Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Σύσκεψη στο Δήμο Αλεξάνδρειας για την προστασία και ανάδειξη της θαλάσσιας περιοχής Κλειδίου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Αλεξάνδρεια, 9 Μαΐου 2011
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΛΕΙΔΙΟΥ
την Τετάρτη 11 Μαΐου και ώρα 10 π.μ.
Ευρεία σύσκεψη με θέμα την αξιοποίηση, προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου της εκβολής του ποταμού Λουδία (περιοχή Αγίου Νικολάου Κλειδίου), θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011 στις 10 π.μ. στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας.
Στη σύσκεψη, που γίνεται μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Αλεξάνδρειας, Φώτη Δημητριάδη, ενόψει και της οριστικής διατύπωσης του έργου «Διαμόρφωση-αξιοποίηση περιβάλλοντος χώρου εκβολής ποταμού Λουδία» που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας και νέος πρόεδρος της ΑΝ.ΗΜΑ. ΑΕ, Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, καθηγητής Θεμιστοκλής Κουϊμτζής και η βιολόγος του Φορέα, Στέλλα Βαρελτζίδου, η προϊσταμένη του τμήματος Αλιείας της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας, Δέσποινα Σπορέλα, εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, εκπρόσωποι των συλλόγων μυδοτρόφων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου Αλεξάνδρειας.
Η θαλάσσια περιοχή Κλειδίου του δήμου Αλεξάνδρειας, στη δυτική ακτή του Θερμαϊκού Κόλπου όπου εκβάλλουν ο Αλιάκμονας και o Λουδίας, έχει σημαντική οικολογική σημασία με διεθνές ενδιαφέρον και τελεί υπό καθεστώς προστασίας (συνθήκη Ramsar, δίκτυο Natura 2000). Ωστόσο, στην περιοχή αναπτύσσονται ανθρωπογενείς δραστηριότητες (επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία, μυδοκαλλιέργειες) που συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας και την υποβάθμισή της.
Ο δήμος Αλεξάνδρειας με τη σύσκεψη αυτή επιδιώκει την εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου που θα συνδυάζει την προστασία και ανάδειξη της ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και του φυσικού της πλούτου, την οικοτουριστική της αξιοποίηση, με παρεμβάσεις ήπιας μορφής, καθώς και την ορθολογική ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, για τις οποίες υπάρχουν μεγάλες προοπτικές τις οποίες προτίθεται να αξιοποιήσει ο δήμος Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Ημαθίας και τον φορέα διαχείρισης της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: