Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ο Συγγραφέας Δημήτρης Μίγγας στο Γυμνάσιο Τρικάλων, την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 στις 11.00 π.μ.

   Ο Σύλλογος των Καθηγητών και οι μαθητές του Γυμνασίου Τρικάλων, υποδέχονται στο σχολείο τους τον Δημήτρη Μίγγα, έναν από τους πιο αξιόλογους νεοέλληνες λογοτέχνες, την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011, στις 11.00 π.μ.
   Οι μαθητές του σχολείου, με αφορμή το διήγημα του Δημήτρη Μίγγα «Η τρίπλα των ονείρων» που ανθολογείται στα κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β΄ Γυμνασίου, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τον ίδιο το δημιουργό και να συζητήσουν μαζί του για τα έργα του και τη λογοτεχνία γενικότερα.

   Ο Δημήτρης Μίγγας γεννήθηκε το 1951 στη Μαραθούπολη του Νομού Μεσσηνίας. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως το Νοέμβριο του 2006 (Αθήνα, Νέα Βύσσα Έβρου, πάλι Αθήνα, Λευκάδα, Θεσσαλονίκη). Από το 1995 ζει στη Θεσσαλονίκη.
   Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1992 στο περιοδικό Εντευκτήριο (τεύχος 20). Το 1995 εκδόθηκε η ποιητική του συλλογή με τίτλο Αγκαλιάζεις τον άνθρωπο αν αγγίξεις τη θάλασσα από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ. Για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε το 2000 με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού Διαβάζω. Το 2001 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ το μυθιστόρημά του Σπάνια χιονίζει στα νησιά και το Νοέμβριο του 2003 από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ η συλλογή διηγημάτων με τίτλο Της Σαλονίκης μοναχά... Τον Οκτώβριο του 2005 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το μυθιστόρημά του με τίτλο Στα ψέματα παίζαμε! Το Νοέμβριο του 2007 εκδόθηκε από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ πάλι το μυθιστόρημα Τηλεμάχου Οδύσσεια.
   Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά και τα κινέζικα. Το μυθιστόρημα Σπάνια χιονίζει στα νησιά μεταφράστηκε στα Ιταλικά και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2004 από τις εκδόσεις Grocetti Editore με τίτλο Sulle isole non nevica mai. Το μυθιστόρημα Στα ψέματα παίζαμε! κυκλοφόρησε το 2006 στα σέρβικα από τις εκδόσεις Geopoetika σε μετάφραση Marika Bajic με τίτλο Samo smo se igrali! Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο εκδόθηκε το 2009 και το μυθιστόρημα Τηλεμάχου Οδύσσεια. Τον Αύγουστο του 2007 το ισπανικό INSTITUT DEL CINEMA CATALA S.A. απέκτησε το δικαίωμα να  διασκευάσει σε σενάριο το μυθιστόρημα Στα ψέματα παίζαμε!
   Ποιήματα και πεζά του κείμενα έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Εντευκτήριο, Πόρφυρας, Ακτή, Εξώπολις, Ποίηση, Νέα Εστία, Διαβάζω, Πλανόδιον, Αναλόγιο, Το δέντρο, Φράση, Πίερος, Οδός Πανός, καθώς και ξενόγλωσσα Atelier du roman, Mondo Greco, Hellenic Quarterly. Επίσης διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Καθημερινή», «Μακεδονία», «Το Βήμα», «Η Αυγή», «Αγγελιοφόρος».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: