Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ούτε η βροχή στέρησε από το 5ο Φεστιβάλ Γκάιντας τη λάμψη και την ομορφιά του. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε και φέτος τα Τρίκαλα Ημαθίας

Παρά το γεγονός ότι η σύντομη βροχή που έπεσε με την έναρξη του φεστιβάλ λίγο έλειψε να ''χαλάσει'' την εκδήλωση και αρκετοί από τους επισκέπτες αποχώρησαν, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε (όπως και τις τέσσερις προηγούμενες χρονιές), το βράδυ του Σαββάτου 24 Αυγούστου 2013 στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Τρικάλων Ημαθίας το 5ο Φεστιβάλ Γκάιντας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων «Η Ανατολική Ρωμυλία», σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αλεξάνδρειας (Κ.Ε.Δ.Α.)

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν 40 αναγνωρισμένοι μουσικοί (γκάιντες, λύρες, ταμπουράδες, ακορντεόν, νταούλια και τραγουδιστές), 100 χορευτές και περισσότεροι από 1500 επισκέπτες  από ολόκληρη την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, οι οποίοι ταξίδεψαν στους μουσικούς ρυθμούς της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Διούδη, σκοπός του Φεστιβάλ είναι να έρθει σε επαφή ο κόσμος και κυρίως η νέα γενιά, με την ιστορία και τα ακούσματα που συντρόφευαν τους γονείς και τους παππούδες μας σε όλη τη διαδρομή, από τον ξεριζωμό τους μέχρι και σήμερα. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α. κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος κ. Φώτης Δημητριάδης. 

Στις 8.30 το βράδυ ξεκίνησε η βραδιά, με την παρέλαση των μουσικών από την πλατεία του χωριού και την εντυπωσιακή είσοδό τους στον χώρο της εκδήλωσης. Στις 9.30 άρχισε η παρουσίαση των γκαϊντατζήδων και των φιλοξενούμενων χορευτικών συγκροτημάτων, που ήταν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αδένδρου και η Εύξεινος Λέσχη Βεροίας.

Για μιάμιση περίπου ώρα, οι χορευτές και οι χορεύτριες με τις εντυπωσιακές παραδοσιακές στολές ομόρφαιναν τον χώρο με τις χορευτικές τους ικανότητες και τη λεβεντιά τους και σκορπούσαν ρίγη συγκίνησης στο πλήθος. Παρουσίαζαν τους χορούς τους υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής και δημιουργούσαν ένα θέαμα πανδαισίας χρωμάτων, ρυθμών και κινήσεων, αποσπώντας τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού.

Μετά την παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων, ο χώρος ήταν ελεύθερος για όλους. Ο ήχος της γκάιντας κατάφερε να ξεσηκώσει τους παρευρισκόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους μπήκαν στο χορό και διασκέδασαν με την ψυχή τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το Σάββατο (από τις 6.00 το απόγευμα και μετά) λειτουργούσε έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και αντικειμένων.

Συμπερασματικά ήταν μια καταπληκτική εκδήλωση, απ' αυτές που συμβάλλουν στην πολιτιστική αναβάθμιση του χωριού μας. 

Παράλειψη θα ήταν αν δεν τονίζαμε την εκπληκτική ''εικόνα'' της παρουσιάστριας του προγράμματος Μαρίας Λαδά, η οποία έκλεψε κυριολεκτικά την παράσταση με τις γνώσεις και την υπέροχη φωνή της.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτής της όμορφης βραδιάς, για την επιτυχία της οποίας χρειάστηκε «πολλή δουλειά». Συγχαρητήρια και στους εθελοντές, οι οποίοι με μεγάλη διάθεση ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου και με τις υπηρεσίες που προσέφεραν (όχι μόνο τη μέρα της εκδήλωσης αλλά και τις προηγούμενες μέρες), συνέβαλλαν στην μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης.


 






 Περισσότερες φωτογραφίες στο facebook Νίκος Σαλτουρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: