Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Το «Κίνημα της Πατάτας» εξαπλώνεται και ταξιδεύει εκτός συνόρων

Των Θαναση Τσιγγανα - Λινας Γιανναρου
Εξω από τα σύνορα της Ελλάδας θα βγει το «Κίνημα της Πατάτας» που ξεκίνησε από μια ομάδα Ενεργών Πολιτών της Κατερίνης και μεταδόθηκε σαν φωτιά σε ξερόχορτα σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα, στο κέντρο της Κατερίνης, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης του νομού Πιερίας πρόκειται να διαθέσει τη μεγαλύτερη ποσότητα της εκλεκτής πατάτας Νευροκοπίου που έχει παραγγελθεί αυτές τις μέρες στην ίδια χαμηλή τιμή (0,25 ευρώ/κιλό) σε 1.100 καταναλωτές της περιοχής. Τρία φορτηγά από τη Δράμα θα μεταφέρουν 75 τόνους πατάτας (ποσότητα τριπλάσια από αυτήν που είχε διατεθεί στον ίδιο χώρο το περασμένο Σάββατο) και τη διαδικασία θα καταγράψουν δύο διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικό συνεργείο για την παραγωγή ντοκιμαντέρ που προορίζεται για το εξωτερικό.
Χαρακτηριστικό της επιτυχίας του εγχειρήματος, ότι οι Ενεργοί Πολίτες της Πιερίας ζητούν τη συνδρομή εθελοντών για να βοηθήσουν στη διαδικασία της παράδοσης των προϊόντων. Η επόμενη κίνηση της Ομάδας θα είναι η μεταφορά ποιοτικού και φθηνού ελαιολάδου κατευθείαν από παραγωγούς της Κρήτης και άλλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, καθώς αυτό το προϊόν επέλεξαν οι καταναλωτές στην online δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο otoposmou.gr.
Χθες, τη σκυτάλη για τη διάθεση φθηνών προϊόντων κατευθείαν από τον παραγωγό έλαβε το ΑΠΘ, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Βόρειας Ελλάδας, στο campus του οποίου διατέθηκαν κατόπιν παραγγελιών μέσω Διαδικτύου 25 τόνοι πατάτας Κ. Νευροκοπίου, Δράμας και Ανω Βροντούς Σερρών. Την πρωτοβουλία για τη διάθεση των ποσοτήτων είχε ο ομότιμος καθηγητής Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων της Γεωπονικής Σχολής κ. Χ. Καμενίδης, μαζί με μεταπτυχιακούς φοιτητές που ανέλαβαν και το διαδικαστικό μέρος. Χθες, οι ποσότητες διατέθηκαν στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ από τη Δευτέρα, πατάτες θα διατεθούν και σε πολίτες που θα έχουν συμπληρώσει ηλεκτρονικά τη σχετική παραγγελία. Η ομάδα του Πανεπιστημίου θα διευρύνει τη δράση της στα φασόλια Πρεσπών και στο ρύζι Χαλάστρας. Οπως λέει ο κ. Καμενίδης, με τη δραστηριότητα αυτή «και οι φοιτητές εφαρμόζουν στην πράξη τις επιστημονικές γνώσεις τους και οι καταναλωτές κερδίζουν και οι παραγωγοί αποκτούν μεγαλύτερο εισόδημα και κίνητρο να συνεχίσουν να παράγουν».
Στο Λεκανοπέδιο
Στον «χορό» που αφήνει έξω τους μεσάζοντες έχει μπει και το Λεκανοπέδιο. Ουρές σχηματίζονται στο δημαρχείο Παλλήνης, όπου ώς τις 8 Μαρτίου συγκεντρώνονται παραγγελίες από πολίτες (στο palini.gr) για πατάτες σε τιμή 0,28 ευρώ το κιλό, ενώ η παράταξη «Αγώνας για το Μέλλον Ελληνικού - Αργυρούπολης» ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε ποσότητες του προϊόντος στη μισή τιμή της αγοράς (0,32 ευρώ το κιλό για παραγγελίες 10 κιλών). Σχετικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης οι Δήμοι Νέας Ιωνίας, Σπάτων, Αρτέμιδος, Παπάγου και Γαλατσίου.
Το κίνημα των τροφίμων φουντώνει σε όλη την Ελλάδα. Συμφωνία με παραγωγούς του Νευροκοπίου για πατάτες προς 0,25 λεπτά το κιλό χωρίς μεσάζοντες έκαναν πολίτες και εθελοντές του νομού Ημαθίας. Δράσεις καταγράφονται στον Βόλο, στην Καβάλα και αλλού. Μεγάλη νίκη, όπως αναφέρουν οι πατατοπαραγωγοί της Δράμας, είναι ότι οι έμποροι διπλασίασαν σχεδόν την τιμή αγοράς και από τα 11-13 λεπτά/κιλό που έδιναν πριν από το Κίνημα, έφτασαν στα 22-23 λεπτά/κιλό, ενώ οι αποθήκες αρχίζουν να αδειάζουν.
Στο μεταξύ, όπως προέκυψε από έγγραφο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννη Δριβελέγκα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, το υπουργείο είχε ζητήσει την αναβολή εισαγωγών πατάτας μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2012, προκειμένου να απορροφηθούν τα αποθέματα της ελληνικής πατάτας. Οπως αναφέρει, επίσης, τους τελευταίους μήνες του 2011 παρατηρήθηκε παράνομη διακίνηση και «ελληνοποίηση» φορτίων πατάτας από χώρες της Ε.Ε.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται καταγγελίες από παραγωγούς της Β. Ελλάδας ότι έχουν δεχθεί απειλές από «μεσάζοντες» για να μη συμμετέχουν στις δράσεις απευθείας επαφής με τους καταναλωτές.
kathimerini.gr
Eπιλογή θέματος: K. Καραντινινής

Δεν υπάρχουν σχόλια: