Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ψέμα- Aρχαία ελληνική ψεῦσμα ουδέτερο κάτι που λέγεται και δεν είναι αλήθεια, η συνειδητή απόκρυψη ή παραποίηση της αλήθειας (Γράφει η Αννίτα Τερζίδου)

Το ψέμα από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε αιτία συγκρούσεων, σήμερα αποτελεί κανόνα καθώς η εικόνα είναι αυτή που με την σειρά της έχει προωθηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί το ψέμα. Η πιο άθλια λειτουργία του είναι αυτή της συνείδησης του ψευδομένου καθώς υποβιβάζει τον ίδιο ως προσωπικότητα. Δεν ενδιαφέρει η αλήθεια και τόσο, καθώς το ψέμα είναι τόσο καλά μεταμφιεσμένο και ειναι ενδεδυμένο με πέπλο όμορφης εικόνας . Στις επικοινωνιακές επίσης συναναστροφές μας, διαδικτυακές και μη, άμεσες και έμμεσες εξυπηρετεί την προσωπική ευχαρίστηση στον ψευδόμενο και την πλάνη σ’ αυτόν που εξαπατάται. Άραγε ποιος είναι ο λόγος που οι άνθρωποι λένε ψέμματα; Κυρίως είναι η αποφυγή μιας δύσκολης κατάστασης άλλοτε όμως είναι η ανάγκη για μυθοπλασία και γιατί κάποιοι είναι απλώς μυθομανείς!. Εκείνοι που αρκούνται στο να πουν ψέμματα από συνήθεια είτε επειδή αρέσκονται στην δημιουργία ίντριγκας και θυελλωδών καταστάσεων. Εκείνοι που έχουν ως βασικό τους κανόνα την δημιουργία πλάνης σε ασθενικό επίπεδο.
Τη στιγμή που εντυπωσιάζει η πλάνη των αντικειμένων, η πλάνη των πολλών χρημάτων, η πλάνη της μοντελοβιομηχανίας, η απόκρυψη της αλήθειας, η πολιτική ψευτιά, η φτιαχτή εικόνα ανθρώπων που πίσω τους κρύβουν έναν κενό, πολλές φορές απογοητευμένο και με λειτουργία ανηθικότητας χαρακτήρα και μιας άμυνας προς τους πάντες που συναντούν επειδή εξαπατήθηκαν, τότε το ψέμα μεσουρανεί και χαλιναγωγεί ανθρώπους και κατ’ επέκτασιν κοινωνίες. Στηρίζεται επάνω στο σάπιο, δημιουργεί προσμονή ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, και κυβερνά ανθρώπους που θέλουν να κυβερνηθούνε από αυτό και που εντέλει τους αξίζει γιατί ποτέ τους δεν δημιούργησαν συνθήκες παιδείας και κριτικής σκέψης ή δεν βελτίωσαν τις ήδη υπάρχουσες. Λαμβάνουν ψέμα και αποδίδουν ψέμα μεγαλώνοντας τον φαύλο κύκλο όπου τελικά δεν θα απελευθερωθούν από κανέναν δεσμώτη που θέασε την αλήθεια επειδή δεν το ΘΕΛΟΥΝ. Καταναλώνουν ουσίες που είναι ψεύτικες και τους δίνουν πλασματική χαρά και πρόσκαιρη. Έτσι θα παραμείνουν πνευματικά νεκροί επειδή απλά τους αξίζει.... κι όταν συνειδητοποιήσουν το λάθος τους ΑΝ ποτέ το συνειδητοποιήσουν θα είναι πολύ αργά αφού θα έχουν πλέξει την ζωή τους γύρω από αυτό......
«Οι ψευδείς υποσχέσεις παραδείσου έκαναν εκατομμύρια ανθρώπων άξιους κόλασης» Μπουάστ Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: