Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Εκδήλωση του 8ου δημοτικού για τους Ρομά

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας την Παρασκευή 8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, έστειλε το δικό του μήνυμα ενάντια στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τους Ρομά με μια μικρή γιορτή – αφιέρωμα σε αυτά τα παιδιά, που μέρος τους είναι από φέτος μέλη της σχολικής κοινότητας του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα και ενημερωτικό πρόλογο από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Καραφυλλίδου Μαρία, η οποία στη συνέχεια καλωσόρισε το δάσκαλο της τάξης του δεύτερου τμήματος υποδοχής των Ρομά, το οποίο ανήκει στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας κ. Βασίλη Χασιώτη, ο οποίος παρευρέθηκε στη γιορτή με τους μαθητές του, κι ενημέρωσε τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου για τα βασικά προβλήματα, που απασχολούν τους Ρομά στη Βέροια, καθώς και την προσπάθεια που γίνεται μέσω της ένταξής τους στη σχολική κοινότητα, ώστε τα παιδιά αυτά να μορφωθούν, να αποκτήσουν γνώση, η οποία αποτελεί και το μόνο εφόδιο, ώστε να διασφαλίσουν ίσα δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά, την προσπάθεια που γίνεται για τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση, και για ανθρώπινη συνύπαρξη, ανεξάρτητα από φύλο, καταγωγή, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο απεσταλμένος του Α.Π.Θ στα σχολεία της Βέροιας, ψυχολόγος κ. Παντελής Καρασαχινίδης, ο οποίος ασχολείται με τις τάξεις ένταξης των Ρομά, καθώς και η κοινωνική λειτουργός κ. Πωλίνα Ταναμπάση, η οποία συμμετέχει στο ίδιο πρόγραμμα.
Στη συνέχεια η «χορωδία» της τάξης υπό τη διεύθυνση του δασκάλου τους τραγούδησε ένα τραγούδι στη γλώσσα των Ρομά και αμέσως μετά το ίδιο τραγούδι στη μεταφορά του στα ελληνικά, σε μια προσπάθεια, ώστε να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι επικοινωνίας μεταξύ των Ρομά και των μη Ρομά πολιτών. Ένας από αυτούς είναι και η μουσική.
Αμέσως μετά προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Βέροιας με την επιμέλεια της ψυχολόγου κ. Αναστασίας Μαρασλή, η οποία χρόνια τώρα ασχολείται με το θέμα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά στη Βέροια. Το ντοκιμαντέρ μετέφερε στα παιδιά την καθημερινή ζωή των Ρομά, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο Εργοχώρι Βέροιας σε κτήματα ιδιωτών, σε πρόχειρες κατασκευές, χωρίς υποδομές και με πάρα πολλά προβλήματα υγιεινής. Αυτό που τόνισε η κ. διευθύντρια είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι η στέγαση. Κάποια στιγμή η πολιτεία πρέπει να φροντίσει, ώστε να μεταφερθούν σε χώρο που θα τους παραχωρηθεί, σε έναν οικισμό, ώστε να μπορούν κι αυτοί να ζήσουν με αξιοπρέπεια, απολαμβάνοντας τουλάχιστον τα αυτονόητα. Νερό, ηλεκτρικό και αποχέτευση.
Τα παιδιά του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας καλωσόρισαν με τη δική τους εκδήλωση την εκστρατεία DOSTA! (Αρκετά!) του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κι έστειλαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τους Ρομά, την Παρασκευή 8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά!
pliroforiodotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: