλάβει ο δήμος, αν χρειαστεί, όλες τις δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας του, εκτός από τη μισθοδοσία του προσωπικού του».

 Το δημοτικό συμβούλιο, αποδεχόμενο την πρόταση του δημάρχου, με την 370/2011 πράξη του, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του ακόλουθου Υπομνήματος - Ψηφίσματος:
ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Προς:
1. Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
2. Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας
3. Τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας
4. Τον Διοικητή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
5. Τους Βουλευτές του Νομού Ημαθίας
6. Τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης
7. Τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
8. Τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας
Κοινοποίηση:
Μ.Μ.Ε. (με δελτίο Τύπου)

Το 1981 ιδρύθηκε στην κοινότητα Τρικάλων Ημαθίας Γεωργικός Μετεωρολογικός Σταθμός, που ανήκει στο Δίκτυο Μετεωρολογικών Σταθμών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Η ίδρυση του Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων έγινε κατόπιν αιτήματος βιομηχανιών μεταποίησης πρώτων υλών αγροτικών προϊόντων της περιοχής και γεωργικών ινστιτούτων, με την αμέριστη υποστήριξη της Κοινότητας Τρικάλων, η οποία παραχώρησε για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οικόπεδο, όπου ανεγέρθη με δημόσια δαπάνη κτήριο εμβαδού 260 τ.μ. για στέγαση των μετεωρολογικών οργάνων και γραφείων του Μετεωρολογικού Σταθμού.

Στη χώρα μας λειτουργούν οκτώ (8) ανάλογοι Γεωργικοί Μετεωρολογικοί Σταθμοί, των Σερρών, της Λάρισας, του Αγρινίου, του Πύργου, της Τρίπολης, της Πυργέλας Άργους, του Τυμπακίου και των Τρικάλων Ημαθίας, με σκοπό την καταγραφή κλιματολογικών-μετεωρολογικών δεδομένων και την διάθεσή τους στο κοινό και ειδικότερα για την ενημέρωση όλων όσοι εμπλέκονται στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας.

Στα τέλη Ιουλίου 2011, περιήλθε σε γνώση του Δήμου Αλεξάνδρειας ότι έχει αποφασιστεί το κλείσιμο του Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας, που συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011 και ώρα 14:30
Έχοντας υπόψη:
1. Ότι ο Γεωργικός Μετεωρολογικός Σταθμός Τρικάλων Ημαθίας είναι ο μοναδικός αυτού του είδους που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα.

2. Ότι ο Μετεωρολογικός Σταθμός Τρικάλων στη διάρκεια της τριακονταετούς λειτουργίας του έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, που αξιοποιούνται για πειράματα και παρατηρήσεις καλλιεργειών από οργανισμούς και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, ΙΓΜΕ, ΑΠΘ, Ινστιτούτα Σιτηρών και Βάμβακος, Ερευνητικά Κέντρα, Βιομηχανίες, Θερμοκηπιακές Μονάδες, κλπ.) και έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της ευρύτερης περιοχής.

3. Ότι ο Μετεωρολογικός Σταθμός Τρικάλων έχει εξυπηρετήσει εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές, των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, στην εκπόνηση πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών, ενώ παράλληλα προσφέρει, σε δεκάδες Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη δυνατότητα γνωριμίας των μαθητών με την επιστήμη της Μετεωρολογίας καθώς και ευκαιρίες για την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

4. Ότι ο Μετεωρολογικός Σταθμός Τρικάλων διαθέτει ένα μοναδικό αρχείο, με κλιματολογικά-μετεωρολογικά δεδομένα 30 ετών της περιοχής και μπορεί, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου η γεωργία ασκείται με σύγχρονες μεθόδους και με τη χρήση της πληροφορικής, να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί περισσότερο.

Συνεκτιμώντας ότι:
1. Η επιστήμη της Μετεωρολογίας και ειδικότερα ο κλάδος της Γεωργικής Μετεωρολογίας, με τη χρήση και κυρίως την αξιοποίηση των ενόργανων παρατηρήσεων και προβλέψεών της, αποκτά, στη σημερινή εποχή των ραγδαία μεταβαλλόμενων κλιματικών συνθηκών, μεγάλη σημασία και ρόλο για την οικονομική ανάπτυξη και τον σχεδιασμό της γεωργικής παραγωγής.

2. Η κατάργηση του Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων θα έχει αρνητικές συνέπειες στην τοπική αγροτική οικονομία και θα αποστερήσει από τοπικούς παραγωγικούς, επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη δυνατότητα να αξιοποιούν πολύτιμα μετεωρολογικά-κλιματολογικά στοιχεία που είναι απαραίτητα στο έργο τους.

3. Η κατάργηση του Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων, θα έχει ως συνέπεια την πλήρη απαξίωση του κτηρίου της, που κατασκευάστηκε με δαπάνες του κράτους.

4. Το κόστος λειτουργίας του Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων Ημαθίας είναι ελάχιστο σε σχέση με το έργο και τις υπηρεσίες που παρέχει, δεδομένου ότι οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του περιορίζονται στη μισθοδοσία του ενός και μοναδικού υπαλλήλου του, στη θέρμανση, τον ηλεκτροφωτισμό, το τηλέφωνο και τη συντήρηση των εγκαταστάσεών του.
αποφασίζει ομόφωνα
· Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και την αντίθεσή του στην απόφαση για το κλείσιμο του Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων Ημαθίας.

· Επισημαίνει ότι η απόφαση για την κατάργηση του Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων γίνεται σε περίοδο που η ίδια η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία υποστηρίζει και ενισχύει αιτήματα τοπικών φορέων για την ίδρυση και λειτουργία δεκάδων νέων «αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών» ανά τη χώρα, με αμφίβολη χρησιμότητα.

· Ζητά την ανάκληση της απόφασης και την άμεση αναστολή των ενεργειών για την παύση της λειτουργίας του Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων Ημαθίας.

· Προτείνει τη συνέχιση της λειτουργίας του Μετεωρολογικού Σταθμού Τρικάλων Ημαθίας και, προς το σκοπό αυτό, ο Δήμος Αλεξάνδρειας δεσμεύεται, εάν χρειαστεί και ζητηθεί, να αναλάβει την κάλυψη όλων των δαπανών λειτουργίας του Μετεωρολογικού Σταθμού, πλην της μισθοδοσίας του προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: