Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Σεμινάρια πρακτικής εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών

Μετά το σεμινάριο πρώτων βοηθειών που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα πριν από δυο εβδομάδες, με θεωρητική κυρίως διδασκαλία, μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών μας για τη οργάνωση σεμιναρίων πρακτικής εκπαίδευσης.

Ο Σύλλογος Αιμοδοσίας Τρικάλων, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της γνώσης «Πρώτων Βοηθειών» και ανταποκρινόμενος σ' αυτό το αίτημα, προτίθεται να οργανώσει, σε συνεργασία με το Ε.Κ.Α.Β. Θεσσαλονίκης, σεμινάρια με σκοπό την πρακτική εκπαίδευση των ενδιαφερομένων και τη δημιουργία εθελοντικής ομάδας διασωστών.

Για την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση και επειδή τα γκρουπ των εκπαιδευομένων θα είναι ολιγομελή, καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις πρώτων βοηθειών, να το δηλώσουν μέχρι την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012, στα γραφεία του Συλλόγου (10.00 π.μ. - 12.30 μ.μ.)

Μετά το τέλος της εκπαίδευσης, στους εκπαιδευόμενους κατόπιν πρακτικών εξετάσεων θα απονεμηθεί Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης.

Και ένα συμπέρασμα όπως προέκυψε από το σεμινάριο: 
Απαραίτητη η αγορά απινιδωτή 
Η μάχη με την καρδιά, κερδίζεται ή χάνεται μέσα στα πρώτα 3-5 λεπτά. Μετά από αυτόν τον χρόνο, ακόμα κι αν η καρδιά επανέλθει, θα υπάρξουν εγκεφαλικές βλάβες στον παθόντα.
Εδώ και χρόνια, οι γιατροί «φωνάζουν» ότι υπάρχει λύση. Και η λύση ακούει στο όνομα «αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής».
Πρόκειται για ένα μηχάνημα που χορηγεί ρεύμα και κάνει στην ουσία «ηλεκτροσόκ» στην καρδιά, που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για έναν άνθρωπο στα κρίσιμα λεπτά για τη ζωή του, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.
Οι σύγχρονοι απινιδωτές μιλούν και δίνουν οδηγίες για τις θωρακικές συμπιέσεις και τις εμφυσήσεις, ενώ ελέγχουν και την λειτουργία της καρδιάς πριν προχωρήσουν στην διαβίβαση ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης για να την βάλουν ξανά σε λειτουργία. Φυσικά εκτός από την ύπαρξη απινιδωτή, απαραίτητη είναι και η εκπαίδευση του πληθυσμού. Πρέπει να μάθει ένας πολίτης να χρησιμοποιεί έναν απινιδωτή, αρκεί βέβαια να τον βρει, όταν τον χρειαστεί.

Ένας Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής κυριολεκτικά μπορεί να σώσει ζωές και γι' αυτό είναι απαραίτητη η απόκτησή του, ώστε να είναι στη διάθεσή όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: