Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Κρατείστε μακριά τα παιδιά από την τηλεόραση

Γράφει η Μαρία Ζγούρου
Βοηθήστε τα να αναπτύξουν όλες τις ικανότητές τους.

Όσο ασχολούμαστε με τα παιδιά, όσο αυτά συναναστρέφονται μεταξύ τους και όσο περισσότερα δημιουργικά ερεθίσματα τους δίνουμε, τόσο περισσότερο τα θωρακίζουμε με εφόδια που θα τα κάνουν ολοκληρωμένους ανθρώπους που δεν θα φοβούνται το μέλλον όσο αβέβαιο και αν είναι.

Δεν είναι απαραίτητο ένα παιδί να αγαπάει τα βιβλία για να μάθει καινούργια πράγματα, δεν είναι ανάγκη να το πιέζουμε να διαβάζει εκτός σχολείου γιατί έτσι νομίζουμε ότι θα καλύψει κενά και ανάγκες. Ή γιατί έτσι κάναμε ή δεν κάναμε εμείς. Δεν είναι απαραίτητο στο παιδί μας να αρέσουν τα ίδια πράγματα που άρεσαν και σε εμάς όταν ήμασταν στην ηλικία του. Ας αποφεύγουμε τις ρήσεις τύπου «εγώ στην ηλικία σου…» Αυτό που χρειάζεται σίγουρα όμως είναι να το ωθούμε να παίζει και να δημιουργεί. Όλα τα παιδιά έχουν έμφυτη την περιέργεια, τους αρέσει η δημιουργία και το παιχνίδι και η εποχή μας προσφέρει τόσες πολλές επιλογές που εύκολα μπορεί κανείς να μπερδευτεί. Αφήστε το παιδί να σας οδηγήσει, κρατώντας το όσο μπορείτε πιο μακριά από την τηλεόραση θα του δώσετε, έτσι, την ευκαιρία να αποφασίσει από μόνο του πιο παιχνίδι είναι κατάλληλο για το ίδιο, χωρίς να επηρεάζεται από τις τεχνικές προώθησης των εταιρειών. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα με αυτά που θα διαλέξει από μόνο του και ίσως να ανακαλύψετε μαζί του και κάποιο ταλέντο ή χάρισμα που έχει.

Το παιχνίδι και η επαφή με το περιβάλλον, η συμμετοχή τους σε αυτό και η αλληλεπίδρασή με αυτό, είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να τους προσφέρουμε. Και ίσως και το πιο οικονομικό. Ο χρόνος που αφιερώνουμε σε ένα δημιουργικό παιχνίδι μαζί τους δεν αναπληρώνεται ούτε από τα πιο ακριβά δώρα ή ρούχα. Μέσα από παιχνίδι μπορούμε να τους δείξουμε πώς να γίνουν άνθρωποι με δημιουργικότητα αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να μάθουμε κι εμείς οι ίδιοι πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε πως γνωρίζουμε για αυτά. Μπορούμε να διδαχτούμε.

Αγοράστε παιχνίδια με ψυχή, που έχουν να τους προσφέρουν εμπειρίες και που όταν θα μεγαλώσουν θα τα θυμούνται με αγάπη.

Ο καλύτερος κόσμος αρχίζει από εμάς, και αν θέλουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας θα πρέπει να τους διδάξουμε πώς να τον φτιάξουν μόνα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: