Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

''Ρουγκάτσια'' στα Τρίκαλα από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο ''ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ''

Οι μέρες του Δωδεκαημέρου των εορτών, από την παραμονή των Χριστουγέννων ως την ημέρα των Θεοφανίων, αποτελούν ξεχωριστές μέρες στον κύκλο του χρόνου. Η γέννηση του Χριστού αλλά και η αλλαγή του χρόνου σηματοδοτούν την ιδιαιτερότητα των ημερών και είναι πάντα μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα, μια ελπίδα για κάτι καλύτερο. Γι΄αυτό και η χαρά των ανθρώπων, η αισιοδοξία, τα κάλαντα, τα δώρα, οι ευχές και η καλή διάθεση.
Οι μέρες των εορτών είναι γεμάτες από ήθη και έθιμα, παραδόσεις, συνήθειες και τελετές, που τις κάνουν ξεχωριστές. Κάλαντα, γουρουνοχαρές, Ρουγκάτσια, καλικάντζαροι κ.ά. αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία των ημερών αυτών.

Ένα από τα ωραιότερα και παλιότερα έθιμα που τελείται στα χωριά του Ρουμλουκιού είναι τα "Ρουγκάτσια". Το έθιμο αυτό συναντιέται και σε άλλες περιοχές του Βορειοελλαδικού χώρου. Τα ''Ρουγκάτσια'' είναι δρώμενο με πολλά ιστορικά, εθνικά και θρησκευτικά στοιχεία, το οποίο έφτασε ως τις μέρες μας προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε εποχής. Χαρακτηριστικά του στοιχεία η λεβεντιά των συμμετεχόντων και ο ερανικός σκοπός.

Έτσι και στα Τρίκαλα βγήκαν, όπως τα τελευταία δύο χρόνια, τα ''Ρουγκάτσια'' την ημέρα των Φώτων, κατά το έθιμο, όπως αυτό αναβιώνει ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος ‘’ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ’’ 
Τρικάλων
Αγιασμός των υδάτων στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου


Ξεκίνησαν από τα Γραφεία του Συλλόγου (παλιό Δημοτικό Σχολείο) και αφού προσκύνησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, γύρισαν στο χωριό για το καλό του χρόνου. Η ερανική επιτροπή, τα φουστανελοφορεμένα παλικάρια με το σπαθί στο χέρι, ο ζουρνάς και το νταούλι, οι χαρακτηριστικοί χοροί, η τελετουργικότητα, συνέθεσαν ένα υπέροχο σκηνικό. Τα ''Ρουγκάτσια''  με το κέφι τους, τον ενθουσιασμό τους και τις ευχές τους δημιούργησαν ένα κλίμα χαράς και αισιοδοξίας, κρατώντας συγχρόνως το παραδοσιακό χρώμα των ημερών.
Δυστυχώς όμως οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο χωριό από το πρωί και η δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει μετά το μεσημέρι, οδήγησαν στη διακοπή της αναβίωσης του εθίμου (είχαν γυρίσει περίπου το μισό χωριό) και όλοι μαζί, Διοικητικό Συμβούλιο, ''Ρουγκάτσια'' και ορισμένοι φίλοι του Συλλόγου, κατέληξαν στο Κοινοτικό Κατάστημα, όπου συνέφαγαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο το πρωί, για την αναβίωση του εθίμου ''το βρέξιμο των γαμπρών''. 
Χορεύοντας μπροστά στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου

Στον γύρο του Ιερού Ναού 

Στους δρόμους του χωριού 





Δεν υπάρχουν σχόλια: