Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε και φέτος τα Τρίκαλα για το 3ο Φεστιβάλ Γκάιντας

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου, όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 20 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Τρικάλων Ημαθίας το 3ο Φεστιβάλ Γκάιντας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων «Η Ανατολική Ρωμυλία».
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν 35 αναγνωρισμένοι γκαϊντατζήδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, οι οποίοι με τη συνοδεία και άλλων παραδοσιακών οργάνων, ταξίδεψαν τους 2.500 περίπου παρευρισκόμενους στους μουσικούς ρυθμούς της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μόσχος Κυτούδης, σκοπός του Φεστιβάλ είναι να τονιστεί η γκάιντα ως το μουσικό διαχρονικό σύμβολο του θρακιώτικου λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι έρθει σε επαφή ο κόσμος και κυρίως η νέα γενιά, με την ιστορία και τα ακούσματα που συντρόφευαν τους γονείς και τους παππούδες μας σε όλη τη διαδρομή, από τον ξεριζωμό τους μέχρι και σήμερα. 
Υπήρχαν επισκέπτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας, από τον Έβρο έως την Κρήτη, οι οποίοι πληροφορήθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ήρθαν για να απολαύσουν μια βραδιά γεμάτη με παραδοσιακή μουσική και να συγχαρούν το Σύλλογό μας. 
Ιδιαίτερα, συγκίνηση σκόρπισε σε όλους η επίσκεψη στο Φεστιβάλ μιας ''ομάδας'' πολιτών από Ισραήλ, Αμερική, Γερμανία, Σουηδία, Καναδά, Σκωτία, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα στα πλαίσια σεμιναρίου για την Ελληνική Παράδοση, τον Πολιτισμό και την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, το οποίο συνδιοργανώνουν το Γραφείο διοργάνωσης εκδηλώσεων ''pro παντός'' και το ''Ταμιείον'' Θράκης (μη κερδοσκοπικός οργανισμός). Δεν πέρασε απαρατήρητη και η παρουσία ενός Group Πολωνών, οι οποίοι με πολύ ενθουσιασμό συμμετείχαν με τον ''δικό τους τρόπο'' στο Φεστιβάλ.   

Στην εκδήλωση παρόντες, ο Βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Γικόνογλου, ο Περιφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Kαραπαναγιωτίδης, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Μπάμπης Γκιόνογλου, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης, Αρχηγοί των Δημοτικών παρατάξεων του Δήμου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων γειτονικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων των Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής, κ.α. (ασχημη η εικόνα με το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας σε δύο διαφορετικά τραπέζια, ίσως από σύμπτωση, περίπου κατά παρατάξεις).
Χαιρετισμό απέστειλαν με email ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ημαθιώτης κ. Άγγελος Τόλκας και οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης κ.κ. Γιάννης Ιωαννίδης και Θεόδωρος Καράογλου, οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση. 

Ο καθηγητής μουσικολογίας κ. Σαρρής
Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε στις 6.00 το απόγευμα με την διάλεξη του Διδάκτορα Εθνομουσικολογίας κ. Σαρρή με θέμα «Ανακαλύπτοντας την Γκάιντα», στον εσωτερικό χώρο του Γυμνασίου Τρικάλων.
Ακολούθησε στις 9.00 το βράδυ η παρέλαση των μουσικών από την πλατεία του χωριού και η εντυπωσιακή είσοδος στον χώρο της εκδήλωσης. Στις 9.30 άρχισε η παρουσίαση των γκαιντατζήδων και των φιλοξενούμενων χορευτικών συ
γκροτημάτων, που ήταν: ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (με χορούς από τα Δωδεκάνησα), ο Εύξεινος Πόντος Κορινού (με χορούς από την περιοχή Ματσούκα) και το χορευτικό Νέας Πέλλας (με Μοναστηριώτικους χορούς).

Για μιάμιση περίπου ώρα, οι χορευτές και οι χορεύτριες με τις εντυπωσιακές παραδοσιακές στολές ομόρφαιναν τον χώρο με τις χορευτικές τους ικανότητες και τη λεβεντιά τους και σκορπούσαν ρίγη συγκίνησης στο πλήθος. Παρουσίαζαν τους χορούς τους υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής και δημιουργούσαν ένα θέαμα πανδαισίας χρωμάτων, ρυθμών και κινήσεων, αποσπώντας τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού.

Μετά την παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων, ο χώρος ήταν ελεύθερος για όλους. Ο ήχος της γκάιντας κατάφερε να ξεσηκώσει τους παρευρισκόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους μπήκαν στο χορό και διασκέδασαν με την ψυχή τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το φαγοπότι και ο χορός ήταν μια μικρή απάντηση αντιπερισπασμού προς τις δύσκολες μέρες που περνάει ο τόπος μας με την οικονομική κρίση.

Καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου (από τις 6.00 και μετά) λειτουργούσε έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και αντικειμένων καθώς επίσης και εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακών παιχνιδιών (εργαστήριο κατασκευής πάνινης κούκλας- καραβάκια ξύλινα, διαδραστικά παραδοσιακά παιχνίδια που έχουν χαθεί), από τους Γιώργο Τσιώνα και Χρυσή Τζήκα.
Την Κυριακή 21 Αυγούστου από τις 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. στον εσωτερικό χώρο του Γυμνασίου Τρικάλων, έγινε σεμινάριο χορών της Ανατολικής Ρωμυλίας (με επίκεντρο το Νέο Μοναστήρι) με τον Επίκουρο Καθηγητή ΤΕΦΑΑ κ. Πραντσίδη Ιωάννη.


Συμπερασματικά ήταν μια καταπληκτική εκδήλωση, απ' αυτές που πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στην πολιτιστική αναβάθμιση του μικρού χωριού μας. Μια εκδήλωση που έκανε το χωριό μας γνωστό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (και γιατί όχι, σε κάθε γωνιά του κόσμου, τουλάχιστον όπου ζουν συγχωριανοί μας). Μια εκδήλωση που αγκαλιάστηκε από πολλούς, όπως φάνηκε από το πλήθος των επισκεπτών, δεν αγκαλιάστηκε όμως στο βαθμό που έπρεπε, από το ίδιο το χωριό. Γιατί...
Μεγάλη η συμβολή στην επιτυχία, του γραφείου διοργάνωσης εκδηλώσεων ''pro παντός'' και κυρίως της ακούραστης διευθύνουσας Έφης Χατζηχηδίρογλου.  Έδωσαν στο φετεινό Φεστιβάλ, χάρις στην άριστη συνεργασία με τους διοργανωτές, περισσότερη λάμψη κι ομορφιά, συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα που ήταν κι αυτά πετυχημένα.
Παράλειψη θα ήταν αν δεν τονίζαμε την εκπληκτική ''εικόνα'' της παρουσιάστριας του προγράμματος Μαρίας Λαδά, η οποία έκλεψε κυριολεκτικά την παράσταση με τις γνώσεις και την υπέροχη φωνή της.    

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου (Μόσχος Κυτούδης - Σοφία Μηνούδη - Μαρία Διούδη - Πάτρα Κυτούδη - Έλενα Βασιλοπούλου - Γεωργία Πετράκου - Γιάννης Τσουμάνης) και στον χοροδιδάσκαλο κ. Δήμο Σαραμανίδη, για την διοργάνωση αυτής της όμορφης βραδιάς, για την επιτυχία της οποίας χρειάστηκε «πολλή δουλειά». 
Εθελοντές
Συγχαρητήρια επίσης και στους πολλούς εθελοντές (παιδιά των χορευτικών τμημάτων, φίλοι του Συλλόγου, πρώην μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, κ.α.), οι οποίοι με μεγάλη διάθεση ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου και με τις υπηρεσίες που προσέφεραν (όχι μόνο τη μέρα της εκδήλωσης αλλά και τις προηγούμενες μέρες), συνέβαλλαν στην μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης.

Το Φεστιβάλ μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο από το Folkchannel
Θα ακολουθήσουν κι άλλες αναρτήσεις για το 3ο Φεστιβάλ γκάιντας 
Ακολουθούν λίγες φωτογραφίες
Περισσότερες φωτογραφίες στο facebook Νίκος Σαλτουρίδης
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Ο Περιφερειάρχης Ημαθίας
Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας
Πολιτιστικός - Λαογραφικός Όμιλος Πέλλας


Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης

Πολιτιστικός - Λαογραφικός Όμιλος Πέλλας

''Εύξεινος Πόντος'' Κορινού



Εθελοντές


Εθελοντές το Δ.Σ. του Α.Ο. ''ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ'' 


Ορισμένοι απ' τους εθελοντές 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φέτος ήταν πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές. Μπράβο σε όλους σας.
Γιάννα Παρασχοπούλου