Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα η ημερίδα με θέμα: εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων

Το πάνελ των ομιλητών
Με μεγάλη προσέλευση κόσμου και απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 24 Μαρτίου 2012 ημερίδα στα Τρίκαλα με θέμα: εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων και την οποία οργάνωσαν, με πρωτοβουλία του συγχωριανού μας Κώστα Καραντινινή,
  • Το Εργαστήριο Οικονομικής Ανάλυσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης
  • Το Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, Δανία
  • Το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Ουψάλα, Σουηδία
  • Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
  • Το Ευρωπαϊκό δίκτυο Αγροτικών Συνεταιριστικών Ερευνών
με την συνδρομή του Δήμου Αλεξάνδρειας, της Τοπικής Κοινότητας Τρικάλων και των Συλλόγων του χωριού.
Η κύρια αιτία αυτής της ημερίδας ήταν τα ευρύτερα προβλήματα και οι προοπτικές στην Ελληνική γεωργία  έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται κάτω από την σκιά της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Φωτίστηκε το θέμα από την επιστημονική σκοπιά και παρουσιάστηκαν πρακτικές και λύσεις για το μέλλον.  Προσεγγίστηκε  το ευρύτερο θέμα της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων μέσα από τον φακό της οικονομικής ανάλυσης. Παρουσιάστηκαν εμπειρίες από πρόσφατες έρευνες στην αγορά της Ελλάδας, της Ευρώπης και παγκοσμίως. Συζητήθηκε το πρόβλημα της διακίνησης και διαμόρφωσης της τιμής παραγωγού και καταναλωτή. Εξετάστηκε ο ρόλος κάθετων μορφών οργάνωσης όπως συνεταιρισμοί, καθώς και η χρήση του διαδiκτύου στην διακίνηση τροφίμων και στην διαμόρφωση τιμής.

Ήταν τέτοια η προσέλευση του κόσμου (κυρίως...εκτός Τρικάλων), που έκανε την αίθουσα εκδηλώσεων (στο παλιό Δημοτικό Σχολείο) να αποδεικνύεται μικρή για να φιλοξενήσει όλους αυτούς που ήρθαν για να παρακολουθήσουν την ημερίδα, γεγονός που προς στιγμή δημιούργησε ευχάριστο ''πονοκέφαλο'' στους υπεύθυνους. Ωστόσο, χάρη στην άρτια οργάνωση τακτοποιήθηκαν όλοι. Να σημειωθεί ότι τους προσερχόμενους υποδέχονταν στην είσοδο, τέσσερα παιδιά (αγόρια και κορίτσια) ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές της ''Ανατολικής Ρωμυλίας'', δίνοντας εκτός από το φυλλάδιο με το πρόγραμμα και ένα ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση.
Οι κύριοι Τσολακίδης - Τερζίδης - Καμενίδης
Ιδιαίτερα συγκινητική η παρουσία στην εκδήλωση του συγχωριανού μας καθηγητή κ. Γιώργου Τερζίδη, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την ημερίδα και στον οποίο αναφέρθηκαν κάποιοι από τους ομιλητές αλλά και ο Δήμαρχος κ. Φ. Δημητριάδης, δεδομένου ότι τον είχαν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο. 
Επίσης να τονίσουμε την παρουσία του κ. Γιάννη Μηνούδη, ο οποίος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του φίλου του Κ. Καραντινινή, ήρθε αυθημερόν από τη Σουηδία ειδικά γι' αυτή την εκδήλωση. 

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Κασνακίδης Δήμος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Δημητριάδης απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι εισηγητές με τα θέματά τους και την παρακάτω σειρά:


Συντονιστής: Νίκος Βαρσακέλης
Διευθυντής, Εργαστήριο Οικονομικής Ανάλυσης LEAP Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης




Εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων
Κώστας Καραντινινής, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, Δανία, Γεωργικό Πανεπιστήμιο Ουψάλα, Σουηδία




Πρακτικές οργάνωσης παραγωγών τροφίμων
Χρήστος Καμενίδης, Ομότιμος Καθηγητής, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης



Εθελοντικές οργανώσεις καταναλωτών
Ηλίας Τσολακίδης, Εκπαιδευτικός & μέλος Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας ''Ο Τόπος μου Κατερίνη Πιερίας''





Συνεταιριστική οργάνωση εφοδιαστικής αλυσίδας
Αχιλλέας Καμπούρης, Πρόεδρος Γεωργικού Συνεταιρισμού Β, Χαλάστρα Θεσσαλονίκης



 
Οργάνωση & ανταγωνισμός εφοδιαστικών αλυσίδων τροφίμων
Κώστας Μάττας, Καθηγητής, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης



Διαδίκτυο και εφοδιαστικές αλυσίδες
Μάρω Βλαχοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




Μέσα μαζικής επικοινωνίας & εφοδιαστικές αλυσίδες
Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος Ελληνική Τηλεόραση ΕΤ3


Ακολούθησε διάλειμμα 15 λεπτών, στη διάρκεια του οποίου οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τα υπέροχα εδέσματα του ''μπουφέ'' που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες Μαρία Διούδη και Σοφία Μηνούδη. 
Η ημερίδα συνεχίστηκε με το 2ο μέρος, το οποίο περιελάμβανε συζήτηση των παρευρισκομένων με το πάνελ των ομιλητών και οι οποίοι με απλό και κατανοητό τρόπο απαντούσαν σε όλες τις  ερωτήσεις.
Ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον της ημερίδας που ενώ το αρχικό  πρόγραμμα ήταν 5.00 - 8.00, παρατάθηκε για άλλη μια ώρα και λίγο μετά τις 9.00, η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή ημερίδα έλαβε τέλος, με τον ''οικοδεσπότη'' Κ. Καραντινινή να ευχαριστεί τους ομιλητές, το κοινό και όσους βοήθησαν στην οργάνωση της ημερίδας. Τον δήμο Αλεξάνδρειας, την Τοπική Κοινότητα, το ΤΟΕΒ, τον Λαογραφικό Σύλλογο ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ'', τον Σύλλογο Αιμοδοσίας και το trikala-imathias.blogspot.com.

Από το δείπνο που ακολούθησε
Η εκδηλωση έκλεισε με δείπνο που παρέθεσαν οι τοπικοί Φορείς και Σύλλογοι του χωριού στους ομιλητές, σε ταβέρνα του χωριού, υπό τους ήχους της ''ορχήστρας'' των Στέλιου Ιτούδη και Γιώργου Μηνούδη.

Συμπερασματικά ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση και αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές και στους διοργανωτές. Μακάρι να γίνονται πιο συχνά τέτοιου είδους ημερίδες. Είναι βέβαιο ότι οι αγρότες μας έχουν να πάρουν πολλά.
H εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από την periskopisi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: