Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ημερίδα για τη στρατηγική της ΑΟΖ στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «η Στρατηγική της ΑΟΖ» διοργανώνουν την Κυριακή στις 8.30 το βράδυ ο δήμος Αλεξάνδρειας και η Κοινωφελής Επιχείρηση στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων επιμορφωτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα.
Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής είναι ο κ. Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και...Τοποστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS).

«Η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υπάρχει από το 1982 και το πλαίσιο της θέσπισης είναι ξεκάθαρο. Εδώ και χρόνια παλεύουμε όλοι μας για να γίνει γνωστό το θέμα της ΑΟΖ, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός ν’ αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση που προσφέρει μία οικονομική λύση», ισχυρίζεται ο κύριος Νίκος Λυγερός.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Ναυτικού Δικαίου (1982), η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο. Εκτείνεται πέραν των εθνικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή. Η συνήθης χρήση του όρου η ΑΟΖ περιλαμβάνει τόσο τα εθνικά ύδατα, όσο και την υφαλοκρηπίδα πέραν του ορίου των 200 μιλίων. Η Ελλάδα δεν έχει ορίσει ΑΟΖ με καμία γείτονα χώρα, αν και έχει το δικαίωμα να το πράξει σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο του ΟΗΕ και τη διεθνή νομοθεσία.Με την πραγματοποίηση της ημερίδας αυτής, ο δήμος Αλεξάνδρειας κάνει μια συγκροτημένη προσπάθεια για να αναπτυχθεί ο δημόσιος διάλογος και να ενημερωθούν επαρκώς οι πολίτες του δήμου για ένα εθνικά κρίσιμο θέμα. Η ημερίδα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Αλεξάνδρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: