Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Στη μάχη της βαμβακοσυλλογής σήμερα και αναδρομή στην βαμβακοσυλλογή του χθες

Κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες, ξεκίνησε σχετικά πρώιμα φέτος για τους αγρότες των Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής η μάχη της βαμβακοσυλλογής, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. 
Οι μηχανές των τρακτέρ και των συλλεκτικών μηχανών έχουν πάρει στην κυριολεξία ''φωτιά''. Οι δρόμοι και τα χωράφια κατακλύζονται καθημερινά από τα μηχανήματα και τους αγρότες, που για μια ακόμη χρονιά δίνουν τον δικό τους αγώνα για την συλλογή του βαμβακιού.
Μια επίσκεψη την εποχή αυτή στα χωράφια και θα διαπιστώσει κανείς την αγωνία και το μόχθο των αγροτών, εκεί όπου δίνουν τον αγώνα δρόμου . . . βάζοντας σιγά-σιγά τους τίτλους τέλους σε μια ακόμη καλλιεργητική περίοδο. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν . . .
   
Όπως οι παλαιότεροι γνωρίζουμε, πριν κατασκευαστούν οι βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές που αντικατέστησαν τους εργάτες, η συλλογή του βαμβακιού γινόταν με τα χέρια. 
Σήμερα έμειναν μόνο οι παλιές φωτογραφίες άλλων εποχών να μας θυμίζουν αυτόν τον τόσο κουραστικό και αργό τρόπο συγκομιδής βαμβακιού . . .
Δεν υπάρχουν σχόλια: