Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Στα γήπεδα της Ημαθίας / Α1 κατηγορία

Α.Ο. ''ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ'' ΤΡΙΚΑΛΩΝ   4
''ΚΕΡΑΥΝΟΣ'' ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ   1
Μια εκπληκτική ποδοσφαιρική παράσταση παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο γήπεδο των Τρικάλων. Ο ''ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ'' πραγματοποιώντας μεγαλειώδη εμφάνιση, πήρε μεγάλη νίκη από τον σπουδαίο Κεραυνό Επισκοπής και ανέβηκε στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Τέσσερα υπέροχα γκολ, ένα χαμένο πέναλτι, ένα δοκάρι και αρκετές χαμένες ευκαιρίες, ήταν ο απολογισμός της ημέρας για τα Τρίκαλα, ενώ η Επισκοπή, παρά την αναμφισβήτητη αξία της, δεν μπόρεσε ούτε μια στιγμή του αγώνα να αντισταθεί στον φρενήρη ρυθμό των γηπεδούχων και γνώρισε φυσιολογικά την βαριά ήττα.
Ο αγώνας ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τα Τρίκαλα, όταν στο πέμπτο μόλις λεπτό, κέρδισαν πέναλτι το οποίο εκτέλεσε ο Καζαντζίδης και απέκρουσε ο τερματοφύλακας της Επισκοπής. 
Το 1 - 0 έκανε ο Σ. Αθανασιάδης στο 15' με κοντινό πλασέ, μετά από προσπάθεια και πάσα του Κίτσα. 
Στο 26' ισοφάρισε σε 1 - 1 ο Μπράτσης με κεφαλιά,
Το 2 - 1 ο Παπαδόπουλος στο 41' με σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή, σκορ με το οποίο έληξε το 1ο ημίχρονο. 
Με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου τα Τρίκαλα συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και στο 65' είχαν δοκάρι σε εκπληκτικό σουτ του Σαλτουρίδη από 30 μέτρα. 
Στο 68' έγινε το 3 - 1 με γκολ του Παπαδόπουλου μετά από σέντρα του Τερζίδη και στο 72' ο Καζαντζίδης πέτυχε το 4 - 1, που ήταν και το τελικό σκορ. 


Πόλυς Καζαντζίδης
Συμπερασματικά, η σημερινή εμφάνιση ήταν μια από τις καλύτερες της φετινής χρονιάς και αντάξια των μεγάλων δυνατοτήτων των ποδοσφαιριστών της ομάδας. Δυνατότητες που με την κατάλληλη αξιοποίηση, μπορούν να οδηγήσουν την ομάδα ακόμη πιο ψηλά τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο. Αρκεί όλοι όσοι απαρτίζουν την ομάδα να βλέπουν πιο ''ψηλά'' και να κάνουν τον ''ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ'' και πάλι πρωταγωνιστή στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Ημαθίας. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Αρκεί να επιστρέψει και ο κόσμος στο γήπεδο, που δυστυχώς απέχει όταν η ομάδα δεν έχει υψηλούς στόχους. 

Διαιτητής: Τσιούπρος (άριστος)
Βοηθοί: Γεωργιάδης - Καραγκιζόπουλος
Τρίκαλα: Γ. Γεωργιάδης - Ηλ. Αθανασιάδης - Γ. ΠΑΝΤΡΙΑΣ - Ι. Παπαμιχαήλ - Λ. Μαγγανάρης - Χρ. Μηνούδης - Π. Καζαντζίδης - Χ. Σαλτουρίδης - Σ. Aθανασιάδης - Κ. Κίτσας 
(60' Γ. Τερζίδης) - Β. Παπαδόπουλος
Επισκοπή: Δημητρίου - Σταυρίδης - Δραγουμάνος - Δήγκας (75' Χαρίσης) - Τουμαράς - Μπράτσης - Παραστατίδης - Καρασαρίδης - Ταρτάνης - Σιδηρόπουλος - Θωμίδης 

Το Σάββατο η ομάδα αγωνίζεται στην Χαρίεσσα. Τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος και ας είναι η χαρά του παιχνιδιού και η τρίτη θέση, το κίνητρο που θα κρατήσει τον ενθουσιασμό στις τάξεις της ομάδας.
  
Α1 ΕΠΣΗ – 26η αγωνιστική
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τρίκαλα – Επισκοπή: 4-1
Νεόκαστρο – Μελίκη: 3-4
Καβάσιλα – Χαρίεσσα: 3-2
Αχιλλέας – Σταυρός: 2-0
Διαβατός – Μέση: 2-0
Αγ. Βαρβάρα – Ολυμπιακός: 4-0
Πλάτανος - Αγ. Γεώργιος: 2-2
Κοπανός – Μακροχώρι: 1-7
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Μακροχώρι 74

2. Μελίκη 70
3. Χαρίεσσα 46

4. Τρίκαλα 44
5. Επισκοπή 42
6. Νεόκαστρο 40
7. Μέση 40
8. Διαβατός 39
9. Αγ. Βαρβάρα 38
10. Αχιλλέας Ν. 37
11. Σταυρός 32
12. Αγ. Γεώργιος 26
13. Ολυμπιακός Ν. 24
14. Καβάσιλα 23
15. Πλάτανος 7
16. Κοπανός 6

Τα παιδιά μας όμως;

...Θυμάμαι την μονίμως ξεφούσκωτη μπάλα μας. Την μυρωδιά από τις γαρδένιες και τα γιασεμιά. Την νόστιμη και δροσερή μπομπονέλα. Τις ατέλειωτες βόλτες με τα ποδήλατα. Το σκαρφάλωμα στα δέντρα. Το βουητό από τις φωνές μας, 20 παιδιά και πάνω στην γειτονιά. Και οι μαμάδες με τον καφέ να βγαίνουν στο παράθυρο και να πιάνουν την κουβέντα και αυτές και να βάζουν και καμία φωνή πού και πού για να δηλώσουν την παρουσία τους...
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.anagnwstes&id=13877

Ώρα Γης: τι είναι αυτό που μας ενώνει;

Το κλικ της ημέρας
Κάλεσμα για συμμετοχή στην φετινή Ώρα της Γης απευθύνει η WWF Eλλάδας, ζητώντας από τον κόσμο να κατεβάσει τον διακόπτη του ηλεκτρικού για μία ώρα, από τις 20.30 έως τις 21:30 βράδυ, το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012. Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη συμμετέχουν ενεργά στη συγκεκριμένη προσπάθεια. 
Σχετικά με την Παγκόσμια Ώρα Γης, πρέπει να γνωρίζουμε πως σκοπός της δεν είναι η εξοικονόμηση ενέργειας αυτή την μία ώρα, αλλά η ενημέρωση και η δημιουργία μιας παγκόσμιας συνείδησης σχετικά με τον όγκο και τον τρόπο κατανάλωσης και σπατάλης της ενέργειας.

Στην Ώρα της Γης θα συμμετάσχει ολόκληρη η χώρα για 4η χρονιά, με δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά να σβήνουν τα φώτα για μία ώρα. H Ώρα της Γης γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα.

Καλό είναι, λοιπόν, να συμμετέχουμε στην Παγκόσμια Ώρα Γης, αλλά καλύτερο είναι να ενημερωνόμαστε και να ακολουθούμε τους δικούς μας κανόνες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και την γενικότερη οικολογική μας συνεισφορά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Κλείνουμε όλοι τα φώτα μας για μία ώρα (20.30 - 21.30)

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Συνεχίζονται και τον Απρίλιο οι επισκέψεις της κινητής μονάδας βιβλιοθήκης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας σε σχολεία του δήμου Αλεξάνδρειας, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων. Η κινητή μονάδα, εξοπλισμένη με βιβλία και υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο, σταθμεύει σε δημοτικά σχολεία και κοινοτικά καταστήματα των δημοτικών ενοτήτων του δήμου Αλεξάνδρειας και με τη βοήθεια βιβλιοθηκονόμου που διαθέτει ο δήμος Αλεξάνδρειας παρέχει σε μαθητές αλλά και σε δημότες τη δυνατότητα δανεισμού βιβλίων και πλοήγησης στο διαδίκτυο. Εκτός από τους μαθητές που μπορούν να δανείζονται βιβλία με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους ή των δασκάλων τους, και οι δημότες, με τη χρήση της αστυνομικής τους ταυτότητας, μπορούν να γίνουν μέλη και να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της κινητής βιβλιοθήκης.

Για τον Απρίλιο, το πρόγραμμα επισκέψεων της κινητής μονάδας έχει ως εξής:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΕΡΙΟΧΗ
ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΩΡΑ

Τετάρτη 4 Απριλίου
Νεόκαστρο
Μελίκη
Π. Πρόδρομος
Δημοτικό Σχολείο Νεοκάστρου
1ο Δημοτικό Σχολείο Μελίκης
Δημοτικό Σχολείο Π. Προδρόμου
08.30-10.00
10.15-11.45
12.00-13.30

Πέμπτη 5 Απριλίου

Σταυρός
Καβάσιλα
Π. Σκυλίτσι
Δημοτικό Σχολείο Σταυρού
Δημοτικό Σχολείο Καβάσιλας
Δημοτικό Σχολείο Π. Σκυλιτσίου
08.30-10.30
10.45-11.45
12.00-13.30

Τετάρτη 25 Απριλίου
Μελίκη
Αγκαθιά
2ο Δημοτικό Σχολείο Μελίκης
Δημοτικό Σχολείο Αγκαθιάς
08.15-10.30
10.45-13.30

Πέμπτη 26 Απριλίου
Λιανοβέργι
Λουτρός
Δημοτικό Σχολείο Λιανοβεργίου-Αράχου
Δημοτικό Σχολείο Λουτρού
08.15-10.30
11.45-13.00


Επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, http://www.libver.gr, για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Στην περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας, όπως και σε άλλες περιοχές των νομών Ημαθίας και Θεσσαλονίκης, καταγράφεται τους θερινούς μήνες μια σημαντική όχληση των κατοίκων από τα κουνούπια. Το πρόβλημα αυτό, με βάση και την εμπειρία των δύο προηγούμενων ετών από την εμφάνιση κρουσμάτων λοιμώξεων λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου, αποτελεί πλέον ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα και από άποψη δημόσιας υγείας.
Τον Αύγουστο του 2010 διαγνώστηκαν τα πρώτα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία επανεμφανίσθηκαν και κατά το 2011. Στο πλαίσιο αυτό, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν, εκδόθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία, οι κατάλληλες άδειες και εγκύκλιοι για την καταπολέμηση προνυμφών κουνουπιών, τόσο από εδάφους, όσο και από αέρος, καθώς και οι σχετικές άδειες χρήσης των κατάλληλων βιοκτόνων σκευασμάτων.
Για την αντιμετώπιση των κουνουπιών υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια προγράμματα καταπολέμησης, τα οποία, πριν την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων λοιμώξεων λόγω του ιού (Αύγουστος 2010), βασίζονταν αποκλειστικά

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΛΟΥΔΙΑ !


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Την Κυριακή 1η Απριλίου, στις 10 το πρωί, σας περιμένουμε στις εκβολές του Λουδία για τον πρώτο εθελοντικό καθαρισμό της φετινής χρονιάς. Θα είναι το πρώτο από τα τρία κυριακάτικα ραντεβού που δίνουμε τον Απρίλη σε περιοχές του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα στο πλαίσιο της 2ης Εκστρατείας Εθελοντικών Καθαρισμών: στις εκβολές του Λουδία, στις Αλυκές Κίτρους και στο Φράγμα της Έλλης, στον Αξιό.

Ήδη μεγάλος αριθμός ομάδων έχουν δηλώσει συμμετοχή. Στις εκβολές του Λουδία την προσεχή Κυριακή θα είναι μαζί μας: η Ομάδα Εθελοντών του δήμου Αλεξάνδρειας, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων «Άγιος

Υπογράφηκε η απόφαση για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποιεί ότι υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 30 Μαρτίου, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου η απόφαση που αφορά στην επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Πιο αναλυτικά, για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), προκειμένου για τις αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν κατά το έτος 2012, ακολουθούνται οι κατωτέρω διαδικασίες:

-Η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται:

α) Είτε απευθείας από το δικαιούχο αγρότη στη Δ.Ο.Υ. που διαθέτει τμήμα ελέγχου στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ασκεί μία από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του. Η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται υποχρεωτικά απευθείας από το δικαιούχο αγρότη σε κάθε περίπτωση που το προς επιστροφή ποσό είναι ίσο ή μεγαλύτερο με 10.000 ευρώ.

β) Είτε μέσω συνεταιριστικής οργάνωσης στη Δ.Ο.Υ. που διαθέτει τμήμα ελέγχου στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος έχει σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Μετά την ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει, ενδεχομένως και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, στη λειτουργία «Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών», τριών σε κάθε μία από τις εννέα ηπειρωτικές Περιφέρειες της χώρας, έχει δημοσιευθεί, σε μερίδα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, «λίστα» που εμφανίζει, ονοματισμένα, ανενεργά στρατόπεδα της χώρας να προορίζονται για τη δημιουργία αυτών των Κέντρων. Στη «λίστα» αυτή αναφέρονται και δύο εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα του δήμου Αλεξάνδρειας: του Υπολοχαγού (ΠΖ) Κόντου Γ. στο Λιανοβέργι (Παλαιόχωρι) και του Φιλίππου Β’ στην Αλεξάνδρεια (πλησίον της κονσερβοποιΐας Venus).
Με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης επικοινώνησε την Πέμπτη 29 Μαρτίου με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο δεν έχει καταρτίσει και, πολύ δε περισσότερο, δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα καμία τέτοια λίστα, αλλά έχει συντάξει και διανείμει στους Περιφερειάρχες της χώρας, το πλαίσιο των τεχνικών και άλλων προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν οι χώροι που προορίζονται για τη λειτουργία των «Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών», με σκοπό να απαντήσουν οι Περιφερειάρχες εντός 15 ημερών αν συμφωνούν με τη δημιουργία αυτών των Κέντρων, καθώς και να προτείνουν πιθανούς χώρους.
Όσον αφορά ειδικότερα τα δύο πρώην στρατόπεδα του δήμου Αλεξάνδρειας που αναγράφονται στη «λίστα», όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας, το οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου Υπολοχαγού (ΠΖ) Κόντου Γ. ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον δήμο, οπότε δεν τίθεται καν ζήτημα να το παραχωρήσει ο δήμος ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, το δε ανενεργό στρατόπεδο Φιλίππου Β’, με συνολική έκταση οικοπέδου 24,7 στρ. περίπου, δεν πληροί τις προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεδομένου ότι, εκτός άλλων παραμέτρων, τα τέσσερα (4) στρ. εξ’ αυτού ανήκουν επίσης στην κυριότητα του δήμου Αλεξάνδρειας.

Σεμινάρια πρακτικής εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών

Μετά το σεμινάριο πρώτων βοηθειών που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα πριν από δυο εβδομάδες, με θεωρητική κυρίως διδασκαλία, μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών μας για τη οργάνωση σεμιναρίων πρακτικής εκπαίδευσης.

Ο Σύλλογος Αιμοδοσίας Τρικάλων, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της γνώσης «Πρώτων Βοηθειών» και ανταποκρινόμενος σ' αυτό το αίτημα, προτίθεται να οργανώσει, σε συνεργασία με το Ε.Κ.Α.Β. Θεσσαλονίκης, σεμινάρια με σκοπό την πρακτική εκπαίδευση των ενδιαφερομένων και τη δημιουργία εθελοντικής ομάδας διασωστών.

Για την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση και επειδή τα γκρουπ των εκπαιδευομένων θα είναι ολιγομελή, καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις πρώτων βοηθειών, να το δηλώσουν μέχρι την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012, στα γραφεία του Συλλόγου (10.00 π.μ. - 12.30 μ.μ.)

Μετά το τέλος της εκπαίδευσης, στους εκπαιδευόμενους κατόπιν πρακτικών εξετάσεων θα απονεμηθεί Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης.

Και ένα συμπέρασμα όπως προέκυψε από το σεμινάριο: 
Απαραίτητη η αγορά απινιδωτή 
Η μάχη με την καρδιά, κερδίζεται ή χάνεται μέσα στα πρώτα 3-5 λεπτά. Μετά από αυτόν τον χρόνο, ακόμα κι αν η καρδιά επανέλθει, θα υπάρξουν εγκεφαλικές βλάβες στον παθόντα.
Εδώ και χρόνια, οι γιατροί «φωνάζουν» ότι υπάρχει λύση. Και η λύση ακούει στο όνομα «αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής».
Πρόκειται για ένα μηχάνημα που χορηγεί ρεύμα και κάνει στην ουσία «ηλεκτροσόκ» στην καρδιά, που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για έναν άνθρωπο στα κρίσιμα λεπτά για τη ζωή του, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.
Οι σύγχρονοι απινιδωτές μιλούν και δίνουν οδηγίες για τις θωρακικές συμπιέσεις και τις εμφυσήσεις, ενώ ελέγχουν και την λειτουργία της καρδιάς πριν προχωρήσουν στην διαβίβαση ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης για να την βάλουν ξανά σε λειτουργία. Φυσικά εκτός από την ύπαρξη απινιδωτή, απαραίτητη είναι και η εκπαίδευση του πληθυσμού. Πρέπει να μάθει ένας πολίτης να χρησιμοποιεί έναν απινιδωτή, αρκεί βέβαια να τον βρει, όταν τον χρειαστεί.

Ένας Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής κυριολεκτικά μπορεί να σώσει ζωές και γι' αυτό είναι απαραίτητη η απόκτησή του, ώστε να είναι στη διάθεσή όλων μας.

Η παράσταση «Γράμμα σ’ ένα παιδί…» της Μάρως Μπουρδάκου με την Ζέτα Δούκα θα παιχθεί στην Βέροια

Βασισμένο στο BEST SELLER της Οριάνα Φαλάτσι «Γράμμα σ ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ».
Για πρώτη φορά στη σκηνή ένα βιβλίο που συγκίνησε τον κόσμο από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Μέση Ανατολή στην Λατινική Αμερική, από την Κίνα στην Ιαπωνία, από την Ινδία στο Ιράν και το Μπαγκλαντές, όπου κι αν ταξίδεψε αυτό το μυθιστόρημα συγκλόνισε και αναγνωρίσθηκε ως αριστούργημα.

Ένα εκρηκτικό ντοκουμέντο που συγκλονίζει με τον ωμό ρεαλισμό του τις συνειδήσεις ανδρών και γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μια γυναικεία φωνή ακούγεται – μια ανύπαντρη γυναίκα που έχει στα σπλάχνα της ένα παιδί. Η γυναίκα αυτή δεν έχει όνομα, ούτε αποκαλύπτει την κοινωνική της θέση. Άλλωστε δεν έχει νόημα. Αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε γυναίκα. Πως αντιμετωπίζεται από τον περίγυρο της. Από τον πατέρα του παιδιού, τους γονείς της, τον εργοδότη της. Πως μπορεί να νιώσει μια γυναίκα όταν θέλει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί και κανείς άλλος δεν το θέλει. Ακόμα και το ίδιο το παιδί..

Αν το μωρό αυτό που βρίσκεται ακόμα μέσα στην κοιλιά και καταλάβαινε όλο αυτό που συμβαίνει, μπορούσε να μιλήσει, τι θα έλεγε;
Θα επέλεγε αυτό να γεννηθεί;

Ωστόσο αυτό που απομένει δεν είναι μια θέση, θετική ή αρνητική απέναντι στην άμβλωση αλλά μια εκ νέου αυτοσυνείδηση, μέσα από την οποία διαχέεται η αναζήτηση για το πραγματικό νόημα της ζωής και της ύπαρξης.

Ο μονόλογος γίνεται σχεδόν μια εξομολόγηση. Ο πατέρας του παιδιού, η φίλη, ο γιατρός, η μοντέρνα γιατρός, το αφεντικό της δουλειάς και οι γονείς. Όλοι μάρτυρες μιας συμβολικής δίκης στην οποία αποφασίζεται η καταδίκη, που επιβεβαιώνει ότι η γυναίκα είναι πάντα ένοχη. Είναι;


Ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο: Μάρω Μπουρδάκου
Σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης
Σκηνογραφία – κοστούμι: Νίκος Καλαϊτζίδης
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Φωτογραφίες: Δημοσθένης Γαλλής

Παίζει η Ζέτα Δούκα
Συνεργάζεται ο θεατρολόγος Γιώργος Κατσαντώνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Στέλλα Παπάζογλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Βουγιούκα
Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Καλαϊτζίδης
Χειρισμός μουσικής και φώτων: Θοδωρής Κυρατζής
Γραφιστικά: id. creative
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ
Κυριακή 8 Απριλίου , ώρα 9μ.μ.
Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 
Είσοδος 12€
Πληρ. 2331078100

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
     ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
την Τετάρτη 4 Απριλίου και ώρα 18.00
για την έγκριση των ισολογισμών και των αποτελεσμάτων χρήσης παρελθόντων οικονομικών ετών του πρώην Δήμου Μελίκης
Με πρόσκληση που εξέδωσε την Τετάρτη 28 Μαρτίου, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας, κ. Όλγα Μοσχοπούλου, καλεί τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου σε ειδική συνεδρίαση, την Τετάρτη 4 Απριλίου και ώρα 18.00, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για την έγκριση των ισολογισμών και των αποτελεσμάτων χρήσης, παρελθόντων οικονομικών ετών, του πρώην δήμου Μελίκης και συγκεκριμένα των ετών 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 και 2010.
Στην ειδική για το σκοπό αυτό συνεδρίαση, όπως ορίζει ο νόμος, έχουν προσκληθεί – εκτός του δημάρχου και των προέδρων των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου – και οι κ.κ. Νικόλαος Καμπουτάς και Γέωργιος Παντελής, ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές, οι οποίοι ορίστηκαν και ανέλαβαν, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τον έλεγχο και την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων του πρώην δήμου Μελίκης (ισολογισμούς, λογαριασμούς αποτελεσμάτων χρήσεως, πίνακες διαθέσεως αποτελεσμάτων-προσαρτήματος) για τα προαναφερόμενα οικονομικά έτη.
Σημειώνεται ότι οι ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές έχουν ήδη καταθέσει στην οικονομική επιτροπή του δήμου τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία μαζί με τα σχετικά πιστοποιητικά και τις εκθέσεις ελέγχου και η οικονομική επιτροπή με τις υπ’ αριθμό 197/2011 και 64/2012 αποφάσεις της προέβη σε προέλεγχο αυτών των οικονομικών στοιχείων, που υποβάλλονται στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση σε αυτή την ειδική συνεδρίαση.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Να δώσουμε διέξοδο στα όνειρα των νέων

Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ότι η κοινωνία ολόκληρη υποφέρει. Αυτοί όμως που πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα και θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερα βάρη, είναι οι νέοι μας. Αυτοί που αποτελούν την Ελπίδα του Έθνους, κινδυνεύουν μαζί με τις οικονομικές απώλειες, να χάσουν κάτι ακόμη πολυτιμότερο. Το δικαίωμα στο όνειρο, στην επιτυχία, στη δημιουργία, στην προοπτική.

Σήμερα είναι ανάγκη, στο δημόσιο διάλογο, να τεθούν προς συζήτηση προτάσεις που θα συμβάλλουν άμεσα και ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της δημιουργίας.

Η ελληνική οικογένεια, όλα αυτά τα χρόνια πάλευε κάνοντας το καθήκον της, επενδύοντας στη μόρφωση των παιδιών της, με στόχο να τους δώσουν τη δυνατότητα να ζήσουν καλύτερες ημέρες στο μέλλον. Και τώρα που ήρθε η ώρα να «εξαργυρώσουν» τις επενδύσεις που έκαναν βλέποντας τα παιδιά τους να χαράσσουν νέους δρόμους, να ανοίγονται σε νέους ορίζοντες με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με χαμόγελα αισιοδοξίας, έρχονται αντιμέτωποι με μια γκρίζα και απογοητευτική πραγματικότητα. Έρχονται αντιμέτωποι με την μελλοντική προοπτική ανεργίας, με τεράστια απαισιοδοξία και με ένα αβέβαιο μέλλον.

Όλοι πλέον συμφωνούμε πως ο μόνος δρόμος που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο της ύφεσης και της ανεργίας, είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Βέβαια, η ανάπτυξη και η δημιουργία δεν μπορεί να προκύψει με το κούνημα του μαγικού ραβδιού αλλά απαιτεί την

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Πρωτιές από μαθητές



Η μαθητική ομάδα του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης κατάφερε να κατασκευάσει και να εκτοξεύσει μίνι δορυφόρο σε ύψος 1.000 μέτρων.
Διάκριση και για την ομάδα του 3ου Λυκείου Πτολεμαΐδας στον τομέα της ρομποτικής

Η μαθητική ομάδα του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης
Δύο ελληνικά σχολεία περιλαμβάνονται στους δέκα φιναλίστ του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού ηλεκτρονικών δεξιοτήτων e-skills week competition 2012 και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην τελετή απονομής των βραβείων που θα γίνει στο τέλος του μήνα στην Κοπεγχάγη.
Η μαθητική ομάδα του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, η οποία κατάφερε να κατασκευάσει και να εκτοξεύσει σε ύψος 1.000 μέτρων έναν μίνι δορυφόρο, επιλέχτηκε ως μία από τις δύο καλύτερες στην Ευρώπη στη σημαντικότερη κατηγορία του διαγωνισμού, αυτή του καλύτερου ερευνητικού προγράμματος.

Η αντίστοιχη ομάδα του 3ου Λυκείου Πτολεμαΐδας αναδείχτηκε στις δύο καλύτερες στην κατηγορία «Κορίτσια και Νέες Τεχνολογίες», για το ρομποτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης που κατασκεύασε.
Οι νικήτριες ομάδες θα αναδειχθούν και θα βραβευτούν στις 30 Μαρτίου στην πρωτεύουσα της Δανίας.
Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός απευθυνόταν σε νέους και νέες ηλικίας από 14 ως και 24 ετών που έχουν επιδείξει επιτυχή ενασχόληση με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες.

«Ικαρομένιππος»
«Δεν το πιστεύαμε και οι ίδιοι ότι θα φτάναμε τόσο ψηλά. Αναλογιστείτε ότι στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχαν και φοιτητικές ομάδες που σπουδάζουν το αντικείμενο», είπε στο «Εθνος» ο καθηγητής Φυσικής του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης και συντονιστής της 10μελούς ομάδας που κατασκεύασε τον μίνι δορυφόρο. Αυτός είχε μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού και βάρος 350 γραμμάρια.
Εκτοξεύτηκε από στρατιωτική πυραυλική στη Νορβηγία, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο και έφτασε σε ύψος 1.000 μέτρων πριν αρχίσει να κατεβαίνει με τη βοήθεια ενός αλεξίπτωτου.
Κατά την κάθοδό του κατέγραψε πληροφορίες και πραγματοποίησε μετρήσεις για την ατμοσφαιρική πίεση, τη θερμοκρασία και τη σύσταση του αέρα, ενώ έδινε το στίγμα του στο έδαφος. Το έργο διακρίθηκε στον διαγωνισμό πρωτοπόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Microsoft και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στη Μόσχα.
Η ομάδα ονομάστηκε «Ικαρομένιππος» από το όνομα του ήρωα του πρώτου βιβλίου επιστημονικής φαντασίας που έγραψε το 160 μ.Χ. ο σοφιστής Λουκιανός ο Σαμοσατεύς.

Ανακύκλωση με μαθητικό ρομπότ
Η μαθητική ομάδα του 3ου Λυκείου Πτολεμαϊδας
Στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης, που αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο της μαθητικής ρομποτικής, οι μαθήτριες της Α' λυκείου Αφροδίτη Γκέρτση, Ειρήνη Κοκκινίδου και Αναστασία Ζαραφίδου, που αποτελούν την ομάδα «BeatBot Robotics», έχουν ήδη στο ενεργητικό τους δύο πρωτιές στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής και ισάριθμες εκπροσωπήσεις της χώρας μας στις Ρομποτικές Ολυμπιάδες στις Φιλιππίνες και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τελευταίο τους επίτευγμα είναι το ρομποτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης, στο οποίο ένα ρομποτάκι συλλέγει και ταξινομεί 8 κύβους σε 6 κάδους, ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθός τους. «Εχει γίνει καλή δουλειά στην Πτολεμαΐδα στον τομέα της ρομποτικής και δημιουργείται μια μικρή τοπική παράδοση. Είναι τιμή μας να βρισκόμαστε εκεί», είπε στο «Εθνος» ο εκπαιδευτικός πληροφορικής Χαράλαμπος Ζαραφίδης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Τ.Ο.Ε.Β. Τρικάλων: πρόγραμμα διενέργειας Τοπικών Συνελεύσεων

T.O.E.B  TΡΙΚΑΛΩΝ  ΗΜΑΘΙΑΣ
 Στα Τρίκαλα σήμερα 23 Μαρτίου 2012 ημέρα Παρασκευή ώρα 10:00 π.μ. και στα Γραφεία του Οργανισμού ύστερα από την αριθμ. 124/20-3-2012 πρόσκληση του κ. Προέδρου, συνήλθαν σε συνεδρίαση τα μέλη του Δ/κού Συμβουλίου του Οργανισμού για να συζητήσουν και να πάρουν απόφαση επί μοναδικού θέματος:
«Σύγκληση Τοπικών Συνελεύσεων και καθορισμός προγράμματος διενέργειας Τοπικών Συνελεύσεων»

Μετά από διαλογική συζήτηση το Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε τη σύγκληση των Τοπικών Συνελεύσεων προς ανάδειξη 85 νέων αντιπροσώπων για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού μας και ορίζει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Τοπικών Συνελεύσεων κατά τόπο κατοικίας των μελών μας, ως κατωτέρω:

1) Στον Πλάτανο, για την ανάδειξη 6 τακτικών και 3 αναπληρωματικών Αντιπροσώπων, θα γίνει στις 5-4-2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 9 π.μ. μέσα στην Κοινότητα.
2) Στα Τρίκαλα , για την ανάδειξη 24 τακτικών και 12 αναπληρωματικών Αντιπροσώπων , θα γίνει στις 10-4-2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 9 π.μ. μέσα στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Οργανισμού μας.
3) Στο Κλειδί, για την ανάδειξη 13 τακτικών και 7 αναπληρωματικών Αντιπροσώπων, θα γίνει στις 17-4-2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 9 π.μ. μέσα στην αίθουσα του ΤΟΕΒ Κλειδίου .
4) Στο Πλατύ, για την ανάδειξη 11 τακτικών και 6 αναπληρωματικών Αντιπροσώπων, θα γίνει στις 19-4-2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 9 π.μ. μέσα στην αίθουσα του καφενείου του κ. Τσινίδη Δημ.
5) Στην Κορυφή, για την ανάδειξη 10 τακτικών και 5 αναπληρωματικών Αντιπροσώπων , θα γίνει στις 23-4-2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10 π.μ. μέσα στην αίθουσα του ΤΟΕΒ Κορυφής.
6) Στο Νησελούδι , για την ανάδειξη 1 τακτικού και 1 αναπληρωματικού Αντιπροσώπου , θα γίνει στις 23-4-2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα 9 π.μ. μέσα στην αίθουσα του καφενείου του κ. Κύρου.
7) Στα Κύμινα, για την ανάδειξη 4 τακτικών και 2 αναπληρωματικών Αντιπροσώπων, θα γίνει στις 25-4-2012 ημέρα Τετάρτη και ώρα 9 π.μ. μέσα στην αίθουσα του καφενείου του κ. Πουρέα Γιώργου.
8) Στην Χαλάστρα, για την ανάδειξη 3 τακτικών και 2 αναπληρωματικών Αντιπροσώπων, θα γίνει στις 25-4-2012 ημέρα Τετάρτη και ώρα 9 π.μ. μέσα στην αίθουσα του ΤΟΕΒ Χαλάστρας .
9) Στο Αιγίνιο, για την ανάδειξη 2 τακτικών και 1 αναπληρωματικών Αντιπροσώπων  θα γίνει στις 3-5-2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 9 π.μ. μέσα στο ΚΑΠΗ της Παναγίας.
10) Στην Μεγ. Γέφυρα, για την ανάδειξη 2 τακτικών και 1 αναπληρωματικού Αντιπροσώπου , θα γίνει στις 3-5-2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11 π.μ. μέσα στην αίθουσα του καφενείου της κας Πολύζου Ευ.
11) Στην Κυψέλη, για την ανάδειξη 1 τακτικού και 1 αναπληρωματικού Αντιπροσώπου, θα γίνει στις 7-5-2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα 9 π.μ. μέσα στην αίθουσα του καφενείου του κ. Κουρελή Κυριάκου.
12) Στο Νησέλι, για την ανάδειξη 2 τακτικών και 1 αναπληρωματικού Αντιπροσώπου, θα γίνει στις 7-5-2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα 11 π.μ. μέσα στην αίθουσα του καφενείου του κ. Πούλιου Πέτρου.
13) Στο Λιανοβέργι, για την ανάδειξη 4 τακτικών και 2 αναπληρωματικών Αντιπροσώπων, θα γίνει στις 10-5-2012 ημέρα Πέμπτη και ώρα 9 π.μ. μέσα στην αίθουσα του καφενείου του κ. Αντωνίου (Χατζηδημητρίου).
14) Στην Πρασινάδα, για την ανάδειξη 1 τακτικού και 1 αναπληρωματικού Αντιπροσώπου, θα γίνει στις 14-5-2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα 9 π.μ. μέσα στην αίθουσα του ΤΟΕΒ Πρασινάδας .
15) Στην Κυδωνιά, για την ανάδειξη 1 τακτικού και 1 αναπληρωματικού Αντιπροσώπου, θα γίνει στις 14-5-2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα 9 π.μ. μέσα στην αίθουσα του καφενείου του κ. Γεωργόπουλου .

Σε περίπτωση που κατά την πρώτη ημέρα της Τοπικής Συνέλευσης δεν θα υπάρχει απαρτία, η Τοπική Συνέλευση θα επαναληφθεί την επομένη ημέρα στον αυτό τόπο και χρόνο, χωρίς άλλη πρόσκληση και θα υπολογισθεί απαρτία όσα και αν είναι τα παρόντα μέλη – ψήφοι.(άρθρο 10 παρ. 6 του καταστατικού).
Στις Τοπικές Συνελεύσεις, που θα παρίστανται υπάλληλοι του Οργανισμού ή της ΔΕΒ για την παροχή οδηγιών και διευκρινήσεων, θα ψηφίσουν μόνο τα μέλη που είναι γραμμένα στο Μητρώο – Κτηματολόγιο μελών του Οργανισμού, οι πίνακες του οποίου θα επικυρωθούν από το Δ/κό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του (μηνός Μαρτίου).  Τα μέλη θα ψηφίσουν με την προσκόμιση της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Ο Πρόεδρος                                                                  
ΔΙΟΥΔΗΣ ΠΑΝΑΓ.                                          
Τα Μέλη 
Κιρτικίδης Χρ. - Τσαρίδης Γ. - Λιλιόπουλος Απ. - Παπακώστας Σωτ. - Κουζιώρτης Δημ. - Κυτούδης Μόσχ.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΛΚΑΣ

Φίλες και φίλοι,

Στα πλαίσια του διαλόγου μας, σας προσκαλώ να δείτε την τοποθέτησή μου αύριο στις 8:00 το πρωί, στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή του ΣΚΑΪ.
Στόχος μου, η άποψη που θα ακουστεί, να είναι η δική μας.
Άγγελος


Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στα Τρίκαλα


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάτω από πολύ καλές καιρικές συνθήκες, γιορτάστηκε στα Τρίκαλα η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Προηγήθηκε εκκλησιασμός και δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων. Στη συνέχεια η Καθηγήτρια κ. Μαίρη Τσαντσάν εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και η γιορτή ολοκληρώθηκε με την παρέλαση των μαθητών του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Τρικάλων.  
''Ο εορτασμός της σημερινής Εθνικής Επετείου ας μην περιοριστεί μόνο στην ανανέωση της ιστορικής μας μνήμης, αλλά ας γίνει η πηγή από την οποία θα αντλήσουμε όλοι μας και ιδιαίτερα η νέα γενιά, διδάγματα για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας''. 
 Στεφάνια κατέθεσαν:
Τοπική Κοινότητα Τρικάλων / Κασνακίδης Δήμος
Κ.Α.Π.Η. / Σωτηρόπουλος Γεώργιος
 
Γυμνάσιο / Μαθητές Γυμνασίου

Δημοτικό Σχολείο / Μαθητής Δημοτικού

Νηπιαγωγείο / Μαθητές Νηπιαγωγείου

Τ.Ο.Ε.Β. / Κυτούδης Μόσχος

Εθνική Αντίσταση / Τσενεκίδης Παναγιώτης

Α.Ο. Μέγας Αλέξανδρος / Φετεινίδης Σωκράτης

Σύλλογος ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ'' / Παιδιά των χορευτικών τμημάτων

Σύλλογος Αιμοδοσίας ''ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ '' Τρικάλων / Δημητρίου Σωτηρία
Η καθηγήτρια  Μαίρη Τσαντσάν εκφωνεί τον πανηγυρικό της ημέρας







Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα η ημερίδα με θέμα: εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων

Το πάνελ των ομιλητών
Με μεγάλη προσέλευση κόσμου και απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 24 Μαρτίου 2012 ημερίδα στα Τρίκαλα με θέμα: εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων και την οποία οργάνωσαν, με πρωτοβουλία του συγχωριανού μας Κώστα Καραντινινή,
  • Το Εργαστήριο Οικονομικής Ανάλυσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης
  • Το Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, Δανία
  • Το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Ουψάλα, Σουηδία
  • Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
  • Το Ευρωπαϊκό δίκτυο Αγροτικών Συνεταιριστικών Ερευνών
με την συνδρομή του Δήμου Αλεξάνδρειας, της Τοπικής Κοινότητας Τρικάλων και των Συλλόγων του χωριού.
Η κύρια αιτία αυτής της ημερίδας ήταν τα ευρύτερα προβλήματα και οι προοπτικές στην Ελληνική γεωργία  έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται κάτω από την σκιά της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Φωτίστηκε το θέμα από την επιστημονική σκοπιά και παρουσιάστηκαν πρακτικές και λύσεις για το μέλλον.  Προσεγγίστηκε  το ευρύτερο θέμα της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων μέσα από τον φακό της οικονομικής ανάλυσης. Παρουσιάστηκαν εμπειρίες από πρόσφατες έρευνες στην αγορά της Ελλάδας, της Ευρώπης και παγκοσμίως. Συζητήθηκε το πρόβλημα της διακίνησης και διαμόρφωσης της τιμής παραγωγού και καταναλωτή. Εξετάστηκε ο ρόλος κάθετων μορφών οργάνωσης όπως συνεταιρισμοί, καθώς και η χρήση του διαδiκτύου στην διακίνηση τροφίμων και στην διαμόρφωση τιμής.

Ήταν τέτοια η προσέλευση του κόσμου (κυρίως...εκτός Τρικάλων), που έκανε την αίθουσα εκδηλώσεων (στο παλιό Δημοτικό Σχολείο) να αποδεικνύεται μικρή για να φιλοξενήσει όλους αυτούς που ήρθαν για να παρακολουθήσουν την ημερίδα, γεγονός που προς στιγμή δημιούργησε ευχάριστο ''πονοκέφαλο'' στους υπεύθυνους. Ωστόσο, χάρη στην άρτια οργάνωση τακτοποιήθηκαν όλοι. Να σημειωθεί ότι τους προσερχόμενους υποδέχονταν στην είσοδο, τέσσερα παιδιά (αγόρια και κορίτσια) ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές της ''Ανατολικής Ρωμυλίας'', δίνοντας εκτός από το φυλλάδιο με το πρόγραμμα και ένα ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση.
Οι κύριοι Τσολακίδης - Τερζίδης - Καμενίδης
Ιδιαίτερα συγκινητική η παρουσία στην εκδήλωση του συγχωριανού μας καθηγητή κ. Γιώργου Τερζίδη, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την ημερίδα και στον οποίο αναφέρθηκαν κάποιοι από τους ομιλητές αλλά και ο Δήμαρχος κ. Φ. Δημητριάδης, δεδομένου ότι τον είχαν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο. 
Επίσης να τονίσουμε την παρουσία του κ. Γιάννη Μηνούδη, ο οποίος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του φίλου του Κ. Καραντινινή, ήρθε αυθημερόν από τη Σουηδία ειδικά γι' αυτή την εκδήλωση. 

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Κασνακίδης Δήμος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Δημητριάδης απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι εισηγητές με τα θέματά τους και την παρακάτω σειρά:


Συντονιστής: Νίκος Βαρσακέλης
Διευθυντής, Εργαστήριο Οικονομικής Ανάλυσης LEAP Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης




Εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων
Κώστας Καραντινινής, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, Δανία, Γεωργικό Πανεπιστήμιο Ουψάλα, Σουηδία




Πρακτικές οργάνωσης παραγωγών τροφίμων
Χρήστος Καμενίδης, Ομότιμος Καθηγητής, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης



Εθελοντικές οργανώσεις καταναλωτών
Ηλίας Τσολακίδης, Εκπαιδευτικός & μέλος Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας ''Ο Τόπος μου Κατερίνη Πιερίας''





Συνεταιριστική οργάνωση εφοδιαστικής αλυσίδας
Αχιλλέας Καμπούρης, Πρόεδρος Γεωργικού Συνεταιρισμού Β, Χαλάστρα Θεσσαλονίκης



 
Οργάνωση & ανταγωνισμός εφοδιαστικών αλυσίδων τροφίμων
Κώστας Μάττας, Καθηγητής, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης



Διαδίκτυο και εφοδιαστικές αλυσίδες
Μάρω Βλαχοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




Μέσα μαζικής επικοινωνίας & εφοδιαστικές αλυσίδες
Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος Ελληνική Τηλεόραση ΕΤ3


Ακολούθησε διάλειμμα 15 λεπτών, στη διάρκεια του οποίου οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τα υπέροχα εδέσματα του ''μπουφέ'' που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες Μαρία Διούδη και Σοφία Μηνούδη. 
Η ημερίδα συνεχίστηκε με το 2ο μέρος, το οποίο περιελάμβανε συζήτηση των παρευρισκομένων με το πάνελ των ομιλητών και οι οποίοι με απλό και κατανοητό τρόπο απαντούσαν σε όλες τις  ερωτήσεις.
Ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον της ημερίδας που ενώ το αρχικό  πρόγραμμα ήταν 5.00 - 8.00, παρατάθηκε για άλλη μια ώρα και λίγο μετά τις 9.00, η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή ημερίδα έλαβε τέλος, με τον ''οικοδεσπότη'' Κ. Καραντινινή να ευχαριστεί τους ομιλητές, το κοινό και όσους βοήθησαν στην οργάνωση της ημερίδας. Τον δήμο Αλεξάνδρειας, την Τοπική Κοινότητα, το ΤΟΕΒ, τον Λαογραφικό Σύλλογο ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ'', τον Σύλλογο Αιμοδοσίας και το trikala-imathias.blogspot.com.

Από το δείπνο που ακολούθησε
Η εκδηλωση έκλεισε με δείπνο που παρέθεσαν οι τοπικοί Φορείς και Σύλλογοι του χωριού στους ομιλητές, σε ταβέρνα του χωριού, υπό τους ήχους της ''ορχήστρας'' των Στέλιου Ιτούδη και Γιώργου Μηνούδη.

Συμπερασματικά ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση και αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές και στους διοργανωτές. Μακάρι να γίνονται πιο συχνά τέτοιου είδους ημερίδες. Είναι βέβαιο ότι οι αγρότες μας έχουν να πάρουν πολλά.
H εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από την periskopisi.blogspot.com