Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Πρωτιές από μαθητές



Η μαθητική ομάδα του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης κατάφερε να κατασκευάσει και να εκτοξεύσει μίνι δορυφόρο σε ύψος 1.000 μέτρων.
Διάκριση και για την ομάδα του 3ου Λυκείου Πτολεμαΐδας στον τομέα της ρομποτικής

Η μαθητική ομάδα του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης
Δύο ελληνικά σχολεία περιλαμβάνονται στους δέκα φιναλίστ του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού ηλεκτρονικών δεξιοτήτων e-skills week competition 2012 και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην τελετή απονομής των βραβείων που θα γίνει στο τέλος του μήνα στην Κοπεγχάγη.
Η μαθητική ομάδα του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, η οποία κατάφερε να κατασκευάσει και να εκτοξεύσει σε ύψος 1.000 μέτρων έναν μίνι δορυφόρο, επιλέχτηκε ως μία από τις δύο καλύτερες στην Ευρώπη στη σημαντικότερη κατηγορία του διαγωνισμού, αυτή του καλύτερου ερευνητικού προγράμματος.

Η αντίστοιχη ομάδα του 3ου Λυκείου Πτολεμαΐδας αναδείχτηκε στις δύο καλύτερες στην κατηγορία «Κορίτσια και Νέες Τεχνολογίες», για το ρομποτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης που κατασκεύασε.
Οι νικήτριες ομάδες θα αναδειχθούν και θα βραβευτούν στις 30 Μαρτίου στην πρωτεύουσα της Δανίας.
Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός απευθυνόταν σε νέους και νέες ηλικίας από 14 ως και 24 ετών που έχουν επιδείξει επιτυχή ενασχόληση με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες.

«Ικαρομένιππος»
«Δεν το πιστεύαμε και οι ίδιοι ότι θα φτάναμε τόσο ψηλά. Αναλογιστείτε ότι στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχαν και φοιτητικές ομάδες που σπουδάζουν το αντικείμενο», είπε στο «Εθνος» ο καθηγητής Φυσικής του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης και συντονιστής της 10μελούς ομάδας που κατασκεύασε τον μίνι δορυφόρο. Αυτός είχε μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού και βάρος 350 γραμμάρια.
Εκτοξεύτηκε από στρατιωτική πυραυλική στη Νορβηγία, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο και έφτασε σε ύψος 1.000 μέτρων πριν αρχίσει να κατεβαίνει με τη βοήθεια ενός αλεξίπτωτου.
Κατά την κάθοδό του κατέγραψε πληροφορίες και πραγματοποίησε μετρήσεις για την ατμοσφαιρική πίεση, τη θερμοκρασία και τη σύσταση του αέρα, ενώ έδινε το στίγμα του στο έδαφος. Το έργο διακρίθηκε στον διαγωνισμό πρωτοπόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Microsoft και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στη Μόσχα.
Η ομάδα ονομάστηκε «Ικαρομένιππος» από το όνομα του ήρωα του πρώτου βιβλίου επιστημονικής φαντασίας που έγραψε το 160 μ.Χ. ο σοφιστής Λουκιανός ο Σαμοσατεύς.

Ανακύκλωση με μαθητικό ρομπότ
Η μαθητική ομάδα του 3ου Λυκείου Πτολεμαϊδας
Στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης, που αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο της μαθητικής ρομποτικής, οι μαθήτριες της Α' λυκείου Αφροδίτη Γκέρτση, Ειρήνη Κοκκινίδου και Αναστασία Ζαραφίδου, που αποτελούν την ομάδα «BeatBot Robotics», έχουν ήδη στο ενεργητικό τους δύο πρωτιές στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής και ισάριθμες εκπροσωπήσεις της χώρας μας στις Ρομποτικές Ολυμπιάδες στις Φιλιππίνες και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τελευταίο τους επίτευγμα είναι το ρομποτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης, στο οποίο ένα ρομποτάκι συλλέγει και ταξινομεί 8 κύβους σε 6 κάδους, ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθός τους. «Εχει γίνει καλή δουλειά στην Πτολεμαΐδα στον τομέα της ρομποτικής και δημιουργείται μια μικρή τοπική παράδοση. Είναι τιμή μας να βρισκόμαστε εκεί», είπε στο «Εθνος» ο εκπαιδευτικός πληροφορικής Χαράλαμπος Ζαραφίδης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: