Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Χρηστικές συμβουλές: Προσανάματα - Τζάκι

Tης Γιάννας Παρασχοπούλου
Χρησιμοποιούμε τις φλούδες από τις πατάτες που καθαρίσαμε σαν προσάναμμα για να ανάψουμε εύκολα και γρήγορα το τζάκι ή τα κάρβουνα.

Επίσης πολύ καλά προσανάμματα και ΔΩΡΕΑΝ είναι τα κουκουνάρια. Το καλοκαίρι λοιπόν μαζεύουμε κουκουνάρια που έχουν πέσει κάτω στο χώμα. Τα αποθηκεύουμε και τον χειμώνα έχουμε δαδιά ξερά και ανάβουμε πολύ εύκολα βάζοντας 2-3 κουκουνάρια.

Κάθε φορά που ανάβουμε το τζάκι ρίχνουμε και μια μικρή χούφτα αλάτι στην φωτιά. Έτσι διατηρείται καθαρό και δεν μαζεύει εύκολα καπνιές

Με το αλάτι επίσης ζωντανεύουμε την φωτιά που πάει να σβήσει.

Την στάχτη που μαζεύουμε κάθε φορά από το τζάκι ή τα κάρβουνα την πετάμε στον κήπο μας. Είναι ένα πρώτης τάξεως λίπασμα. Επίσης αν θέλουμε την βρέχουμε με πετρέλαιο για να γίνει μια μάζα και με αυτήν ανάβουμε την φωτιά. Εννοείται πως την κρατάμε σε ασφαλές μέρος και σκεπασμένο.

Για να καθαρίσουμε πιο εύκολα το τζάμι από το τζάκι, όσο είναι ακόμα χλιαρό, βουτάμε ένα στυμμένο σφουγγάρι στην στάχτη και περνάμε το τζάμι. Μετά με μια βρεγμένη και καλά στυμμένη εφημερίδα παίρνουμε τα υπολείμματα και αστράφτει το γυαλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: